Publicitat
Terrassa

El govern de Terrassa demana un millor finançament als municipis

Tot per Terrassa i Esquerra Republicana de Terrassa porten al ple d’octubre una proposta denunciant que l’actual projecte de pressupostos generals de l’Estat no preveu els recursos necessaris per al municipalisme

El primer tinent d'alcalde Isaac Albert (ERC) i l'alcalde Jordi Ballart (Tot per Terrassa), al ple municipal del mes de setembre /Nebridi Aróztegui

Els dos partits que conformen el govern municipal – Tot per Terrassa i Esquerra Republicana de Catalunya– presentaran en el ple d’octubre una proposta per demanar al govern de l’Estat i a tots els grups polítics amb representació al Congrés dels Diputats la revisió del projecte de pressupostos generals de l’Estat per tenir en compte el municipalisme.

La proposta es fonamenta en “el plantejament insuficient” realitzat pel govern de l’Estat, diuen, a l’hora de definir els recursos que es destinen al món municipal. Concretament, Tot per Terrassa i Esquerra Republicana denuncien que, tot i incrementar la participació en els impostos de l’Estat en un 4,9% (un increment real per Terrassa d’uns 2,2 milions d’euros), aquesta quantitat “és absolutament insuficient per fer front al context econòmic actual i a les obligacions que el mateix govern espanyol imposa sobre les arques municipals”.

Durant l’any 2022 Terrassa, com la resta d’Ajuntaments, ha hagut d’interioritzar l’impacte de l’encariment dels subministraments (6,1 milions d’euros només en la factura elèctrica municipal), la pujada dels tipus d’interès (2,2 milions) o l’encariment dels costos dels materials, que ha comportat un increment en les inversions en curs d’un 20% aproximadament. Tot això “s’ha hagut de fer amb recursos propis i sense resposta del govern espanyol”.

De cara al plantejament dels pressupostos de l’any vinent, aquests impactes es consoliden i s’esperava algun moviment del govern de l’Estat “de suport a la política i els serveis amb un contacte més directe amb la ciutadania, els Ajuntaments”. Malauradament, denuncien les dues formacions, l’Estat “no només ha plantejat un pressupost insuficient davant aquestes circumstàncies, sinó que planteja un increment dels sous públics al qual els municipis no podran fer front econòmicament malgrat que es pugui entendre la mesura”.

En aquest sentit, l’Estat ja ha obligat, aquesta mateixa setmana, a incrementar pel 2022 un 1,5% l’augment salarial per l’actual exercici, molt tensat, “sense oferir cap altre recurs per fer-hi front que demanar un crèdit. Això situarà la pujada salarial per l’any vinent en, com a mínim un 4%: prop de 5 milions d’euros per Terrassa.

Des de Tot per Terrassa i Esquerra Republicana de Terrassa es destaca que, en un moment on el mateix Pressupost General de l’Estat preveu un increment dels seus recursos en un 7,7%, “aquests s’han de distribuir amb equitat per garantir el bon funcionament de les polítiques a tots els nivells, especialment en l’administració més propera a la ciutadania”. 

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
El govern de Terrassa demana un millor finançament als municipis
To Top