Publicitat
Terrassa

Operació a Terrassa contra el narcotràfic internacional

Agents de la Guàrdia Civil i la Policia Federal del Brasil escorcollen un pis al carrer de l’Historiador Cardús

/ Nebridi Aróztegui

A Rio de Janeiro i Sao Paulo, a Bèlgica i a Paraguai, i a Dubai. I a Terrassa. La nostra ciutat ha estat un dels punts principals on avui dimarts s’ha desenvolupat  una operació internacional contra el tràfic de cocaïna a gran escala. Agents de la Guàrdia Civil, acompanyats de guàrdies de la Policia Federal del Brasil i efectius de l’Europol, han escorcollat a Terrassa dos habitatges, un pis del carrer de l’Historiador Cardús i una casa unifamiliar de les Fonts. Dos terrassencs, tots dos d’origen brasiler, han estat detinguts en un operatiu espectacular.

La investigació havia començat divuit mesos enrere. Segons han comentat fonts de la Policia Federal del Brasil a aquest diari, agents d’aquest cos seguien el rastre d’una suposada xarxa de narcotraficants que, en connexió amb Bolívia i Colòmbia, aprovisionaven de droga al mercat europeu. Es van dur a terme diversos cops policials, amb vuit tones de cocaïna confiscades. En les perquisicions van participar agents de la DEA estatunidenca. I de la UCO, la Unitat Central Operativa, l’òrgan central del servei de Policia Judicial de la Guàrdia Civil d’Espanya. Agents d’aquesta unitat vigilaven dos terrassencs, tots dos d’origen brasiler, sota la tutela de l’Audiència Nacional.

/ Nebridi Aróztegui

Avui ha estat el dia triat per a la urpada final en una operació desplegada en diversos països. A Espanya, sobretot a Terrassa. Hi havia guàrdies civils actuant també a Tarragona i altres poblacions catalanes, però a Terrassa el desplegament ha estat espectacular. A les 11 hores, agents de la Guàrdia Civil, l’Europol i la Policia Federal brasilera han entrat en un edifici d’habitatges situat al carrer de l’Historiador Cardús, a uns metres de la cantonada amb el de Frederic Monpou, al barri de Sant Pere Nord. És un bloc amb 13 pisos distribuïts en planta baixa i tres plantes superiors.

En un pis de l’última planta, la tercera, han entrat els agents amb una comissió judicial i un home emmanillat. Havia estat detingut abans en una altra localitat, i traslladat a Terrassa per a la pràctica de la diligència d’escorcoll amb presència judicial.

/ Nebridi Aróztegui

Camuflats

Eren les 11 del matí quan va començar l’escorcoll en aquest pis de Sant Pere Nord. Entraven i sortien guàrdies civils, uniformats i de paisà, mentre agents de l’Agrupació de Reserva i Seguretat (ARS) de la Benemèrita, una unitat especial de prevenció, es mantenien apostats al carrer, fortament armats.

Diversos vehicles camuflats havien estat estacionats en els voltants del bloc de pisos. Poc abans s’havia executat part de l’operació al Brasil, a Sao Paulo i a Rio de Janeiro. També a Dubai i Bèlgica. Al Brasil es duien a terme vint ordres de detenció. Uns 200 agents participaven en l’operatiu, amb ramificacions als estats brasilers de Paraná, Santa Catarina i Mato Grosso. I al Paraguai. A Espanya, fins a aquell moment, hi havia quatre detinguts, dos d’ells terrassencs. La Guàrdia Civil gravava l’escorcoll al carrer de l’Historiador Cardús. Poc abans, en els primers moments de l’operatiu, els investigadors havien trobat una gran quantitat de droga en un altre municipi de Catalunya.

Gossos policia

A les 12.30, uns agents han entrat en el bloc amb la unitat canina. S’albirava un policia federal brasiler per la finestra. Veïns de la comunitat seguien les evolucions del desplegament. “Això fa por”, deia una veïna a la seva interlocutora en una conversa amb el mòbil. “Jo vull marxar d’aquí”, afegia.

A les 13.10, diversos guàrdies sortien de l’edifici amb material confiscat: un equip informàtic, caixes, que van introduir en el maleter d’un turisme camuflat. Després es van dirigir al garatge de la finca, es presumeix que per inspeccionar un traster. En aquesta xarxa “hi ha brasilers, espanyols i algun colombià”, indicaven fonts policials.

Una veïna parlava en veu baixa amb uns guàrdies civils. A les 13.49 hores, els agents van treure del bloc el detingut, emmanillat, i el van ficar en el garatge. Un parell de minuts després se’l van endur en un vehicle. Aquest primer pas de la intervenció a Terrassa ha durat gairebé tres hores.

Operació Europol

La unitat canina a les Fonts / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A les Fonts

Minuts abans d’acabar aquest operatiu. alguns agents que participaven a la intervenció a Sant Pere Nord ja havien marxat, però no pas en direcció a dependències policials. Anaven a un altre lloc de Terrassa. El segon objectiu de l’operació policial estava localitzat a les Fonts. Els investigadors havien estret el cercle entorn un altre home de nacionalitat brasilera que residia en una casa del carrer de París. El seu rang en l’organització, suposadament, era diferent del de l’anterior sospitós, el detingut a Sant Pere Nord. Al migdia, al voltant de les 12, s’ha posat en marxa l’escorcoll a les Fonts.

Al carrer de París, a uns metres de la Font dels Caçadors, els agents han començar a inspeccionar una casa unifamiliar de planta baixa i dues plantes superiors. La UCO revisava l’interior de  l’edifici amb l’ajuda de la unitat canina mentre al carrer vigilaven els efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USECI), un òrgan de reserva d’àmbit provincial que dona suport en intervencions especials.

Discretes

En la casa vigilada vivia una parella brasilera, un home i una dona. Dues persones discretes, amables, segons el veïnat. No havien protagonitzat cap conducta sospitosa des que van recalar en aquest immoble. No rebien cap visitant estrany.

Feia uns deu anys que vivien allà de lloguer, amb quatre gossos que van romandre a la finca quan els guàrdies civils, quatre hores després del començament de l’escorcoll, van abandonar la zona amb el detingut. Primer van marxar en dos vehicles, després va sortir una desena d’agents amb el sospitós. “Era una parella molt simpàtica”, deia una veïna.

Uns veïns asseguren haver vist arribar a la dona poc després de les 10 hores i tornar-se a marxar en patinet. A les 12, casa seva estava plena de guàrdies civils i agents de la Policia Federal i representants de l’Europol.

FOTOS | Operació policial contra el tràfic de drogues a Terrassa

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Operació a Terrassa contra el narcotràfic internacional
To Top