Publicitat
palmeres Avinguda Bejar Alberto Tallón (3)
Terrassa

El perill de les palmeres infestades de cotorres a Terrassa

Queixes per la caiguda de branques, el soroll i el pes dels nius

Filera de palmeres a l'avinguda de Béjar / ALBERTO TALLÓN

L’embull de branques que ocupa gairebé tot l’interior de la palmera és un niu de cotorres argentines i no ha de pesar menys de 40 quilos. I com aquest n’hi ha molts més en la filera d’arbres situats en la mitjana de l’avinguda de Béjar, entre la carretera de Matadepera i la ronda de Ponent, que s’ha convertit en l’hàbitat perfecte de centenars d’aquests ocells invasors. Els veïns n’estan farts, no sols del guirigall sonor provocat per aquests ocells verds, sinó també dels seus excrements; i del perill constant del pes dels enormes nius. I de l’estat de les palmeres que les acullen: les branques seques es desprenen i volen amb el vent, esdevenint objectes tallants.

L’avinguda de Béjar és un dels espais més afectats per la proliferació d’aquests ocells, que formen colònies de més de 100 individus i que a Terrassa s’ha convertit en un problema apressant. Les cotorres argentines, o cotorretes de pit gris (Miopsitta monachus) crien en diversos tipus d’arbres, però en les palmeres han trobat el seu refugi ideal. I en les de l’avinguda de Béjar el refugi s’assembla al paradís per a aquests animals.

En altres zones, com l’avinguda de Jaume I, les palmeres estan podades, afaitades, però a Béjar el seu aspecte és descurat. “La setmana passada van venir uns operaris i els van tallar les puntes, i no a totes”, diu Jonathan García, veí de l’avinguda, que ha presentat diverses queixes a l’Ajuntament. En dies de vent ha vist volar branques que acaben impactant contra un portal i que si enxampen algú se l’emporten per davant. Branques que pesen molt i tallen molt. L’octubre passat, un servei de manteniment va podar i va endreçar una palmera. I va retirar el niu del seu interior.

Cotorra / Nebridi Aróztegui

L’Ajuntament reconeix que a Terrassa hi ha un problema amb les cotorres / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La neteja es va efectuar només en aquesta palmera, situada davant del carrer de Berga. Els veïns que viuen just davant s’havien queixat a través del seu gestor de finques.

A l’avinguda, entre la carretera de Matadepera i la ronda de Ponent, hi ha 22 palmeres. Són la pàtria vegetal de les cotorres argentines. “A l’estiu, amb les finestres obertes, aquí no es pot viure. El soroll és insuportable”, diu el Jonathan. I després està el perill del pes dels nius, i el de les branques seques que es desprenen. Hi ha queixes repetides a Poble Nou-Zona Esportiva, a Can Roca i al Pla del Bon Aire.

Inspecció

L’Ajuntament admet el problema generat per “aquesta espècie invasora” a l’avinguda de Béjar i assegura que per això en fa un seguiment i control específics, i ha realitzat actuacions concretes. Afirma que l’àrea de Medi Ambient està realitzant una inspecció dels nius en els arbres d’aquesta via “per valorar la seva estabilitat i determinar si presenten un risc de caiguda”. I si es detecta aquest risc “es programarà la seva retirada per part d’una empresa especialitzada”.

Les administracions públiques han de marcar-se uns objectius de control i eliminació de les cotorres, incloses en el decret nacional del catàleg d’espècies invasores que tenen efectes negatius sobre la biodiversitat autòctona i sobre la societat. Les cotorres “són portadores i transmissores de malalties infeccioses, constituint un problema de salut pública”, diu el govern municipal, que en els darrers 12 mesos ha retirat 83 nius en diversos punts de Terrassa.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
El perill de les palmeres infestades de cotorres a Terrassa
To Top