Publicitat
Mur Ferrocarrils reparat
Terrassa

Mur acabat i circulació oberta a Terrassa

Reoberts els dos carrils d’entrada a la Rambleta

Imatge del nou mur, aquest matí / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Aquest matí s’han reobert al trànsit els dos carrils d’entrada de la C-58 a la Rambleta del Pare Alegre, a Terrassa, que es van tancar el 3 de desembre passat a causa de l’ensorrament d’un mur de contenció a la via de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Els carrils de sortida estan oberts però en estat de deteriorament. Seran arranjats quan s’acabi la vaga de transportistes, que ha afectat les previsions d’obres quant al trasllat a Terrassa dels materials necessaris. El nou talús ja està construït.

Han transcorregut gairebé tres mesos i mig. El mur va caure a causa de l’embranzida de les aigües del subsol i la incapacitat del sistema de drenatge per alliberar pressió. Tot plegat va descalçar la paret, que es va trencar per la base, provocant l’ensorrament del mur i de les terres (1.500 metres cúbics) sobre la via i la catenària. No va haver-hi víctimes per molt poc. Un tren acabava de passar per allà cap al Centre de Terrassa i un altre estava a punt d’arribar-hi.

Els primers dies després de l’esfondrament, desenes de tècnics i operaris van treballar en una actuació exprés que va permetre restablir el trànsit ferroviari a la línia S1 en només 66 hores.
A mitjan gener es va saber el contingut de la investigació de l’accident: el sistema de drenatge del mur pantalla, projectat i construït els anys 80, no va suportar la pressió dels metres cúbics d’aigües freàtiques que al llarg dels anys van anar malmetent l’estructura. A la part interna del mur. situat a uns pocs metres del Palau de Justícia, es van produir filtracions d’aigües de pluja, procedents del rec de les zones verdes properes, del clavegueram i d’altres orígens, segons va comentar FGC.

Patologies

La pressió de l’aigua va causar patologies al formigó i el va anar debilitant. A més pressió, més aigua entrava. El 3 de desembre va culminar en fractura una ferida llarga i silenciosa, de dins cap a fora. Dos anys enrere s’havia fet una inspecció que va concloure sense cap detecció d’anomalies.

Obres FGC La Rambleta Transit obert Nebridi Aróztegui (6)

Vehicles entrant aquest matí a la Rambleta des de la C-58 / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El sistema d’evacuació d’aigües estava proveït de material drenant i de tubs que condueixen les filtracions cap a l’exterior. Incapaç d’alliberar les filtracions d’aigua, la paret no va aguantar la pressió, més gran de la prevista. El mur va acabar cedint per la base.

Durant els mesos de gener i febrer s’ha treballat en la reparació de tot el mur de contenció, tant en el tram que es va enfondrar com en la resta de la paret, que va ser sotmesa a un procés de reforç i d’impermeabilització, per evitar qualsevol risc d’un nou esfondrament. El nou talús té les mateixes dimensions que l’anterior: 18 metres de llarg i 8,5 metres d’alt. Per a la seva construcció s’han emprat 700 metres cúbics de formigó. Incorpora un nou sistema de drenatge d’aigües més potent, amb diversos materials i tubs d’evacuació, segons FGC.

Disposa de fonaments nous i s’ha buidat tot l’interior de terra per revisar-ne l’estructura per dins, retirant el sistema de drenatge antic i instal·lant-ne un de nou. Operaris de COMSA, la constructora que ha executat les obres, hi han treballat de manera intensa.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Mur acabat i circulació oberta a Terrassa
To Top