Publicitat
Terrassa

Treure’s la mascareta: sí o no?

La mascareta deixa de ser obligatòria a les escoles catalanes a partir d’aquest dimarts. Dimecres ja no caldrà portar-la tampoc en la resta d’espais interiors. La mesura ha despertat reaccions tant favorables com contràries en els terrassencs

La mesura ha començat a aplicar-se a les aules de Catalunya un dia abans que a la resta de l’Estat.

Aquest dimarts és el primer dia que les mascaretes deixen de ser obligatòries dins les escoles, coincidint amb la tornada a les aules després de Setmana Santa. La mesura comença a aplicar-se a Catalunya un dia abans que a la resta de l’Estat. A les altres comunitats autònomes, la mascareta deixarà de ser obligatòria a classe i en tots els espais interiors -exceptuant centres sanitaris i sociosanitaris, residències de gent gran i transport públic- aquest dimecres, després que el Consell de Ministres aprovi aquest dimarts el decret corresponent. Aquesta mesura ha estat molt esperada i desitjada per una part de la població, però, alhora, també temuda per algunes persones.

La retirada de les mascaretes està fomentada per una millora en els efectes de la Covid-19, segons el Ministeri de Sanitat, que tot i seguir a l’alça amb els contagis, no col·lapsa els hospitals ni crea el caos que va causar durant la primera onada. Després de sis onades, el Departament de Salut coincideix en què “no hi ha cap fonament científic que aboni el manteniment de les mascaretes als interiors per més temps. Bona part dels països europeus ja han fet decaure la mesura de la mascareta als interiors”, tal i com va anunciar en un comunicat.

Dos anys de mascaretes

Sens dubte, la mascareta ha estat un símbol de la pandèmia i és difícil pensar en la Covid-19 sense que ens vingui al cap la imatge d’una FFP2 o una quirúrgica. Des del 2020, amb el confinament o fins i tot abans, les mascaretes es van convertir en un accessori imprescindible del nostre dia a dia. El gener del 2020 ja s’esgotaven a les farmàcies, especialment per part de la comunitat xinesa, que les enviava als familiars en ple apogeu de la Covid-19 a la Xina. En el cas de Catalunya, Protecció Civil ja recomanava l’abril del 2020, en ple confinament, l’ús de la mascareta per anar a comprar al supermercat. El 4 de maig del 2020 es va anunciar que la mascareta seria obligatòria només al transport públic. Tres setmanes després, va ser obligatòria en interiors i en exteriors quan no es podien mantenir els 2 metres de distància. Mentre els experts recomanaven sortir a fer esport sense mascareta i moderant la intensitat, l’estiu del 2020 a Catalunya la mascareta era obligatòria a tot arreu.

El març del 2021 es va endurir l’exigència de mascareta. Es feia servir en qualsevol espai públic, independentment de la distància interpersonal. Amb l’arribada de la variant delta el maig del 2021, els casos van augmentar, però la normativa pel que fa a les mascaretes no va endurir-se. És més, al contrari. El 26 de juny del 2021 va deixar de ser obligatòria en espais exteriors. Moltes persones van optar per continuar portant-ne a l’aire lliure malgrat que només calia dur-ne en espais tancats o quan no es podia mantenir la distància de seguretat. Finalment, la variant òmicron va arribar a Catalunya i va començar a esdevenir preocupant al Nadal, coincidint amb la sisena onada. Per aquest motiu, la mascareta va tornar a ser obligatòria, fins i tot a l’aire lliure. Finalment, el febrer del 2022 el govern espanyol va eliminar l’obligatorietat de portar mascareta en exteriors, però calia seguir portant-la en espais interiors públics. L’últim canvi, doncs, ha estat la decisió de retirar-la definitivament, que comença a aplicar-se avui en territori català.

Les reaccions dels terrassencs

Però, quines implicacions tindrà per nosaltres treure’ns la mascareta, després de dos anys d’emprar-la diàriament? “Ens acostumarem ràpidament. És molt més senzill habituar-se a no portar-la que a l’inrevés”, comenta Elisabet Rayo, psicòloga del centre de psicologia egarenc Centre Compass. Dependrà també de l’edat, la situació i l’àmbit. Les escoles són un espai de prioritat de retirada de les mascaretes, ja que Salut aconsella especialment no portar-la a les aules.

“Els infants més petits que han viscut gairebé tota la seva vida conscient amb Covid-19 no han vist les cares dels seus companys de classe i professors. Amb la mascareta es perdia la comunicació no verbal i les expressions facials, crucials per a un creixement òptim”, ha declarat Rayo. En aquesta línia, la majoria de pares i mares també estan d’acord amb la retirada de mascaretes. En Damià Morales és pare de dos nens, la Clàudia i en Pau, de 5 anys: “La meitat de la vida d’en Pau ha estat amb mascareta. Tot el que sigui treure restriccions és beneficiós, especialment a les escoles. Ens hem hagut d’acostumar, ara tocarà desacostumar-nos i trencar els hàbits, tant petits com grans”, comenta en Damià. “Així es pot respirar millor i coneixeré alguns professors, que no sé quina cara tenen sense mascareta”, diu la seva filla Clàudia.

En Roger i la Mandy, pares de dues nenes que cursen ESO i primària, també estan completament a favor de la retirada de les mascaretes: “És el primer que haurien d’haver fet. Si algun nen o nena entra amb Covid a l’aula, ho agafaran tots igualment, d’estar al pati junts i al menjador”, han comentat, “Si són grup bombolla, no hi ha problema”, afegeixen.

Problemes d’autoestima

La psicòloga afegeix, però, que els adolescents són més reticents a treure-se-la, pels problemes d’autoestima que els pot generar tenir la cara descoberta davant dels companys. “La mascareta ajudava amb la inseguretat i problemes d’autoestima, tapava els grans i era una manera de cobrir-se. Alhora, molta gent ha aprofitat aquests dos anys de pandèmia i mascaretes per fer-se l’ortodòncia, i que així no es veiés”, ha explicat Rayo.

La Mireia Torras, egarenca de 19 anys universitària al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, no està d’acord amb la retirada de les mascaretes: “No trobo la lògica en què treguin les mascaretes als espais interiors, i menys a les aules. Si algun company meu té la Covid i porta mascareta és menys probable que m’ho contagiï. Em sembla bé que es mantingui als centres sanitaris i que es tregui als exteriors, especialment ara que ve l’estiu”, explica la Mireia.

Pel que fa a l’àmbit laboral, Salut aconsella fer servir la mascareta sempre que la feina s’hagi de fer a menys d’1,5 metres i no es pugui garantir la ventilació adequada. També ho aconsella en centres comercials o supermercats, en bars i restaurants i en espais culturals com ara cinemes, teatres, sales de concerts i museus. En Jordi Ciurana, terrassenc, està d’acord amb la retirada de la mascareta, però manté que a alguns llocs continuarà portant-la: “Als hipermercats seguiré duent-la, igual que als llocs on hi hagi multituds de gent. A la feina veurem com ens acostumem, perquè treballo a un hotel i estem en contacte constant amb gent de diferents bombolles”, matisa Ciurana.

En Jordi Torres agraeix que la possibilitat de treure’s la mascareta al lloc de feina, ja que treballa com a tallador de roba i li és incòmode el fet de dur-la durant 8 hores: “Estem bastant separats entre nosaltres quan treballem, per tant, no crec que hi hagi risc. A més, és molest portar-la amb ulleres, perquè se m’entelen tota l’estona”, comenta en Jordi. La Susana, de 55 anys, però, està rotundament en contra de la seva retirada: “Jo la seguiré duent perquè trobo que la incidència encara és massa alta, estem en números vermells. Amb la meva edat i sense haver passat la Covid mai, no crec que tingui prou anticossos, tot i tenir les tres vacunes. No vull contagiar-me ni que es contagiïn els altres”, comenta la Susana. Aquest pensament és comú en una part de la població, tant per la por de contagiar-se com per aquells que han passat un dol per la mort d’algun familiar per Covid-19: “Tenen por que es repeteixi de nou el cicle de contagis”, explica la psicòloga Rayo.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top