Publicitat
Mercat de la Independència de Terrassa Nebridi Aróztegui (12)
Terrassa

Pelades de fred al mercat un any més

Els comerciants i els clients del Mercat de la Independència afronten un nou hivern morts de fred. A les parades, els venedors combaten les baixes temperatures amb guants i bufandes. Estan perdent vendes, diuen

Una fruitera atenia ahir una clienta a la parada amb guants i bufanda / nebridi aróztegui

Javier Llamas/ Laura Hernández

Fred a l’hivern, polen a la primavera i calor insuportable a l’estiu. És la situació que pateixen els comerciants i els clients del Mercat de la Independència, i que aquests dies de baixes temperatures tornen a denunciar públicament. El motiu de la reclamació: no hi ha una solució a curt termini a un problema que s’arrossega des de fa dècades. “Des de sempre”, diu Asun Puelles, una paradista veterana.

Els comerciants es queixen que les vendes baixen pel fred /Nebridi Aróztegui

“Hi ha queixes, per descomptat, i són legítimes. El fred és impressionant”, recalca Jorge Orellana, un altre comerciant.

L’any 2009 el mercat va posar en marxa un sistema de climatització finançat amb diners públics que va fracassar donada la permeabilitat de l’edifici. Instal·lar l’equip va costar més de 300 mil euros i va esdevenir inútil, L’aire exterior es filtra per la lluerna lineal, les finestres de vidre situades a la part més alta de l’edifici, i es cola sobretot per les 192 finestres venecianes situades sobre les botigues.

Per sota de 10 graus l’hivern i per sobre dels 30 graus a l’estiu, la climatització no funcionava. Pitjor encara, en situacions de calor i fred extrems es produeix un fenomen d’inversió tèrmica. Mentre la temperatura es modera a l’exterior, al mercat el fred i la calor insuportables es mantenen tot el dia.

4,1 milions val condicionar de nou el mercat. El primer lot d’obres, d’1,5 milions, és candidat als Next Generation

El pitjor és que la solució a aquest problema endèmic no té calendari tancat. L’Ajuntament ha presentat als fons europeus Next Generation quatre projectes valorats en 4,7 milions d’euros per modernitzar els mercats municipals. Un primer paquet de poc més de 2 milions entra en l’actual convocatòria, la de 2021, i contempla una primera intervenció al Mercat de la Independència.

Valorada en prop d’1,5 milions, preveu la reparació de la coberta el mercat, l’estructura, el sistema de sanejament i la reparació de la lluerna lineal, el primer pas per l’estanqueitat de l’edifici.

Terrassa espera ara la resposta d’Europa a aquest primer paquet d’obres, que resoldria parcialment el problema de la climatització del Mercat. Ho faria reparant les finestres situades al capdamunt de l’edifici, 4 mil vidres que recorren 70 metres lineals de façana a cada nau.

Però les filtracions més importants, tant de calor a l’estiu com de fred a l’hivern, es produeixen a través de les finestres venecianes. 192 peces de fusta d’entre 3 i 4 metres d’alçada que recorren les dues naus i els patis del Mercat. El tancament d’aquestes persianes forma part d’un segon paquet d’obres i està subjecte a una pròxima convocatòria dels Next Generation que encara no té ni data ni dotació econòmica.

Una venedora atén una clienta abrigada amb guants i bufanda/ Nebridi Aróztegui

Actualment, ningú qüestiona el fet que cal tancar el Mercat, blindar la seva estructura a les filtracions d’aire, si es vol que conservi uns nivells de confort en els dies de molt fred i de calor intensa.

Un estudi de la UTE Moral Arq SLP-Miquel Lloveras ha deixat clar que cap intervenció per millorar la climatització del Mercat de la Independència té sentit si no es tanca l’edifici i s’eliminen les filtracions d’aire. La proposta de l’equip es concreta en un projecte de diagnosi i reparació que ara espera finançament.

El fred afecta les vendes

Des del col·lectiu dels comerciants, el dinamitzador del Mercat de la Independència, Joan Font, explica que el fred d’aquests dies “afecta les vendes. Estem perdent clients per aquesta situació”. A les dues naus del mercat, la temperatura aquests dies de fred “és molt baixa, tant per als clients com per als treballadors de les parades, que pateixen moltes hores de fred cada jornada”.

A les parades ho asseguren comerciants i clients, i no és difícil comprovar que tenen raó: alguns dies d’hivern, els més freds, si el cel està net de núvols, s’està millor a uns metres del Mercat de la Independència, on dona el sol tebi, que dins del recinte. Doncs sí, és així. No és la primera vegada que paradistes i clients del popular mercat del Centre es queixen del fred que regna en el recinte, sense sistema de calefacció, amb les finestres de fusta que deixen entrar les corrents d’aire.

“Aquesta situació és patètica en la tercera ciutat de Catalunya en població. Molt a prop tenim l’exemple d’Olesa de Montserrat, amb un mercat municipal amb climatització. En les oficines municipals es canvia el sistema d’aire cada quatre anys. Allà no passen fred”. Amb aquesta contundència s’expressa Jorge Orellana, comerciant d’aviram del Mercat de la Independència que reclama, almenys, “que es tapin les escletxes de les finestres” per evitar els corrents d’aire.

L’Ajuntament no inverteix prou en el Mercat, afegeix el Jorge, que crida l’atenció sobre un problema afegit que moltes vegades passa inadvertit: en temporada primaveral, l’aire que es filtra a través d’aquestes finestres de fusta sense tapar fa circular també el pol·len, amb el perjudici consegüent per als al·lèrgics.

“Et quedes tes, és impressionant”, diu la fruitera Gemma Ramírez parlant del fred que sembla espessir-se en el mercat. I reitera: “Molts clients ens diuen que fora, al sol, s’està millor que aquí”. El mal “són els corrents”, afirma, i a vegades abrigar-se molt no garanteix un millor confort.

Johnny Velázquez, un altre paradista, apunta que el fred que envaeix el recinte suposa un obstacle per a la visita de molts clients: “Alguns venen i marxen de pressa. Uns altres, ja ni venen”, assenyala el Johnny, botiguer d’un mercat que “a l’hivern és una nevera i a l’estiu un forn”.

Això destaquen també alguns comerciants: dels problemes de baixes temperatures a l’hivern es passa a l’escull de la calor a l’estiu. No hi ha calefacció, però tampoc aire condicionat. “L’Ajuntament s’ha gastat molts diners a instal·lar sistemes que no han funcionat”, afegeix Jorge Orellana. “Hi ha hagut mala planificació”, diu el Johnny.

“Aquests diners ha estat uns diners tirats”, comenta Asun Puelles, que porta 28 anys al darrere del taulell en un lloc de productes avícoles: “El fred ha estat sempre insuportable aquí. No és un problema d’enguany. Ve de lluny, de sempre. I ens diuen que no hi ha solució perquè no es pot tocar l’estructura de l’edifici”.

En les darreres setmanes s’ha celebrat alguna trobada “per intentar arreglar això”. Així i tot, l’Asun no sembla optimista respecte a una solució propera. “Els gerents del Mercat van sempre darrere l’Ajuntament per intentar aconseguir una solució, però de moment no hi ha manera”, conclou Jorge Orellana. A uns metres, dues paradistes atenen els clients abrigades com si estiguessin a la muntanya. Es freguen les mans. És una estampa repetida al Mercat de la Independència, “una nevera a l’hivern, un forn a l’estiu”.

Entrada al Mercat de la independència per al Raval de Montserrat/ Nebridi Aróztegui

Un equipament de 114 anys

El Mercat Municipal de la Independència va obrir portes el 14 de novembre de 1908, fa 114 anys, Va ser dissenyat pels arquitectes municipals Antoni Pascual Carretero i Melcior Vinyals Muñoz. La primera pedra es va col·locar el 4 de juliol de 1904 amb motiu de la Festa Major.

D’estructura de ferro, la més gran de Terrassa, es tracta d’un dels edificis modernistes més emblemàtics de la ciutat.

El mercat consta de tres naus amb forma de ventall i una superfície de 3.175 metres quadrats. Va ser batejat amb el nom de Mercat de la Independència en commemoració del centenari de l’inici de la Guerra contra el Francès, com diu la placa commemorativa que hi ha a l’entrada per la nau del Raval de Montserrat.

Un segle després de l’estrena del mercat, els comerciants atenen amb guants, gorres i bufandes, com a l’Edat Mitjana ho feien els pagesos fora muralla. Tenen la solució al problema, però no el calendari.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Pelades de fred al mercat un any més
To Top