Publicitat
Terrassa

Avança la recuperació de la masia de Can Boada

Els treballs de restauració estaran enllestits en dos mesos i posteriorment s’enderrocaran les naus que l’envolten

Els operaris, treballant a l'interior de la masia /Nebridi Aróztegui

Els treballs per a la rehabilitació de la masia de Can Boada avancen a bon ritme i l’històric edifici, documentat per primera vegada el 1239, recuperarà aviat la seva estructura després de patir diversos enfonsaments per lluir a la vista, alliberada de les naus i els murs que ara l’envolten.

La constructora Akra Infraestructuras treballa en la rehabilitació de l’històric edifici des del mes de desembre i en aquest moment centra les tasques en la recuperació de l’estructura de la masia. Després d’una primera fase en què s’ha assegurat la construcció, els operaris avancen ara en els forjats, la fusteria i els tancaments. El regidor d’Urbanisme Carles Caballero ha realitzat aquest matí una visita a les obres que ha permès veure per primera vegada l’interior de la masia de Can Boada, un cop sanejada.

Operaris treballant a l’interior de la masia/ Nebridi Aróztegui

La recuperació de la masia era una llarga reivindicació dels veïns de Can Boada del Pi, que havien denunciat reiteradament l’estat d’abandó de l’edifici, que disposa d’una façana catalogada. i la presència de persones al seu interior, amb el risc d’accident.

L’històric habitatge és propietat, al 50%, de la filial de patrimoni del Banc de Santander, la societat LandCompanyi del fons Promontoria Coliseum Real State. L’Ajuntament els havia requerit en diverses ocasions als propietaris perquè intervinguessin en la preservació de l’edifici, amb l’obertura d’expedients de disciplina urbanística i sancions. Finalment, els treballs van començar el desembre de 2021 i si no hi ha ensurts de darrera hora, estaran enllestits en uns dos mesos, informen des de l’equip d’obres.

A l’interior de la masia, a la planta baixa destaquen dues estances: la cuina, que conserva trams de ceràmica hidràulica original, tant a terra com als alicatats de la paret, i el celler, situat al fons de la casa, amb un cup deteriorat, però que conserva la seva estructura.

La façana de la masia de Can Boada és l’element catalogat de l’edifici / Nebridi Aróztegui

La masia disposava d’una sala amb finestra i festejador al primer pis, amb les habitacions al seu voltant. D’aquests espais no queda res. L’enfonsament de la coberta de la casa va malmetre gran part de la primera planta.

Ara, la constructora ha sanejat l’estructura per evitar nous enfonsaments i garantir la seguretat. Els treballs se centren en aquest moment en assegurar l’edifici amb la substitució de les bigues malmeses per noves. En una part de la masia ja s’estan instal·lant els nous forjats, que permetran recuperar la primera planta de la casa i tancar de nou la teulada.

Els treballs d’estructura han permès retirar manualment totes les teules, que es reinstauraran un cop rehabilitat l’edifici. Els operaris també han tret una a una les peces del forjat per la seva reutilització.

Pel que fa a les naus que envolten la masia de Can Boada, en primera instància s’han retirat les peces de fibrociment de les teulades i en la tercera fase de les obres es procedirà a la seva demolició. El projecte preveu alliberar la masia de totes les construccions modernes que l’envoltaven i que durant anys van servit de magatzem i de garatge. Un cop restaurada, la masia de Can Boada tornarà a ser la protagonista de tot el seu entorn, on es conservaran els arbres, però s’eliminarà fins i tot el mur que envolta la finca.

FOTOS: Rehabilitació de la Masia de Can Boada de Terrassa

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top