Publicitat
Prova pilot a Ca n'Anglada
Terrassa

A picar portes per detectar la pobresa a Terrassa

Prova pilot a 500 habitatges de Ca n’Anglada

Un veí puja les escales d'un bloc al carrer de Sant Damià / ALBERTO TALLÓN

Ho ha dit Jordi Giró: l’important és que persones que viuen situacions de pobresa, solitud no desitjada, vulnerabilitat, aflorin, que el seu estat sigui conegut pels serveis socials, que s’adonin que formen part de la comunitat. Giró, president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha presentat aquest dijous i al costat de Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, una prova pilot que es desenvoluparà a Ca n’Anglada, es diu “A-Porta” i consisteix en això: en picar a la porta de centenars de domicilis per conèixer les seves condicions. A Ca n’Anglada seran 500 les llars a visitar per vuit “picaportes”.

L’Ajuntament i la confederació van signar al desembre el conveni de col·laboració, que avui han presentat en públic al centre cívic Montserrat Roig, al mateix barri on es posarà en marxa el projecte en els propers mesos. Al febrer i al març se seleccionarà i formarà l’equip de “picaportes” i entre març i juliol es durà a terme el treball de camp, per a, entre agost i octubre, elaborar i presentar l’informe final i la seva justificació econòmica.

Ballart ha qualificat de “molt important” aquest conveni perquè l’Ajuntament i les entitats s’acostin a ciutadans en situació de pobresa energètica, potser el terreny de major rellevància en el projecte. El terreny en el qual moltes persones, sobretot grans, sofreixen abusos en sobrecostos de subministraments, “i això no és casualitat”, segons Giró. Ballart ha destacat que el treball que es desplegarà a Ca n’Anglada permetrà fer un diagnòstic per combatre les situacions de vulnerabilitat que es detectin i que possiblement han passat inadvertides a serveis municipals.

Aquesta mena de radiografia de part del barri facilitarà a l’Ajuntament dades actualitzades per combatre la pobresa energètica i detectar “situacions d’extrema vulnerabilitat”. Però amb la simple diagnosi simple no s’arriba enlloc. “En paral·lel a aquesta diagnosi, s’actuarà”, ha deixat clar l’alcalde. Un dels aspectes rellevants del pla és donar a conèixer als afectats recursos i canals oficials que ignoren.

Els “picaportes” (que seran veïns del barri, coneguts per la seva implicació en la vida comunitària, i cobraran un sou pel seu treball) trucaran a les portes dels 500 domicilis que se seleccionin en les pròximes setmanes. Presentaran un qüestionari bàsic, però no se cenyiran a realitzar una simple enquesta, segons Giró. “Parlaran amb sinceritat amb els veïns”, ha apuntat el president de la CONFAVC. Ballart ha recordat que la crisi sanitària “ha condicionat molt el nostre dia a dia” i ha conduït a una crisi social, econòmica “i anímica” que ha empitjorat la vida de molta gent.

Ca n'Anglada

Imatge d’una part de Ca n’Anglada / ALBERTO TALLÓN

Instruments

El projecte “A-Porta”, permetrà, en paraules de l’alcalde, “ trobar instruments per lluitar contra la desigualtat” i ajudar a millorar la qualitat de vida de molts terrassencs: a buscar treball, a abaratir el preu dels seus subministraments bàsics, a resoldre problemes de convivència. Es podran revisar els rebuts i la potència elèctrica, per exemple, o detectar condicions d’humitat en els domicilis. Tot, segons Ballart, “per continuar construint una ciutat que no deixi ningú enrere”. El projecte servirà “per connectar recursos municipals”.

“Tindrem un barri millor. Ho aconseguirem entre tots”. Loida Panadès, presidenta de la associació de veïns de Ca n’Anglada, ha lloat un procés pel qual l’entitat veïnal es va mostrar molt interessada a acollir quan la confederació el va presentar a la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT). “Considerem molt important fer-ho aquí, sobretot en la zona nord”, ha indicat Panadès abans que Josep Antoni Sánchez, president de la FAVT, saludés un projecte al qual la federació egarenca ha donat suport i que servirà “per donar a conèixer la situació de vulnerabilitat de famílies”. La prova es podria estendre a altres barris. Josep Antoni Sánchez no ha descartat. Jordi Ballart tampoc.

Experiència a altres municipis

“Tenim experiència i recorregut en aquest projecte comunitari, fet per veïns per a veïns”, va declarar ahir Jordi Giró, president de la CONFAVC. El programa, “que connecta recursos municipals” i obre “moltes possibilitats” a entitats i administracions, s’ha executat a 16 municipis. La confederació el desenvolupa des del 2016 a la zona nord de Barcelona i l’ha realitzat als barris de Can Puiggener de Sabadell, Camp Clar de Tarragona, Can Peguera de Barcelona, Horts de Miró de Reus o Rocafonda de Mataró. Giró va assegurar ahir que tots els casos s’han saldat amb èxit. L’alcalde, Jordi Ballart, també va destacar el resultat positiu de la mateixa experiència en altres ciutats de Catalunya.

Un repte important

Ca n’Anglada és “un repte important” per a la CONFAVC, segons el seu president. El barri té uns 14.000 habitants i, com indica el conveni de col·laboració entre la confederació i l’Ajuntament, el 33% de la seva població és “nouvinguda”, arribada en part als darrers anys. Aquest segment poblacional té un nivel d’instrucció “molt per sota de la mitjana de la resta de la ciutat” i s’hi ha detectat una presència elevada de famílies amb més de cinc membres. Com va apuntar ahir l’associació de veïns de Ca n’Anglada, el sector nord del barri (el més poblat per persones d’origen magrebí) és el que necessita una atenció especial d’aquest projecte. Un dels objectius del programa és detectar problemes de convivència en comunitats de veïns i el seu entorn.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
A picar portes per detectar la pobresa a Terrassa
To Top