Publicitat
Terrassa

Nomenen Rafael Aróztegui Trabucaire d’Honor

La colla de Federins i l’Associació de Trabucaires de Terrassa i la Creu Alta van celebrar dissabte el 150 aniversari de l’atac carlí

Rafael Aróztegui va ser nomenat Trabucaire d'Honor 2022 / Lluís Clotet

Com cada any, la colla de Federins i l’Associació de Trabucaires de Terrassa i la Creu Alta han recreat l’atac carlí que va atacar la Vila de Terrassa el 22 de juliol de 1872. Aquest dissabte, els Trabucaires han celebrat el 150 aniversari de l’atac amb la recreació i el lema: “Com es pot fer amb aquesta calor la Guerra Carlina?”, fent referència a les altes temperatures dels últims dies.

També cada any després de la recreació històrica, un terrassenc és escollit “Trabucaire d’Honor”. Enguany, la Junta ha aprovat el nomenament de Rafael Aróztegui Peñarroya en la figura de Trabucaire d’Honor, “per la seva constància com a “historiàire”, descobrint el passat de Terrassa i donant-lo a conèixer, recuperant records i imatges de la Ciutat, i per la seva gran afició a documentar en les seves fotografies les nostres Festes i manifestacions de cultura popular, tot afegint-hi habitualment un toc personal”.

Lluís Clotet

A més a més, enguany la celebració ha estat especial a l’haver pogut recuperar el format 100% presencial d’abans de la pandèmia. La colla ha comptat amb la participació de diverses colles per fer lluir encara més la cercavila: Ball d’en Serrallonga de Terrassa, Bandolers d’en Trucafort, Germandat de Geganters grallers i trabucaires de Sant Andreu, Escamot de la Trinitat, Trobucaires de l’Hospitalet Colla d’en Jaume Duran, Trabucaires del Prat Carabiners i contrabandistes.

Els Grallers de Vacarisses, amb en Toni Costa, creador de la marxa de la colla “Trabucs i Pistons” van acompanyar la cercavila. Posteriorment, els Ministrils del Raval van oferir un Ball a la Plaça Vella per celebrar la victòria i la Festa per la Llibertat, en acabar la Tercera Carlinada el 1876.

Lluís Clotet

Quan la Vila de Terrassa va ser atacada

Retornem al 22 de juliol de 1872 per rememorar l’atac carlí a la Vila de Terrassa i el coratge dels egarencs ja en aquella època. Una partida carlina, comandada per Joan Castells, ha segrestat un tren a Viladecavalls i arriba a l’Estació del “Ferrocarril de Zaragoza a Barcelona”. El seu propòsit: cobrar la contribució de la Vila de Terrassa i segrestar a l’alcalde Vallhonrat. Seran els ciutadans dels Voluntaris de la Llibertat qui els faran fora de l’Ajuntament i de Terrassa.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top