Terrassa

Només un lloc per fer la selectivitat a Terrassa

Sols el 21% dels alumnes poden fer les proves a la ciutat

Estudiants aquest dimarts a la BCT / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Aquest dimecres comença la selectivitat. Instituts i centres concertats de Terrassa aporten aquest any 946 estudiants a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). D’aquesta xifra total, només 201 alumnes, el 21,24%, podran fer els exàmens a Terrassa, al Vapor Universitari. La comunitat educativa de la ciutat fa anys que demana equiparar la importància universitària a la presència de tribunals.

Arriba l’alba dels nervis. Tot i que el percentatge d’aprovats fregui el 97% gairebé cada any, tot i que molts alumnes surtin de la selectivitat aquest divendres vinent amb bones vibracions, la “sele” és la “sele”; i sobretot quan moltes vegades l’important no és superar-la sinó amb quina nota se supera. Un total de 946 alumnes de centres educatius de Terrassa s’enfronten aquest dimecres al primer dels tres dies de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) amb la mirada personal posada en el futur acadèmic i la col·lectiva, com altres anys, en la reivindicació: Terrassa, una altra vegada, compta només amb un tribunal. La gran majoria d’alumnes hauran de fer la selectivitat a la UAB.

Ambient durant les PAU al Vapor Universitari l’any passat / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Terrassa, seu de la UPC, ha ofert aquest curs 2022-2023 prop de 150 titulacions i és el segon campus urbà de Catalunya. Però això no es tradueix en un reconeixement equivalent a l’hora de facilitar les proves als estudiants de la ciutat. Tenim sols un centre, com Sant Cugat del Vallès. A Sabadell n’hi ha tres. Però la ciutat veïna disposa d’equipament de la UAB, organitzadora de les PAU al Vallès Occidental, com subratlla Pep Forn, regidor d’Universitats.

I el recinte firal?

Al marge d’aquesta circumstància, el problema principal va radicar en el canvi de dates, diu Forn: “En l’inici del mandat vam treballar molt per ampliar el nombre d’alumnes a Terrassa. Es va aconseguir fins fa un parell d’anys, arribant al 50%, però es va avançar la data de les PAU i equipaments com la UPC o alguns instituts van deixar d’estar disponibles perquè s’hi continuava impartint classes”. L’Ajuntament va proposar el recinte firal com a alternativa, però aquesta no va quallar per la inversió que implicava el seu condicionament.

Maria Antònia Parera, directora de l’Institut Can Jofresa, recorda greuges: “L’any de la pandèmia es va fer a Terrassa i vam ser els únics que es van haver de desplaçar a la UAB. Fins i tot van venir a Terrassa alumnes d’altres poblacions. Vam emetre una queixa i l’any següent ens ho van permetre”. Però es va acabar. El Can Jofresa aporta aquest any 39 alumnes a les PAU. Es veuran obligats a sortir de casa a les 6 per arribar a temps a la UAB. “És una despesa econòmica i una incomoditat”, destaca la directora

Més pràctic

“No entenem com tenint aquí la UPC i altres centres, no disposem de més tribunals. Fer les proves aquí seria molt més pràctic”, apunta Marga López, coordinadora pedagògica de l’Institut Torre del Palau, que aporta 110 alumnes a les PAU.

Interior de la Biblioteca Central aquest dimarts / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El Vapor Universitari només té capacitat per a uns 200 alumnes, el 21% dels inscrits de Terrassa a la selectivitat. “Examinar-se a la UAB és molt incòmode i els alumnes, a més de matinar molt, s’han de quedar allà tot el dia. Arriben a casa molt cansats per afrontar la jornada següent”, afegeix López.

Fins divendres

La selectivitat, que aquest curs s’ha avançat una setmana respecte a l’any passat, comença aquest dimecres i acabarà divendres. De 8 a 9 hores es comprovaran les dades dels alumnes. I després s’inicia l’hora de la veritat amb la prova de llengua castellana i literatura. Hi ha descans cada dia de 10.30 a 12 hores, i de 13.30 a 15. Les sessions acabaran a les 16.30. Els alumnes amb necessitats especials tenen un tribunal ordinari específic.

Rècord d’inscrits

Catalunya ha registrat enguany un nou rècord d’inscrits a les PAU, el segon consecutiu. La xifra total és de 41.671 estudiants, dels quals 32.698 provenen de segon de batxillerat mentre que la resta són de cicles formatius de grau superior (4.191 alumnes) i de matrícula lliure (4.782). En l’anterior convocatòria ordinària es va superar per primera vegada el nombre de 40.000 inscrits.

Les xifres de Terrassa

Els centres educatius de Terrassa presenten 946 alumnes a la selectivitat. Només 201, el 21%, podrà fer les proves a Terrassa, al Vapor Universitari. Són alumnes dels instituts Can Roca, les Aimerigues, Mont Perdut i Cavall Bernat, i de les escoles Sagrat Cor de Jesús i Vedruna Vall. La resta d’estudiants, 745, faran les PAU al Campus Bellaterra. El centre egarenc que més inscrits té és l’Escola Pia, amb 111.

Els resultats

La data de publicació de resultats fixada per la Generalitat és el 22 de juny. Aquest dia els interessats podran consultar les notes de les proves de selectivitat al portal d’accés a la universitat. El Departament de Recerca i Universitats recorda que, en el moment de la consulta, els estudiants podran descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions dotat amb un codi segur de verificació.

Les revisions

Un cop publicats els resultats dels exàmens, qui vulgui revisar la seva prova ho podrà demanar del 22 al 26 de juny al portal d’accés. El resultat de la revisió es coneixerà el 6 de juliol. Cal recordar que els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota del batxillerat (aquesta té un valor del 60%) i la de les PAU (valor del 40%) hauran superat la selectivitat i tindran nota d’accés a la universitat.

Dos protagonistes

Dos alumnes de Terrassa expliquen la seva preparació per afrontar la selectivitat, en els seus casos la prova específica.

Álex Morales, 20 anys

“Crec que ho porto prou bé, tot i que una mica estressat”

Álex Morales, terrassenc de 20 anys, té al cap estudiar enginyeria informàtica a la Universitat Autònoma de Barcelona. La nota de tall en aquesta disciplina és de 9,8 sobre 14. Ho va intentar fa un parell d’anys, en acabar el batxillerat, però el resultat no li va donar. El dijous i el divendres farà els exàmens específics de matèries com ara matemàtiques i tecnologia industrial. “Crec que ho porto prou bé, tot i que una mica estressat. He estat cursant un cicle superior de Disseny d’Aplicacions Web, fent les pràctiques de l’FP Dual i preparant-me la selectivitat per lliure. Em falten les pràctiques del cicle. Em presento com a exalumne de batxillerat, per pujar nota. Intentaré entrar en la universitat amb les notes del cicle més l’específica de les PAU”.

Francesc Magrané, 22 anys

“Vull estudiar, com a primera opció, enginyeria química”

Va fer el batxillerat, es va inscriure a les PAU fa quatre anys i va entrar en la UPC per cursar Disseny, Animació i Art Digital, però una vegada dins va descobrir que allò no era el seu fort. “Em vaig decidir per un cicle superior de Fabricació de Productes Farmacèutics, Biotecnològics i Afins”, diu Francesc Magrané. I va resoldre tornar a preparar-se la selectivitat enguany, en aquest cas , l’específica corresponent a química. “Vaig pensar que aquest era el moment. Vaig començar fa un mes. Abans vaig contactar amb un professor de l’institut La Romànica, de Barberà del Vallès, on he estudiat el cicle per qüestió d’horaris, perquè també estic treballant en el mateix lloc on vaig fer les pràctiques. Em va recomanar part del temari” . El Francesc només s’examinarà el dijous: “Vull estudiar, com a primera opció, enginyeria química”.

To Top