Una àliga cuabarrada mor per electrocució al parc natural de Sant Llorenç
El rapinyaire estava sent seguit en el marc de la iniciativa Tech4Nature

- Castellbisbal acollirà dissabte les finals de la lliga de korfbal
Ara a portada

- Alejandro García
- Redactor a Diari de Terrassa
Publicat el 30 de maig de 2023 a les 18:09
Actualitzat el 31 de maig de 2023 a les 11:54
Morta per electrocució. L’àliga cuabarrada que estava sent monitorada en el marc de la iniciativa Tech4 Nature ha aparegut sense vida en una zona propera al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. L’àliga cuabarrada és una espècie catalogada com en perill extinció a Catalunya. El projecte de seguiment d’aquesta au s’estava duent a terme gràcies a la col·laboració entre Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, la Diputació de Barcelona i l’empresa tecnològica Huawei.
En un marc rutinari de monitoratge del projecte, una alerta de Tech4Nature va detectar la incidència. El passat mes d’abril, els transmissors de GPS van identificar la manca de moviment als afores del parc, on es desplaçava per caçar. A partir d’aquí, guardes del parc i agents rurals van dirigir-se al punt crític i van recollir el cadàver de l’ocell, que tenia signes evidents d’electrocució. L’àliga estava situada a pocs metres d’una torre elèctrica que, a priori, ja presentava un disseny perillós per aquestes aus. La necròpsia posterior ha confirmat la teoria. L’espècie va morir en entrar en contacte amb els suports de la torre. L’electrocució és la principal causa de mortalitat no natural de l’au.
Malgrat la incidència, el director del parc natural de Sant Llorenç, Àngel Miño, continua valorant positivament el projecte. “Ens permet conèixer l’àrea de campeig d’aquesta parella de rapinyaires”, explica Miño , que insisteix a preservar les zones on s’allotgen les espècies en extinció, “És molt important trobar altres maneres de protegir i gestionar els espais que utilitzen les espècies en perill“, destaca. El biòleg vol “garantir la conservació de la biodiversitat i el conjunt de serveis i el conjunt de serveis ecosistèmics” que ofereix el parc.
Per dur a terme el projecte pilot, s’han instal·lat càmeres i receptors de GPS. Això permet establir una relació entre l’ús públic de l’espai del parc natural i el comportament de l’àliga cuabarrada.