Publicitat
Terrassa

FAQS: tot el que cal saber sobre la vacunació infantil segons els pediatres

Els pediatres Abel Martínez, cap de pediatria del Consorci Sanitari de Terrassa; i Lluís Tobeña, coincideixen a destacar que la vacuna infantil és absolutament necessària

Un total de 550.000 catalans d’entre 5 i 11 anys començaran a vacunar-se avui / alberto tallón

Els infants terrassencs d’entre 5 i 11 anys es començaran a vacunar avui als punts de vacunació poblacional tant de Terrassa com de les zones properes. A la ciutat n’hi ha dos: MútuaTerrassa (carrer del Castell, 25, segona planta) i a la primera planta de l’Hospital de Terrassa. La vacunació es farà únicament de forma programada amb cita prèvia. Com es va fer amb els adults, els pares o tutors legals dels infantils hauran de demanar hora i lloc de vacunació a vacunacovidsalut.cat. La cita es podrà demanar per iniciativa pròpia o després de rebre l’SMS que Salut enviarà a les persones de les quals tingui el mòbil de contacte.

Donat que la preparació i les dosis són un terç de la que s’administra als adults, es faran cues diferenciades. Quan vagin a vacunar-se, els nens ho hauran de fer acompanyats pel pare o la mare. Si els acompanyen els avis hauran de presentar un document de consentiment informat.

Catalunya ha rebut una primera remesa de 234.000 dosis. El pla de vacunació està adreçat a un total de 550.000 nens. Està previst que la segona arribi a principis de gener. Se’ls administraran dues dosis, separades per vuit setmanes. Els nens que hagin passat la malaltia o presentin serologia positiva es vacunaran amb una sola dosi a partir de les 4 a 8 setmanes després del diagnòstic de la infecció o la data d’inici de símptomes. Als nens que hagin de fer els 12 anys en els propers mesos se’ls vacunarà amb una dosi pediàtrica. Si fan els 12 entre la primera i la segona dosi, aquesta darrera serà una dosi d’adults.15.

És necessari vacunar els nens?
Abel Martínez assegura que els nens són un grup d’edat que convé que estigui vacunat el més aviat possible. A més, diu, hi tenen tot el dret. En alguns països, s’està començant a vacunar des dels 3 anys.

Són segures i eficaces les vacunes?
Lluís Tobeña n’està convençut. Diu que s’ha demostrat que es tracta de vacunes absolutament eficaces i efectives. Segons el Departament de Salut de la Generalitat, l’eficàcia és de més del 90% en els nens i nenes de 5 a 11 anys. Com diu Martínez, la vacuna ha rebut l’aprovació de les agències del medicament dels Estats Units (FDA) i d’Europa (EMA). S’han descrit reaccions adverses locals com envermelliment i dolor a la zona de la punció, i en alguns casos, després de rebre la segona dosi de la vacuna, cansament, febre o mal de cap que s’han resolt en poques hores.

La dosi serà la mateixa que per als adults?
Es tracta de la mateixa vacuna (Pfizer-BioNTech), però la dosi administrada per a aquesta franja d’edat és un terç (10 mcg) de la que s’administra als adults (30 mcg).

Per què cal vacunar els nens?
Tot i que els menors no acostumen a patir una malaltia greu quan s’infecten (gairebé el 50% no tenen símptomes), el risc que un nen pugui tenir complicacions que requereixin hospitalització no és inexistent. Tobeña assegura haver vist molts nens infectats. I recorda que no és el mateix entrar a l’hospital que no entrar-hi. A Espanya, els nens de 5 a 11 anys han representat el 6,6% dels casos durant la cinquena onada i un 66,2% dels casos en menors de 12 anys. El 0,21% ha requerit ingrés hospitalari, el 0,016% ha ingressat a l’UCI i un nen amb una malaltia de base greu va morir (0,001%).

Els nens sense vacunar poden patir complicacions?
La majoria de nens passen la Covid de manera asimptomàtica, però n’hi ha de no vacunats que acaben ingressats i fins i tot a l’UCI. Els pediatres tenen molt clar que l’actual onada no té res a veure amb la primera i que això és gràcies a les vacunes. Entenen que alguns pares tinguin dubtes a l’hora de vacunar els seus fills, però pensen que la gran majoria ho té claríssim.

Hi ha alguna contraindicació?
L’única contraindicació és l’antecedent de reacció al·lèrgica greu (anafilaxi) a una dosi prèvia o al·lèrgia a algun component de la vacuna. Sosté Martínez que les contraindicacions són mínimes. L’única contraindicació que hi veig són les possibles reaccions al·lèrgiques a algun element de la vacuna. S’han posat ja 5 milions de vacunes i no s’han detectat efectes negatius ressenyables. La famosa miocarditis de la qual tant es parla podria afectar més els adolescents que als nens. El que és segur és que hi ha molts més efectes beneficiosos que no pas negatius. Seria la mateixa pauta que estem veient amb els adults.

Què cal fer si el nen es troba malament després de vacunar-se?
Cal prendre les mateixes mesures que per a altres vacunes del calendari vacunal establert. És a dir, administrar analgèsics com el paracetamol. Si persisteix la febre caldrà consultar el pediatre.

Els nens vacunats hauran de presentar el Passaport Covid?
No. A Catalunya, el certificat és obligatori només a partir dels 13 anys.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top