Publicitat
Mosquito Tigre
Terrassa

Estudi per lluitar contra el mosquit tigre a Terrassa

Una ajuda de la Diputació permetrà realitzar un treball preventiu

L'insecte es va detectar per primera vegada a Catalunya l'any 2004

L’Ajuntament durà a terme un estudi del mosquit tigre en tres urbanitzacions de Terrassa. El treball preventiu comptarà amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona i es desenvoluparà a les Fonts, Can Palet de Vista Alegre i Can Gonteres.

Una tècnica municipal ha informat de la realització d’aquest treball de camp durant la reunió ordinària de la Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat celebrada aquest dilluns a l’Ajuntament. En l’apartat de precs i preguntes, Meritxell Lluís, regidora de Junts per Terrassa, havia preguntat per les accions municipals per a la lluita contra la presència d’aquest insecte a Terrassa. En la seva resposta, l’Ajuntament no ha establert dates per a l’inici d’aquest estudi preventiu, però sí que ha afirmat que es posaria en marxa “aviat” en els tres sectors indicats. El treball de camp permetrà controlar focus d’origen de l’insecte per aplicar les mesures correctores pertinents.

L’administració local posa en marxa cada any una campanya de vigilància i control del mosquit tigre per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de les mesures de prevenció. El juny del 2021, va activar-ne una recordant que les larves d’aquest insecte proliferen en llocs d’acumulació d’aigua. El mosquit tigre és transmissor dels virus Zika, Dengue i Chikungunya, que poden provocar malalties d’origen tropical que es contrauen per la picada dels mosquits femella infectats. Aquest insecte, originari del sud-est asiàtic, es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu de 2004. Viu en àrees urbanes, vola baix i pica de dia i se’l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes.

Embornals i fonts

Se sap que els punts de cria més productius són, en l’àmbit públic, embornals i fonts. El cementiri n’és un altre. El Consistori en fa control i seguiment, i informa a les empreses que utilitzen habitualment aigua. I inspecciona punts on s’hi han detectat incidències.

En cas de detecció de larves, s’avalua la realització d’un tractament. No és possible fumigar en espais públics o jardins particulars pels riscos que comporta sobre la salut de les persones i perquè l’efectivitat d’aquest tractament és limitada.

Contenidors al sector de Can Palet de Vista Alegre / Alberto Tallón

Part de l’estudi es desenvoluparà a Can Palet de Vista Alegre / Alberto Tallón

L’Ajuntament participa fa més de cinc anys en un projecte de control mitjançant l’App Mosquito Alert. Els ciutadans que detectin exemplars de mosquit tigre o aigües estancades poden fer-ne una fotografia i enviar-la a través de l’aplicació a aquesta plataforma d‘alerta. Ara, el Consistori disposarà d’una nova eina amb un treball de camp a tres urbanitzacions de Terrassa.

Comptadors

La Comissió de Territori i Sostenibilitat d’aquest dilluns ha servit també per aprovar la reversió anticipada d’unes finques d’Habitatge de Terrassa SA, del pla de millora i transformació de l’AEG, per fer front al pagament del preu just en l’expropiació del Vapor Ros, i per iniciar l’expedient que permeti a Taigua gestionar el parc de comptadors en règim de lliure competència. Per això es crearà una comissió que en unes setmanes haurà d’elaborar-ne una memòria.

La comissió ha aprovat per unanimitat la redacció d’un nou pla d’acció municipal per a la reducció del soroll que tingui en compte els nous valors de contaminació acústica a Terrassa. L’Ajuntament ha d’aprovar un nou pla per actualitzar el del 2014. També iniciarà l’expedient, a instàncies de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, per revisar els límits de terme amb Sabadell

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Estudi per lluitar contra el mosquit tigre a Terrassa
To Top