Publicitat
Terrassa

La història dels medicaments a Catalunya, en una exposició

El MNACTEC inaugura una mostra que repassa l’evolució científica i tecnològica de la fabricació de fàrmacs

La mostra incorpora una vitrina amb medicaments de diverses èpoques / Nebridi Aróztegui

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) estrena exposició. El museu inaugura aquest dimarts “Els medicaments a Catalunya. Empresa, ciència i innovació per a la salut“, una mostra expositiva produïda conjuntament pel MNACTEC i la Fundació Uriach (que gestiona i difon el patrimoni industrial, cultural i artístic de la companyia farmacèutica catalana Uriach) sobre l’evolució científica i tecnològica que ha experimentat la fabricació de medicaments a Catalunya.

L’exposició ofereix un recorregut des de les antigues botigues d’apotecari a l’actual fabricació industrial de medicaments, passant per les farmàcies tradicionals i l’ús de remeis casolans. A la mostra hi ha objectes de diferents èpoques entre els quals destaquen un alambí de 1870, propietat dels laboratoris del Dr. Andreu i que forma part de la col·lecció d’objectes científics del MANCTEC, i un llibre de comptes manuscrit de l’any 1783, propietat de la Fundació Uriach.

/ Nebridi Aróztegui

L’exposició s’estructura en sis àmbits que repassen diferents moments històrics de la fabricació i la indústria dels medicaments a Catalunya, des el primer terç del segle XIX fins als dos models actuals de salut (2000-2022): la indústria farmacèutica i el natural consumer healthcare; passant per la transformació dels medicaments el segon terç del segle XIX, l’embrió de la indústria farmacèutica el primer terç del segle XX, la lluita per la supervivència i la recuperació del segon terç del segle XX i l’aposta per la innovació i la internacionalització del darrer terç del segle XX.

També hi ha un plafó dedicat exclusivament a la Biodramina, un dels medicaments més icònics d’Uriach, i una vitrina amb diversos medicaments de la companyia, alguns de més antics i d’altres de més actuals, que permeten veure amb un simple cop d’ull com han anat evolucionant els noms (d’usar el nom del principi actiu a utilitzar noms comercials) i l’embalatge dels medicaments al llarg del temps.

Com ha explicat Jordi Sequero, comissari de l’exposició i membre de la Fundació Uriach, la mostra explica com ha canviat tant la manera de produir els medicaments com els mateixos medicaments i la forma que té la ciutadania d’accedir-hi. A més, també repassa l’evolució de la publicitat vinculada a la indústria farmacèutica.

/ Nebridi Aróztegui

“Hi ha moltíssima informació i s’ha fet un esforç de síntesi per poder-ho explicar tot de manera entenedora i per a tots els públics. Des que l’home és home sempre s’ha preocupat de guarir-se i viure bé i nosaltres hem fet un petit gran resum fins al segle XIX i després hem intentat condensar tota la informació del boom de la ciència, la tècnica i la industrialització que comença a Catalunya a finals del segle XIX”, ha detallat Judit Entrena, de la Fundació Uriach.

L’exposició s’estarà a l’espai Made in Catalonia del MNACTEC almenys tot un any, una zona que el museu “destina a aquells sectors industrials singulars del país explicant-los sempre amb una visió de passat, de present i de futur “, ha assenyalat el director del MNACTEC, Jaume Perarnau, que ha destacat la col·laboració amb la Fundació Uriach, que gestiona també el museu de la companyia Uriach, Uriach Gallery. “La finalitat del MNACTEC és també donar a conèixer aquests museus corporatius sovint poc coneguts però que guarden un patrimoni molt interessant”, ha dit Perarnau.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La història dels medicaments a Catalunya, en una exposició
To Top