Publicitat
carril bici passeig 22 de juliol bicis bicicletes patinet elèctric patinets elèctrics Alberto Tallón (5)
Terrassa

Fora el carril bici de Vint-i-dos de Juliol a Terrassa?

Vianants i veïns denuncien la seva perillositat

Una noia amb un patinet i uns vianants al carril / ALBERTO TALLÓN

“Carril bici fora de les voreres”. Aquest és el títol, inequívoc, d’una proposta que ha superat el filtre del procés participatiu “Amb tu, millorem la vida del barri” i passarà “a construcció col·lectiva” aquest mes; és a dir, serà perfilada en debat després de superar la primera selecció. La proposta es refereix al tram de carril bici integrat en la vorera Nord del passeig del Vint-i-dos de Juliol, a Sant Pere, que la signant i molts altres usuaris consideren perillós. I ho és, sobretot per als infants que utilitzen aquest recorregut per anar a col·legi.

La proposta incideix en la proximitat de dues escoles (La Roda i Santa Teresa de Jesús) i en la falta de seguretat per als escolars i les seves famílies, perquè molts patinets elèctrics i bicicletes passen per aquest carril “a gran velocitat”. El projecte suggereix treure el carril bici, eliminar els senyals que fan referència a aquesta funció i substituir-los per noves marques que deixin clar que allò és un “camí escolar”.

El recorregut integrat, d’una longitud de més d’un quilòmetre, s’ha convertit més en un “carril patinet” que en un carril bici, perquè la preponderància del pas de vehicles de mobilitat personal (VMP) elèctrics és aclaparadora. I els ensurts que provoquen alguns usuaris han esdevingut una constant en aquest sector de Sant Pere. N’hi ha prou amb passar uns minuts en aquest tram per obtenir una conclusió elemental sobre la difícil convivència entre vianants i conductors de patinets en un vial especial que comparteix espai amb una vorera convencional, sense barreres físiques.

El vianant comença el recorregut en un dels extrems del carril, en la confluència del passeig del Vint-i-dos de Juliol amb el carrer del Periodista Grané. Una parella passeja de la mà. Com caminen pel vial de les bicis, un ciclista que transita per aquest carril passa a la vorera per continuar el seu camí. El vial dibuixa una corba a l’esquerra entre el carrer de l’Escultor Armengol i el de Prat de la Riba, passa per davant d’una parada de l’autobús (hi ha hagut més d’un contratemps entre passatgers a punt d’entrar en un bus i usuaris de patinets), acaba el seu paviment especial i es transforma en vorera convencional uns metres.

carril bici passeig 22 de juliol queixes de pares de escola La Roda bici bicis patinet patinets Alberto Tallón (6)

Una ciclista circula pel carril a l’alçada del carrer de Prat de la Riba / ALBERTO TALLÓN

Passa un altre patinet, es creua amb dos més. El vial discorre per la intersecció del passeig amb el carrer de Salmerón, passa un altre patinet, i un altre més, es dibuixa una corba a la dreta abans d’arribar al carrer de Joan Artigues. Un VMP i un altre es creuen davant el caminant. Entre el carrer de Joan Artigues i la carretera de Matadepera hi ha una bastida, perquè s’estan executant obres en la façana d’un edifici, per la qual cosa el carril bici ha quedat anul·lat. Un jove que condueix un patinet elèctric arriba des de la carretera de Matadepera i es deté en topar-se amb l’obstacle de la reforma. S’ho pensa i decideix continuar per la vorera; és a dir, per l’escàs metre i mig de vorera que queda entre la bastida i la façana. Allà esquiva vianants.

Estudi tècnic

Passa un patinet amb dos usuaris. La vorera es torna a reduir en el tram del carrer d’Ègara, on es duu a terme una altra obra. El vianant arriba al Parc del Nord i continua comptant patinets elèctrics. Passa la confluència amb el carrer del Pla de l’Ametllera i arriba a la carretera de Rellinars. Allà acaba el carril, que es bifurca cap a la calçada del propi passeig del Vint-i-dos de Juliol o cap al passeig dels Lletres. Pel tram a suprimir, si prospera la proposta, han passat 22 patinets i tres bicis durant deu minuts de passeig.

L’alternativa és complicada”. Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, apunta que suprimir el carril bici del tram en qüestió és una decisió que requeriria un detallat estudi tècnic previ. En cas de desaparèixer del seu lloc actual, el vial per a vehicles de dues rodes hauria de ser condicionat en la calçada per compartir espai amb cotxes i motos (i llavors el passeig hauria de ser zona de límit a 30 quilòmetres per hora), disposar de carril propi o compartir carril amb el bus. De totes maneres, el govern municipal no es tanca a la possibilitat d’aquesta eliminació “si es constata la seva perillositat”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Fora el carril bici de Vint-i-dos de Juliol a Terrassa?
To Top