Publicitat
Terrassa

Cau una banda que assaltava habitatges de nit

Nou detinguts per robar a Terrassa i altres localitats

Alguns dels efectes intervinguts en l'operació / MOSSOS

Havien actuat a Terrassa i a unes quantes poblacions més, però un operatiu dels Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb la Guardia Civil, ha desarticulat la banda, integrada per ciutadans d’origen georgià. Era un grup especialitzat en assaltar habitatges després de “marcar-los”. Entraven de nit a les cases. Els detinguts són nou i estan acusats de robar en més de 40 domicilis de Catalunya. També de delictes de receptació i organització criminal.

La investigació es va iniciar el passat mes de març quan la Unitat Central de Robatoris amb Força i l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial de la Metropolitana Nord de la DIC van detectar una organització criminal establerta a Catalunya i li van començar a seguir la pista, han indicat els mossos avui en un comunicat.

Els investigadors van detectar un augment del nombre de robatoris amb força a domicilis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En l’anàlisi del modus operandi utilitzat, els mossos van treballar  amb la hipòtesi que es tractava d’una organització criminal d’origen georgià, dirigida per dos germans que ja eren coneguts de la policia i que estaven ben arrelats, tant a Catalunya com a la comunitat georgiana resident. Els dos líders de l’organització ja tenien diversos antecedents per robatoris. Es destacaven per la seva mobilitat a l’hora de triar els objectius.

Els robatoris presentaven característiques molt similars: utilitzaven els marcadors (tires fines de cola a la part baixa i al marc de les portes dels domicilis assaltats, per saber si els habitants han entrat o sortit), les franges horàries dels “marcatges” (hores nocturnes de dimecres i dijous) i les hores de consumació dels robatoris (hores nocturnes de divendres i dissabte). Aquesta manera d’operar ja era coneguda pels investigadors “perquè és el tret característic d’actuació d’aquests dos germans i els seus col·laboradors“.

Els agents van observar que, a l’hora de perpetrar els fets, l’organització es diferenciava d’altres perquè s’organitzava en binomis home-dona. Així passaven més desapercebuts, tant per als veïns dels immobles que “marcaven”, com per a les dotacions de policia que podien estar patrullant per la zona. L’organització ha arribat a treballar amb quatre dones diferents, tot i que fonts de la policia georgiana van tenir coneixement que la banda tenia intenció d’enviar-ne més a Catalunya.

Un cop es va iniciar la investigació, als agents els va cridar l’atenció que, tot i que l’organització tenia com a punts de trobada bars i altres llocs públics, el principal era una finca ubicada a  Badalona. Allà s’hi reunien i celebraven festes. Els dos germans són veïns de Santa Coloma de Gramenet, coneguts pels veïns i comerciants del barri i porten una vida aparentment normal.

Tot i això, en els últims anys havien cridat l’atenció dels investigadors perquè molts dels nouvinguts de nacionalitat georgiana detinguts per robatoris amb força en domicilis havien estat identificats per primer cop amb els dos germans o amb persones que s’hi relacionaven. Aquests fets van fer pensar als mossos que podrien ser persones de rellevància dins de l’organització.

El jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona ha tutelat la investigació. Els agents han aconseguit determinar que l’organització criminal investigada disposava d’una estructura de més de vint persones, totes d’origen georgià. Durant les indagacions, els principals membres de l’organització s’han desplaçat arreu d’Europa, per visitar membres assentats en altres països, que els facilitaven vehicles i documentació per poder-se desplaçar per l’espai europeu.

Al mes d’octubre, dos binomis home-dona amb dos vehicles van sortir de Catalunya i es van ubicar a la província d’Alacant amb la intenció de perpetrar robatoris a la zona del Llevant. Va ser en aquest punt que es va posar en marxa un operatiu amb el suport de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guardia Civil d’Alacant, la qual va sotmetre a vigilància aquests quatre individus.

Finalment, el 19 i 20 d’octubre els Mossos d’Esquadra i la Guardia Civil van detenir nou membres de l’organització i van fer entrades i escorcolls a vuit domicilis en les quals van intervenir joies, diners, estris per fer claus falses i una arma de foc. Als detinguts se’ls considera responsables de més de 40 robatoris a l’interior de domicilis.

Un cop van passar a disposició judicial, tres dels detinguts, concretament els dos germans i una tercera persona, van ingressar a presó, mentre que la resta va quedar en llibertat amb càrrecs.

Cal destacar que durant la investigació els agents han pogut retornar joies sostretes a persones de Terrassa i la Llagosta. Hores d’ara s’estan fent gestions per poder fer el retorn de les joies intervingudes durant les entrades. La investigació continua oberta i els mossos no descarten noves detencions.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Cau una banda que assaltava habitatges de nit
To Top