Publicitat
Terrassa

La recollida domèstica porta a porta, el 2023

El govern municipal projecta estrenar el model de recollida de residus a domicili l’any vinent

Can Palet de Vista Alegre ha estat un barri actiu en la implantació del nou model de recollida selectiva. Amb Can Gonteres i el sector de Vista Alegre, seran els primers / alberto tallón

No funciona als sectors de molta densitat o d’estructura vertical. La recollida domèstica de residus porta a porta començarà l’any vinent i ho farà pels barris perifèrics amb cases unifamiliars. Ho va anunciar al ple la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat Lluïsa Melgares: “S’ha de posar en marxa tant sí com no el 2023”, va afirmar a preguntes del PSC.

La raó de la urgència té a veure amb el fet que l’Ajuntament de Terrassa ha rebut una subvenció europea “per un import superior als 164.000 euros” que cofinançarà algunes de les 6 línies d’actuació previstes per a la implantació del model porta a porta. L’ajut econòmic condiciona l’execució del projecte l’any vinent, va explicitar la regidora.

La subvenció l’atorga l’Agència Catalana de Residus amb fonts europeus destinats a projectes de recollida de les diferents fraccions de residus, per contribuir a una gestió més eficient i sostenible. La proposta de Terrassa passa per la implantació del porta a porta i de la recollida de restes de poda als sectors de Can Palet de Vista Alegre, a Vista Alegre (un petit sector de mig centenar d’habitatges a tocar de la carretera de Martorell) i a Can Gonteres.

En una primera fase, a principis d’any, un estudi permetrà fixar el cost del nou servei i el calendari de la implantació. Es tracta “d’un estudi de camp” que ajudi a trobar solucions adaptades a cada situació i a l’orografia de cada territori. Cal tenir en compte que alguns dels sectors residencials triats estan en carrers en pendent.

L’empresa municipal Eco-Equip serà l’encarregada de portar a terme aquest treball previ a la implantació del nou sistema, una fase que inclou un període de participació i “de formació” dels residents, amb les entitats, les associacions veïnals i les activitats econòmiques radicades a cada sector. El servei haurà d’implantar el nou sistema i la ciutadania haurà d’incorporar les noves dinàmiques a les seves rutines diàries.

Cada dia una fracció

El canvi de model comporta una nova forma de gestionar els residus a casa i de la seva col·locació a la porta.

Segons les previsions de l’àrea municipal de Medi Ambient, el nou model portarà la recollida de les cinc fraccions habituals (cartó, envasos, orgànica, paper i resta), a les que s’afegiran la poda i els residus sanitaris. Cada fracció s’haurà de treure a la porta un dia diferent de la setmana, d’acord amb un calendari prèviament establert.

La implantació requerirà inversions en la flota, en la distribució de cubells per a les diferents fraccions i en la implantació de noves tecnologies aplicades a la recollida selectiva.

Un sistema de gestió de dades i una app ciutadana per a informar la població i atendre els seus dubtes completen el projecte del nou dispositiu.

El porta a porta és una de les oportunitats que confien tenir les grans ciutats per a millorar les dades de la selectiva, que en el cas de Terrassa sembla haver tocat sostre al voltant del 40% de la separació en origen. Europa fixa l’horitzó 2035 per assolir el 65% de la recollida selectiva i la reducció fins a un 10% de brossa no separada que acaba a l’abocador.

La ciutat vol ser una de les primeres grans ciutats en implantar el model porta a porta i la subvenció europea dona la darrera empenta, comprometent el pressupost municipal en un exercici, el de 2023, marcat per la contenció en la despesa.

Fins ara, el porta a porta ha estat un model pràcticament exclusiu dels municipis petits i amb estructura residencial. Matadepera fa anys que lidera les estadístiques de selectiva i ja supera el 90%. Els municipis d’Ullastrell i Vacarisses també recullen els fuits del porta a porta, com Rellinars, Sant Llorenç Savall i Palau-solitài Plegamans.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top