Publicitat
Informadors illa de vianants
Terrassa

Oficial: multes ajornades a l’illa de vianants

La moratòria s’amplia fins l’1 de juliol del 2022

L'informador Bruno Segura parla amb un conductor / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El 13 de desembre es va apuntar la possibilitat en una comissió informativa: el govern municipal considerava no començar a multar l’1 de gener, com tenia previst, pels incompliments de les restriccions de mobilitat en la nova illa per als vianants. Ja és oficial: la moratòria, que va començar quan l’1 de juliol passat es van implantar les limitacions, s’ampliarà fins a l’1 de juliol del 2022. El motiu principal: s’esperarà que tots els veïns, o  bona part d’ells, afectats pels canvis puguin disposar de les targetes d’autorització de pas corresponents.

L’ajornament permetrà també l’activació d’una APP per als usuaris que entrin en les àrees de vianants de manera eventual. I permetrà avançar en la pluja fina de la sensibilització, que mai ve malament per a una revolució com l’empresa, consistent en la duplicació de l’àrea de vianants al Centre i voltants. Bruno Segura (24 anys) i els seus companys de BS Staff, empresa contractada per l’Ajuntament per a una campanya d’informació, tindran temps fins al 15 de gener, de moment, perquè el contracte acaba aquest dia.

Durant dos mesos, des del 15 de novembre, quatre informadors han treballat, en horaris de matí i tarda, en diversos punts estratègics. Bruno s’apropa a un conductor que transita pel carrer de Sant Francesc. No té targeta de pas, s’informa, va a un aparcament, però en el moment en què les sancions siguin una realitat, haurà de justificar-ho. Les càmeres a instal·lar en els llocs clau (ja hi ha algunes, tapades encara, a la Rutlla) captaran els números de matrícula en diversos punts del recorregut i traçaran la comparació.

Informadors illa de vianants

Els informadors reparteixen plànols de la nova illa de vianants / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El conductor dona les gràcies a Bruno, però no tots els afectats reaccionen amb comprensió. Sí la majoria, tot cal dir-ho. Els nervis arriben quan la persona que està al volant del vehicle situat just darrere, parat perquè el de davant està atenent l’explicació de Bruno o d’algun dels seus companys, s’obre ja als primers escarafalls i fa sonar el clàxon. “Passa a vegades, però  diem a les persones a les quals estem informant que no es preocupin, que la responsabilitat és nostra”, diu el Bruno.

Els informadors lliuren un mapa als interessats, indiquen la web de l’Ajuntament on poden saber més. No falten les ànimes caritatives que ofereixen un cafè o aigua als informadors, o els veïns que s’acostumen  a la presència d’aquests nois i aquestes noies i els saluden a diari. D’altres s’apropen a ells  per preguntar per la seva tasca: “Què controleu?”, interroguen. “No, no, no controlem res, només informem”.

A partir del proper 1 de juliol del 2022, l’Ajuntament sí passarà de la informació al control i la sanció. Amb gest suau, Bruno atura un vehicle que porta la tarjeta de pas. El conductor es veí de la zona, i té la documentació preceptiva, però la guarda a casa. Altres la tenen a la guantera del cotxe; els informadors suggereixen que les utilitzin, que les col·loquin en un lloc visible del turisme. Les persones grans són les més previngudes. Van ser les primeres en obtenir les autoritzacions.

 

Portes d’entrada

Els informadors estan apostats a la plaça de la Creu Gran, però també a la cantonada del carrer de la Font Vella amb el del Puig Novell, intersecció amb alta densitat de trànsit. Se’ls pot veure també al passeig del Comte d’Ègara, i al carrer de Sant Francesc i la Rutlla, i a l’encreuament de Doctor Cabanes amb Col·legi, i al carrer del Teatre. Alguna tarda, al carrer de Vinyals.

L’objectiu és estendre la informació a peu de carrer “en totes les portes d’entrada a la nova illa per als vianants”, destaca Susi López, directora de l’àrea de Mobilitat. I, sobretot, els informadors aturen els vehicles que no porten en lloc visible les targetes corresponents a cada zona: la vermella, per al centre històric; la lila, per al sector del Vapor Gran; la groga, per al Vapor Ventalló… “Encara hi ha molta confusió amb els aparcaments”, subratlla Bruno. Precisament per aclarir a poc a poc aquestes confusions servirà també l’ajornament de les multes.

Ja es nota

Es notarà més, però el descens de trànsit ja s’està notant. En el corredor més difícil. el del carrer de la Font Vella i el del Puig Novell, els estudis de l’Ajuntament conclouen que a l’octubre passat es va registrar el pas de 3.500 vehicles diaris. La xifra és encara notable, però, tot i tenir presents els canvis de mobilitat provocats per la crisi sanitària,  constitueix una baixada important respecte del número detectat al novembre del 2029, que era de 6.400 vehicles. A l’últim tram de la Font Vella el volum de trànsit ha baixat pràcticament a la meitat: de 4.300 vehicles a 2.200. La conclusió de l’àrea de Mobilitat: els conductors es van acostumant de manera progressiva a nous hàbits per accedir a les àrees per a vianants del Vapor Gran, el Passeig, el Vapor Ventalló i la Seu d’Ègara.

Les restriccions de la nova illa de vianants ampliada, la mesura més important de la que l’Ajuntament anomena “la revolució verda”, es van implantar de forma paulatina a a partir del 22 de juny passat, però el projecte es va començar a gestar fa sis anys. A finals d’octubre passat, amb les queixes de veïns de carrers situats molt a prop de l’illa, es van aplicar ajustos. Residents en aquests “carrers-frontera” també tindrien dret a passis.

Entrada carrer de la Font Vella

Entrada al carrer de la Font Vella / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Laxitud però sense relaxacions

L’Ajuntament serà lax i flexible mentre els usuaris s’hi acostumen als canvis, i optarà, de moment, per enviar avisos i no per les sancions, però deixa clar que els senyals de trànsit són els que són i que els conductors els han de respectar. Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori, destaca que l’ajornament s’aplica sobretot pels veïns i usuaris que tenen dret a targeta d’autorització però encara no disposen d’aquest permís. I afegeix que la Policia Municipal pot multar altres infractors, per exemple, en casos de reincidència. Melgares afirma que l’objectiu municipal amb aquesta revolució al Centre no és la multa, sinó el propòsit de reduir la presència de vehicles privats en els carrers de l’illa de vianants.

Un 51% de distintius

El retard en el lliurament de targetes s’ha produït, sobre tot, amb els veïns dels anomenats “carrers-frontera”, les vies adjacents a les directament incloses a les àrees noves. De moment, el percentatge de titulars d’habitatges i pàrquings amb dret a passi que disposen de les autoritzacions és del 51%, però l’Ajuntament tampoc aspira a aconseguir un 100% de distintius, corresponent a uns 3.800 immobles: 2.500 habitatges i 1.300 guals. La major part dels interessats ja ha demanat la seva targeta. En els propers mesos, a més, el Consistori podrà fer les modificacions de decret necessàries i posar en marxa l’APP a utilitzar pels usuaris que, en casos eventuals i específics, hagin d’accedir en vehicle particular a les zones “alliberades” de trànsit.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Oficial: multes ajornades a l’illa de vianants
To Top