Publicitat
Terrassa

Surt a concurs el servei públic de biomassa

El centre promou l’ús de la fusta dels boscos com a energia renovable de proximitat

Dipòsit amb estella al Centre Logístic de Biomassa del Vallès a Terrassa

El Consell Comarcal  ha iniciat la licitació del contracte per a la gestió i explotació del servei públic comarcal de biomassa forestal per un periode de 2 anys. L’actual concessió, a càrrec de la UTE Boscos del Vallès, formada per Comsa Renovables i Electracaldense, ha caducat i la institució torna a treure la gestió a concurs. El servei , que promou l’ús de la biomassa com a energia renovable de proximitat, permet articular un mercat de compra i venda d’estella forestal a la comarca per tal de dinamitzar la gestió forestal sostenible dels boscos amb l’objectiu de la prevenció d’incendis. Amb aquesta nova licitació, el Consell Comarcal dona continuïtat a un servei que ha esdevingut clau per a la gestió forestal, la prevenció d’incendis i el foment de la biomassa.

El Servei Comarcal de Biomassa Forestal, que subministra energia tèrmica a l’edifici de l’Hospital de Terrassa del Consorci Sanitari de Terrassa i al Servei d’Activitat Física de la Universitat Autònoma de Barcelona, compta a més, actualment, com a usuaris amb els ajuntaments de Cerdanyola del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Terrassa, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. També  compta amb usuaris privats com una empresa del sector agrari de la comarca amb necessitats d’energia tèrmica.

Amb el nou contracte es vol seguir col·laborant amb els propietaris forestals i els ajuntaments per a una bona gestió forestal dels boscos de la comarca. També es vol fomentar l’adhesió de nous usuaris –ja siguin públics o privats- iniciant també l’adhesió d’indústries de la comarca que vulguin apostar per la transició energètica.

El concurs

L’objecte del contracte és la gestió i explotació del servei públic comarcal de biomassa forestal, que comprèn dos àmbits. D’una banda, el Servei del Centre logístic de biomassa forestal –ubicat a Terrassa-, i de l’altra, el servei de gestió energètica de les dues calderes de biomassa del Consell Comarcal, que estan situades al Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i al Servei d’Activitat Física (SAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L’explotació del servei es realitzarà mitjançant la modalitat de concessió. El contracte, amb un valor màxim estimat de 686.016,00 euros IVA exclòs, s’iniciarà l’endemà de la seva formalització i tindrà una durada inicial de 2 anys, prorrogable any a any fins un màxim de 4 anys.

Els criteris d’adjudicació tenen en compte la millor oferta econòmica però també altres factors. Un d’aquests és  l’existència, per part de l’empresa, de preacords signats de compra de fusta de la comarca, durant el període de la concessió, amb diferents proveïdors (propietaris forestals públics o privats, agrupacions, associacions, cooperatives o empreses de gestió forestal) per tal de promoure la mobilització de la fusta fruit de la gestió forestal sostenible dels boscos del Vallès Occidental.

Els criteris d’adjudicació també valoraran aspectes econòmics com són la millora dels imports de cànon variable en funció de la procedència de la fusta i la gestió energètica, així com la baixa respecte el preu de subministrament d’estella amb l’objectiu de garantir, per una banda els paràmetres que defineixen la bona execució del contracte i, per l’altra, oferir el preu més competitiu que pugui afavorir l’adhesió de nous usuaris. També es valorarà la realització del control d’emissions de les de les instal·lacions de combustió de biomassa adscrites al Servei (CST i UAB), amb la voluntat de vetllar pel compliment dels valors límits d’emissions i per la qualitat de l’aire.

També cal destacar que els plecs preveuen  una clàusula a favor de la inclusió laboral ja que que, si en els treballs forestals de la fusta adquirida hi participen Centres Especials de Treball (CET), el concessionari serà bonificat amb una reducció del 2% sobre el cànon variable que hagi generat. Les empreses interessades en optar a la licitació poden presentar les seves ofertes fins el dia 1 d’agost de 2022 a les 15 hores.

Prop de 6.800 tones d’estella

Des de la seva posada en funcionament el 2018, el Centre Logístic de Biomassa ja ha subministrat prop de 6.800 tones d’estella provinent de fusta de boscos de la comarca als seus diferents usuaris. Això equival al subministrament aproximadament 20 Giga Watts d’energia tèrmica a equipaments de la comarca, en substitució de combustible fòssil i estalviant l’emissió de més de 4.000 tones de CO2 a l’atmosfera.

A través del servei s’han gestionat 340 hectàrees de bosc. La fusta que arriba al Centre Logístic prové en un 67% dels boscos del Vallès Occidental. Castellar del Vallès i Matadepera són els municipis que n’aporten més, però també n’hi arriba de Sant Llorenç Savall, Terrassa, Sabadell, Sentmenat, Sant Quirze i altres, en menys proporció.

Biomassa contra els incendis, un projecte d’èxit

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Surt a concurs el servei públic de biomassa
To Top