Publicitat
Terrassa

Més beques de menjador escolar

La Generalitat ha concedit 5.767 ajuts, 600 més que l’any passat

Alumnes en un menjador escolar /Nebridi Aróztegui

La gran crisi econòmica de 2008 va causar estralls en moltes famílies i un bon nombre d’elles han aconseguit remuntar a poc a poc, però en precari. El cas és que des de llavors, els governs han de fer front a una bossa d’ajuts per cobrir les necessitats bàsiques. Una bossa que, ara amb la pandèmia sanitària mundial, augmenta perquè hi ha més oportunitats de feina, però els ingressos són minsos i les despeses són més elevades.

Les beques de menjador escolar són un bon termòmetre per saber quina és la situació de les famílies que tenen fills en edat d’escolarització. El trimestre ha començat amb un total de 5.767 ajuts per subvencionar el preu de l’àpat, el que representa 612 més que ara fa un any, el gener de l’any passat que eren 5.155.

Aquestes 5.767 beques han estat concedides pel departament d’Educació de la Generalitat i gestionades des del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Cal apuntar que d’aquest nombre, la majoria (5.450) ha rebut un 70% de la subvenció del preu del menú mentre que només 317 (un 6%) ha tingut la prestació d’un cent per cent.

Competències
Els ajuts al menjador escolar tenen un tràmit que viatja per tres administracions. Les sol·licituds es fan als ajuntaments i aquests ho envien als consells comarcals i aquests darrers a la Generalitat.

El departament d’Educació és qui revisa la documentació i qui fa l’adjudicació. Un cop resolt, la documentació fa el camí a la inversa; primer cap als consells comarcals i després als ajuntaments.
Els ajuntaments tenen potestat per decidir si complementen la beca.

En el cas de Terrassa ja fa molts anys que va decidir fer-ho en detectar que hi havia famílies que tot i reben una subvenció del 70% de l’import havien de renunciar perquè no podien cobrir l’altre 30%.En aquest sentit, de les 5.767 beques concedides per la Generalitat, l’Ajuntament ha atorgat complements a 3.870 (el 67%) i amb una gran majoria ho ha fet amb ajuts per cobrir fins al cent per cent del preu del menú. Si se sumen els ajuts de la Generalitat i de l’Ajuntament, el resultat és que hi ha gairebé un 70% dels alumnes (4 mil) que tenen la beca completa. A banda, l’Ajuntament ha fet una aportació per iniciativa pròpia de 311 beques subvencionant el 70% del cost de l’àpat.

Treball inestable
El regidor de Serveis Socials, Noel Duque, ha manifestat la seva preocupació pel fet que el nombre de sol·licituds pel menjador escolar sigui creixent sense donar respir. “Hem rebut fins ara un total de 7.460 peticions, que són mil més que l’any passat. No és una bona notícia perquè vol dir que el nivell de pobresa de les famílies amb fills a l’escola s’incrementa un any més”.

Duque reitera la seva alerta en què hi ha atur i el treball que s’ofereix és cada vegada més fràgil i inestable. “Hi ha treballadors pobres, és a dir, que no poden cobrir les despeses bàsiques d’alimentació, lloguer i subministraments habituals”.

El regidor considera que s’ha de prendre mesures per corregir la situació. “El sistema està fallant i això fa que les administracions, especialment les municipals que estem a prop dels nostres ciutadans, hem d’estar molt atents i augmentar la despesa social d’una pobresa encoberta”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Més beques de menjador escolar
To Top