Detecten falta d'informació en la tarifa i el cànon social de l'aigua a Terrassa

L’estudi mostra que la tarifa social és ara un 17% més barata que fa 7 anys

  • Helena Oma, amb la selecció catalana de bàsquet
Publicat el 05 de maig de 2023 a les 11:40
Un estudi que es va presentar dijous al casal cívic de Ca n’Aurell revela que a Terrassa falta informació respecte a les possibilitats de sol·licitar la tarifació i el cànon social respecte al consum d’aigua i que els tràmits s’haurien d’unificar per poder-los demanar de manera simultània. D’altra banda, l’estudi també mostra que la tarifa social s’aplica des de 2013, i, actualment, és un 17% més barata respecte a l’any 2016. Dolors Frigola, del Grup de Dret Humà a l’Aigua i Justícia Social de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa, va presentar l’acte i va assenyalar que l’estudi era una necessitat per “proveir-nos de les eines necessàries poder diagnosticar i aprofundir” en aquest tema. Va agrair a les entitats que hi ha col·laborat i, especialment, a Enginyeria Sense Fronteres, que s’ha encarregat de l’informe i que, “no sempre ha tingut a l’altra banda l’empatia necessària”. Frigola també va assegurar que l’objectiu de l’estudi “no era fiscalitzar, però sí el de buscar i identificar propostes de treball” per a una millor gestió de l’aigua pública i els reptes a curt, mitjà i llarg termini. Va recordar que les Nacions Unides, a la seva assemblea i l’any 2010, van reconèixer el dret humà a l’aigua i al sanejament, tot i que, com denuncien entitats com l’OMS o UNICEF, encara queda molta feina per fer en aquest sentit a tot el món. L’estudi s’ha centrat en el conjunt de dades disponibles en el sector domèstic. Frigola va comentar que “hi ha punts forts i altres punts dèbils” i va demanar “una administració empàtica, efectiva i el menys burocràtica possible” a l’hora de tramitar la tarifació i el cànon social. També va reclamar que “moltes persones no tenen accés a les eines digitals i no n’hi ha prou amb penjar la informació a la pàgina web”. A més, va manifestar que l’Ajuntament de la ciutat “no es pot conformar a posar 39 comptadors en un any”. Van intervenir, per desgranar les conclusions de l’estudi, Cristina Barberà Compte i Dante Maschio Gastelaars, membres d’Enginyeria Sense Fronteres. Barberà va apuntar que el preu mitjà de l’aigua a Catalunya, en el període entre 2021 i 2022, ha augmentat, en municipis de més de 5.000 habitants, un 32%. Quan els requisits per demanar comptadors socials, els representants d’Enginyeria Sense Fronteres van detallar que s’ha eliminat el que feia referència als edificis de propietat de grans tenidors. Pel que respecta al pagament de rebuts, van explicar que prop del 15% de la població del Vallès Occidental destina un 3% dels seus ingressos a la factura de l’aigua. El context a Terrassa és que, per una llar de tres habitants i un consum de 100 litres per persona, el cost de l’aigua és de 15,78 euros (amb IVA és de 17,35 euros). La factura és trimestral i, per tant, s’ha de multiplicar per tres. D’aquest preu, el 39,5% correspon a la quota fixa pel comptador, el 32,3% al consum d’aigua i el 28,2% al cànon d’aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

L’accessibilitat

Barberà i Maschio també van tractar sobre l’accessibilitat a Terrassa pel que fa als comptadors socials. Van assenyalar que, a abril de 2023, s’han instal·lat el 29% del total de sol·licituds presentades i el 62% sobre el total de tràmits resolts. Des de l’any 2017, van afegir, s’han instal·lat a la ciutat 127 comptadors. Van remarcar que, actualment, una factura amb tarifa i cànon social és un 52% més barata respecte a l’any 2016 i van recordar que el cànon social de l’ACA ha passat a ser zero. I respecte als talls d’aigua per impagament, van dir que l’any 2013, a Terrassa, es van fer 3.939 actuacions, amb un 26% de talls sol·licitats a l’àrea domèstica.

Sorpresa per l’escassetat de sol·licituds

La tarifa social redueix un 40% la factura i el cànon social unes dues terceres parts. Per aquest motiu, van mostrar la seva perplexitat pel fet que només hi hagués 446 sol·licituds de l’any 2022, a Terrassa. “És una reducció considerable de la factura. Alguna cosa no funciona o la informació no arriba”, opinen.