Publicitat
Policía Nacional
Terrassa

Operació a Terrassa contra uns estafadors de dades bancàries

Els arrestats van defraudar més de 440.000 euros a 146 persones

La investigació l'ha desenvolupat el Cuerpo Nacional de Policía

La Policía Nacional ha desarticulat un grup d’estafadors especialitzats en la tècnica del “phishing”, amb la qual enviaven falsos correus electrònics per obtenir les claus bancàries de les víctimes. Els agents han detingut 13 persones arreu d’Espanya, una de les quals a Terrassa, i n’investiguen set més que no han estat arrestades. Els estafadors, a qui perseguien des de feia gairebé quatre anys, utilitzaven les dades bancàries sostretes per fer compres a través d’internet, transferències i demanar préstecs personals no autoritzats. Els guanys obtinguts, 443.600 euros, eren disseminats a través de comptes de terceres persones captades amb pàgines de contactes sentimentals. Hi ha 146 víctimes.

L’inici de la investigació es remunta a finals del 2018, quan la policia va detectar nombroses denúncies arreu del país relacionades amb operacions fraudulentes a través de compres en línia,  transferències i petició de crèdits. Les denúncies eren de particulars i d’una entitat bancària.

Els estafadors utilitzaven la imatge corporativa d’una entitat bancària i enviaven correus de forma massiva suplantant la seva identitat. Les víctimes rebien un correu on se’ls advertia d’un problema de seguretat als comptes corrents i targetes, i se’ls facilitava un enllaç per resoldre la incidència. En aquest enllaç, els usuaris havien d’introduir les seves dades d’identificació bancària, fet que els dirigia a una pàgina web falsa controlada per l’organització criminal.

Xarxes virtuals

Un cop obtingudes les dades de les víctimes, els membres del grup accedien a la banca en línia i canviaven el número de telèfon dels usuaris per poder validar futures operacions. Així podien completar compres o transferències sense aixecar sospites.

Els estafadors utilitzaven línies d’internet ubicades a diferents països, com Espanya, el Marroc, França, els Estats Units, Mauritània i Alemanya, a través de xarxes virtuals privades (VPN).

D’aquesta manera, preveien obstaculitzar la localització de les operacions. A l’hora de fer les compres, sobretot buscaven comerços francesos. La policia apunta que l’operativitat transfronterera ha estat un dels elements que més ha dificultat la investigació.

Els guanys obtinguts els disseminaven a través de comptes bancaris de persones conegudes com a “mules de diner”, les quals eren captades a través de pàgines de contactes sentimentals. Aquestes persones eren enganyades per mantenir una suposada relació sentimental i, seguint instruccions dels estafadors, enviaven diners a través d’empreses de transferències a Costa de Marfil.

A banda de la persona detinguda a Terrassa, n’hi ha hagut cinc arrestats a Còrdova, dos a Madrid, un a la Corunya, un a Huelva, un a Màlaga, un a Múrcia, i un a Palma. Pel que fa a les persones identificades no arrestades, dues són de Madrid, una de Bilbao, una de Còrdova, una de Múrcia, una de Sevilla i una de Pola de Siero (Astúries).

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Operació a Terrassa contra uns estafadors de dades bancàries
To Top