Una enquesta de l
’Associació Catalana de Llars d’Infants conclou que un 28% de les places d’
I2 (dos anys) a centres privats, una de cada quatre, han quedat buides durant el curs 2022-2023. Les llars consultades atribueixen aquesta dada a la gratuïtat del curs I2 implantada el setembre de 2022 i que comporta un cost zero als centres públics i una bonificació de 72 euros per mes als usuaris dels privats.
La mesura presa pel
Govern, que es planteja com a fita a mitjà termini aconseguir la gratuïtat dels centres per als nens i nenes de fins a 3 anys, posa les llars d’infants privades en una situació límit, afectades per una caiguda de demanda sense precedents.
El sector diu que la fuita de famílies afecta també a l’I1, que la mesura els obliga a reduir grups i en alguns casos compromet el seu futur
Des de la llar d’infants
El Petit Rainbow la seva directora, Inés Iranzo, explica que “la matrícula ha caigut de forma important no només a I2, també a I1. Eren alumnes que continuaven al centre, però ara marxen a la pública per garantir una plaça gratuïta l’any següent”.
Les públiques són gratis “i no hi podem competir”. I la subvenció de 800 euros per curs que Educació va anunciar “encara no han arribat, de manera que no s’ha pogut fer la transferència als pares”.
[caption id="attachment_499552" align="aligncenter" width="700"]

Una aula d'I2 de la llar d’infants Petit Estel-La Nova. Més de 400 alumnes s’han quedat sense plaça pública a Terrassa. Els pares buscaran una alternativa o aniran a la privada / Alberto Tallón[/caption]
Al
Petit Estel-La Nova, que acaba d’estrenar nova seu al carrer de Sant Jaume, a I2 feien dos grups de 20 infants “i en aquest moment tenim 24 infants inscrits, haurem de fer dos grups de 12. És un daltabaix econòmic brutal i de personal”, explica Marta Ferran, directora pedagògica de tot el centre Petit Estel. “Nosaltres som un centre gran i podem reestructurar plantilles, sense prescindir de professionals”, però altres centres s’enfronten aquest curs al repte d’encongir estructura davant la davallada de matriculacions.
La situació és la mateixa a tots els centres consultats. La privada manté la matrícula oberta tot el curs, però per aquestes dades sol tenir els grups prou tancats. Despès d’un primer any de gratuïtat a la pública, les previsions han saltat pels aires i el pitjor, comenten “és que els pares no poden triar en les mateixes condicions. Molts marxen tristos perquè els agrada el projecte del centre”, explica Olga Gené, directora de
La Mainada. “Estan perjudicant a tothom. La solució seria subvencionar-nos a tots i que els pares puguin decidir on porten els seus infants”.
L’Associació Catalana de Llars d’Infants estima en un 25% la davallada de matriculació. La plataforma ha posat les places buides dels centres privats a disposició de l’administració. “Servirien per cobrir tota la demanda”, diu, donat que l’oferta de les públiques és insuficient per atendre totes les peticions de places gratuïtes.
L’associació ha demanat una solució “equitativa” per a tot l’alumnat i un “barem universal” d’accés per garantir que ningú es queda sense plaça.

Ara, l’ajuda de 800 euros per curs (
72 euros mensuals) cobreix una part de la quota de les llars d’infants privades. L’associació calcula que la subvenció hauria d’augmentar en 200 euros per família per assolir la gratuïtat real.
La baixa de matriculacions és dona de manera més accentuada als municipis petits. Als grans, l’oferta pública és minoritària i insuficient per cobrir tota la demanda pels infants de 0-3 anys. En el cas de Terrassa, de les 38 llars d’infants, 14 són públiques, 11 de titularitat municipal i 3 gestionades per la Generalitat de Catalunya.
410 infants sense plaça gratuïta
Per al curs 2023-2024 les llars d’infants municipals han ofert 244 places gratuïtes per als nens i nenes de 2 anys que ja estan cobertes. Tancat el procés, 410 infants s’han quedat sense una plaça gratis. Són més que el curs 2022-2023, en què es van quedar fora 398 infants. L’oferta de places públiques d’I2 ha baixat de cara al curs vinent. L’anterior es van oferir 277 i aquest curs 244. La raó, apunta el regidor d’Educació Joan Salvador, és que s’han ajustat ràtios. “Caldrà ampliar l’oferta”, comenta Salvador, un projecte que, de moment, no té calendari. “La nostra tasca és oferir el màxim de places. Entenem que les privades estiguin preocupades i seria fantàstic concertar el servei, però la decisió no depen de nosaltres”.