Publicitat
Terrassa

Miren com aprofitar les llambordes del Passeig

L’Ajuntament analitza com mantenir alguns dels llambordins i pedres del mur enderrocat en el nou disseny del Passeig

Una senyora es fixa en la neteja de llambordes / nebridi aróztegui

Encara es desconeix el dibuix final de com quedarà, però l’Ajuntament estudia la incorporació d’algunes de les llambordes aparegudes en els darrers dies al projecte de reforma del Passeig.

També s’ho està plantejant amb el material extret dels murs ornamentals que feien de perímetre del tram central; desmantellament del qual ha estat criticat per diferents historiadors de la ciutat en els darrers dies.

I és que l’inici de les obres de reforma del Passeig, a principis de la setmana passada, van treure a la llum els antics llambordins sota l’asfalt. Quan els operaris van començar a picar el paviment, hi van aparèixer en perfecte estat, després d’anys amagats sota una capa de ciment.
“Aquesta troballa ha estat una oportunitat per recuperar un element existent”, expliquen fonts de l’Ajuntament de Terrassa. “Tots els materials que s’estan trobant es reaprofitaran a l’obra, en la mesura del possible”, afegeixen, tant pel que fa a les llambordes com a la pedra de coronament dels murs ornamentals, que daten de 1942. De fet, es tracta del resultat del planejament urbanístic de l’arquitecte Ignasi Escudé i el paisatgista Jaume Argemí, en temps de postguerra.

Les mateixes fonts apunten que el material que no sigui reincorporat a les obres del Passeig, serà emmagatzemat per un reaprofitament posterior.

Visites d’arquitectes

L’antic paviment es va descobrir el dijous passat, 19 de gener. Aquell mateix dia, tant arquitectes com responsables municipals van fer una visita a la zona, per replantejar el projecte i pensar si es podria reaprofitar.

El divendres al matí es va tornar a visitar la zona, a fi d’intentar quantificar la superfície de llambordes existent. Segons apunten des de l’Ajuntament de Terrassa, durant el cap de setmana es va treballar tècnicament amb la proposta de refer les zones d’estada amb la llamborda recuperada.

Els tècnics tornaven a la zona aquest dilluns, moment en el que es va determinar que, amb l’objectiu de recuperar la llamborda, el més convenient era fer la neteja de les peces sense enretirar-les (ja que seria molt més senzill que fer-les netes un cop tretes). Aquesta fase de neteja encara requerirà alguns dies més de la present setmana.

A les zones d’estada

El projecte urbanístic preveu la dilució del límit existent entre el tram central del passeig del Comte d’Ègara i el vial nord, tot enderrocant el mur existent. I és en aquest límit difós on es preveu crear unes “zones d’estada” amb paviment, almenys en part, de ceràmica. I és aquí on, ara, podrien ubicar-se alguna petita catifa de llambordes amb caràcter ornamental i que mantingui la memòria històrica de la Terrassa antiga.
No és el primer cop que passa a la ciutat. A l’Antic Poble de Sant Pere ja es van recuperar alguns paviments existents, amb l’objectiu de crear una catifa de llambordes que donés continuïtat a la urbanització interior de les esglésies de Sant Pere.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top