Publicitat
arribada dels Reis i cavalcada de reis
Terrassa

Participar en la Cavalcada de Reis serà de franc

S’obren 200 places per estar a les carrosses i es farà un sorteig

La Cavalcada de Reis tornarà el dia 5 de gener a la ciutat

[Mercè Boladeras / Laura Hernández / Laura Massallé]

“Una acció històrica.” Així és com ho va qualificar la regidora de Cultura, Rosa Boladeras. La cavalcada de Reis del pròxim 5 de gener de 2022 s’obre a l’acompanyament a persones majors de 10 anys de manera gratuïta; és a dir, no hauran de fer cap despesa personal.

Això ha estat possible gràcies a l’acord que han fet l’Ajuntament i el Centre Cultural el Social. Aquesta entitat és la que organitza la gran festa de la il·lusió des de fa més de cent anys. Durant la roda de premsa per presentar la novetat, la regidora de Cultura va afegir que “és un pas important el que hem fet, eixuga el deute que teníem amb el Social i tanca un tema en el treball que estem fent junts”.

Aquest acord per formar part de la cavalcada té uns criteris. Ajuntament i entitat posen a disposició un total de 200 places que són les dedicades a les persones que acompanyen Ses Majestats en carrosses i tot terrenys i que s’adjudicaran per sorteig. Les persones interessades han d’anar fins al Social, al carrer de la Font Vella, i demanar un formulari, tipus butlleta, a la secretaria, que està oberta de 19 a 21 hores.

Totes les sol·licituds recollides entraran en el sorteig que se celebrarà el dia 18 de desembre a les 20 hores i que serà públic i transparent. En aquesta butlleta caldrà posar el DNI, el nom i cognoms, l’edat i l’alçada (ho demana l’organització per preparar el vestuari) i també caldrà certificar el dret d’imatge. Les sol·licituds no van numerades. Així que és llançaran a l’aire i s’anirà comptant fins a 200, que seran les persones afortunades per viure unes hores de somni al costat dels Reis i dalt d’una carrossa.

El coordinador de la cavalcada del Social, Jordi Ballarà, va explicar que la fórmula del sorteig ja s’aplicava fins ara. “Normalment hi participaven unes 300 persones. Hi havia una molt bona resposta, però també anava bé que fos així perquè teníem llista de reserva per si sorgien imprevistos.”

El canvi que s’ha fet comporta també un redistribució del finançament. La cavalcada de Reis tenia fins al 2020 un pressupost aproximat d’uns 110 mil euros, dels quals l’Ajuntament n’aportava 50 mil i la resta es cobria amb els particulars que acompanyaven els Reis i els patrocinadors. Amb l’acord, l’Ajuntament incrementa la seva subvenció fins a uns 70 mil euros i la resta serà de patrocinadors, la majoria empreses. El que se suprimeix del tot és que una persona a títol particular pagui per participar-hi. De fet, aquesta participació voluntària i exempta de cost, en diverses fórmules, també es dona a altres municipis com ara Sabadell, Badalona i l’Hospitalet del Llobregat.

La cavalcada de Terrassa sempre ha estat un referent per a altres municipis. Tant és així que s’ha retransmès més d’una vegada per la televisió per a tots els infants del país. És una desfilada amb molts anys de tradició –més d’un centenar com recordava ahir Ballarà– i s’ha significat sempre per ser molt lluïda i participativa.

Un acte transcendent
El representant del Social va recordar alguna dada representativa de la gran nit màgica, com ara que aplega unes 500 persones, una xifra que s’estén fins a mil o una mica més si es tenen en compte tots els efectius que hi col·laboren. A Terrassa, com a moltes altres ciutats, els Reis desfilen en carrosses amb imatges al·legòriques de la població (Seu d’Ègara, Masia Freixa i Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica) però després van acompanyats de molts col·lectius i entitats que hi posen la música festiva.

Aquest esdeveniment és un dels més importants del cicle d’activitats de Nadal arreu. Ahir, tant la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, com el responsable de la cavalcada del Social, Jordi Ballarà, van dir que hi haurà més novetats, però que no les podien avançar fins d’aquí a unes setmanes.

Cal tenir present que ajuntaments i entitats es preparen per a uns Reis que tornen amb desfilada als carrers, perquè l’any passat no van poder desfilar per la pandèmia sanitària. Però Ses Majestats, sempre fidels, van fer estada d’unes hores al pati d’escoles i allí van poder saludar els infants, recollir les cartes i intercanviar impressions.

La cavalcada que torna al carrer ja havia sofert altres canvis com ara. L’any 2019 va ser el primer sense cavalls a la rua. La decisió es va prendre després de la mort d’un animal, el gener de 2018, moments abans de l’inici de la cavalcada de Reis. Ara, la de Terrassa és una festa sense animals. Rosa Boladeras va dir ahir que l’obertura de la cavalcada a la participació ciutadana “està en consonància amb altres accions que ja s’han anat aplicant, com ara la de tenir una cavalcada respectuosa amb els animals o sense que ningú es pinti la cara”. Per a la regidora de Cultura, aquestes són unes mesures “que considerem una evolució natural de les tradicions i concebudes amb la voluntat de mantenir-les i enfortir-les”.

Com ho fan a altres ciutats amb una població similar? 

Cavalcada a Sabadell /Lluís Franco

Terrassa és l’únic municipi català d’entre els que tenen una població de més de 200.000 habitants (Barcelona al marge) on fins ara, almenys durant els últims anys, calia pagar per poder convertir-se en patge i acompanyar els Reis d’Orient durant la seva cavalcada a la ciutat. Municipis amb una xifra d’habitants similar a la de Terrassa com ara l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i Sabadell opten per fórmules diferents, però en tots els casos desfilar al costat de Ses Majestats és gratuït.

A la segona ciutat de Catalunya, l’Hospitalet, fa anys que els infants d’entre 8 i 11 anys nascuts al municipi poden participar en un sorteig per poder pujar a les carrosses dels Reis Mags o ocupar les places de les carrosses dolces, encarregades de repartir els caramels al llarg del recorregut.

L’any 2019 es van rebre 130 peticions i només 30 infants van resultar escollits per participar en la cavalcada, organitzada per l’Ajuntament i en què també desfilen membres d’entitats vinculades al món de la música, el teatre i la dansa, així com l’entitat Tro, encarregada de la carbonera, la carrossa que porta el carbó per a aquells ciutadans que no s’han portat prou bé.
En aquesta localitat del Baix Llobregat, el paper dels Reis recau en antics regidors o persones vinculades al teixit associatiu del municipi.

Aficionats al teatre
A Badalona, en canvi, els Reis són actors de teatre amateur. El que també es fa, però, és un sorteig entre infants de la ciutat d’entre 8 i 14 anys (s’hi acostumen a inscriure uns 400) per acabar escollint-ne 12 per a les carrosses reials i 36 per a les dolces. En aquest cas, però, a cada carrossa reial hi pugen també dos patges adults, escollits d’entre companyies de teatre amateur. A més, també hi desfilen els tornemis, uns pallassos trapelles però molt eficients, companyies de teatre de carrer professionals i participants artístics provinents del món de la dansa i el teatre local.
La cavalcada, l’organitza l’Ajuntament juntament amb una empresa escollida en un concurs públic que s’organitza cada quatre anys. El pressupost és d’uns 170.000 euros.
A Sabadell és més alt. L’any 2019 s’hi van invertir 224.000 euros. Aquí no es fan sorteigs. La cavalcada, l’organitza l’Ajuntament i els patges i les altres persones que hi desfilen corresponen a diverses entitats de la ciutat i escoles de dansa, que hi participen voluntàriament.

Ara fa dos anys, a la cocapital vallesana, més de 500 persones van desfilar a la cavalcada de Reis, que va comptar amb la col·laboració de 28 entitats de la ciutat per als figurants, actors i percussionistes que van acompanyar els Reis d’Orient en el seu recorregut el 5 de gener.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Participar en la Cavalcada de Reis serà de franc
To Top