Publicitat
211215 Arc Metropolità a Sabadell_3
Terrassa

Terrassa demana a l’Estat més habitatge públic

Trobada de l’Arc Metropolità amb la ministra Sánchez

Lluïsa Melgares amb la ministra Raquel Sánchez

[Albert Acín / Javier Llamas]

“Li hem demanat canvis estructurals i no pegats”. Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori i regidora d’Habitatge Social, va participar aquest dimecres, per delegació de Jordi Ballart, en la trobada entre alcaldes i alcaldesses de l’Arc Metropolità de Barcelona i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. Els representants municipals i la ministra, que es van reunir a Sabadell, van acordar signar un protocol per canviar la política d’habitatge i per construir pisos públics de lloguer accessible.

A la trobada, celebrada al Teatre Principal de Sabadell, van participar edils de les nou ciutats que componen l’Arc Metropolità de Barcelona (Terrassa, Sabadell, Martorell, Vilafranca del Penedès, Mataró, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Granollers i Mollet del Vallès). L’entesa entre administracions posa les bases per equiparar les condicions i el finançament de la segona corona de Barcelona amb els municipis de l’Àrea Metropolitana, on ja s’ha tancat un pla específic dotat amb 5,4 milions d’euros.

El govern espanyol es va aliniar amb els interessos dels municipis. A la trobada van assistir també l’alcaldessa de Sabadell i presidenta de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, Marta Farrés; altres alcaldes i regidors, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i altres responsables de l’executiu central, com la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera.

Tots els representans municipals coincideixen en l’efecte contagi que provoca la pujada de preus a la capital catalana, especialment en el mercat del lloguer, i volen incidir en les polítiques dictades des de Barcelona i Madrid. El preu del lloguer s’ha encarit un 25% a Barcelona ciutat en una dècada, segons el portal immobiliari Idealista (novembre 2020). Ciutats properes a la capital, com Terrassa, han experimentat un creixement similar (20,4%) en el mateix període.

El que mostren les dades va ser reconegut per la ministra, que va considerar l’accés a l’habitatge un dels “problemes principals” de la ciutadania, sobretot els col·lectius vulnerables i els joves. “Signarem un acord properament que reculli les necessitats de les ciutats de l’entorn metropolità”, va afirmar Sánchez.

Realitats semblants

Els edils van lliurar a Raquel Sánchez un document sobre l’estat de l’habitatge públic a la zona. “Tots tenim realitats semblants. Nosaltres, en concret, hem demanat a la ministra més habitatge públic, de construcció o cessió, i contenció dels preus del lloguer. I canvis legislatius per lluitar contra les ocupacions incíviques. Mols grans propietaris abandonen els habitatges i no desperten fins que les finques estan ocupades”, va comentar Lluïsa Melgares a aquest diari. Per a Marta Farrés, la trobada va significar donar “els primers passos per treballar plegats”.

L’acte d’ahir, però, va ser més la posada en escena d’uns interessos comuns que no pas una exposició de fets o concrecions. De fet, els municipis encara han de definir les línies fonamentals del protocol amb l’Estat i s’han emplaçat a fer-ho en els propers mesos.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Terrassa demana a l’Estat més habitatge públic
To Top