Declarada la fase d'emergència per sequera
Els 202 municipis que s’abasten dels embassaments del sistema Ter-Llobregat tindran noves restriccions. Una d'elles és la reducció de la dotació d’aigua per habitant i dia a 200 litres, una xifra a la qual Terrassa no arriba

- El Parlament ha declarat la independència -
- Josep Maria Montaner
Ara a portada
Publicat el 01 de febrer de 2024 a les 13:43
Actualitzat el 01 de febrer de 2024 a les 15:20
Tots els municipis que s'abasten dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, entre ells, Terrassa, entren en fase d'emergència. El president Aragonès i el conseller Mascort han comparegut aquest dijous després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera i han explicat els detalls de la nova situació. En un context en el qual fa quaranta mesos que les pluges han estat molt reduïdes i en els que s'arrosseguen més de tres anys en què no plou com el país necessita, Aragonès ha assegurat que "s'està patint la pitjor sequera, on no s'havia afrontat mai una de tan llarga i de tanta intensitat".
Entre les mesures que entraran en vigor amb la nova fase, hi ha la reducció de la dotació d’aigua per habitant i dia a 200 litres, una xifra a la qual Terrassa no arriba, la restricció d’un 80% als usos agrícoles, d’un 25% en els usos industrials i d’un 25% en els recreatius.
Aquest dijous 1 de febrer 202 municipis, una mica més de 6 milions de persones, entren en aquesta nova fase. És la primera vegada que els embassaments del Ter-Llobregat baixen dels 100 hectòmetres cúbics, el 16% que indica el pla especial de sequera. "L'aigua dels embassaments ha baixat per sota del 16% i aquest era el llindar que teníem previst perquè en el moment que se superés, declararíem l'emergència al sistema Ter-Llobregat", ha explicat Pere Aragonès.
"El novembre passat es va declarar la fase de preemergència i el full de ruta a seguir és aprovat des de l'any 2020", ha explicat el conseller Mascort. "El rumb està marcat i no improvisarem decisions en funció de les circumstàncies que es van succeint", ha assenyalat. Abans que s'activés el pla especial de sequera, les dessaladores i l'aigua regenerada suposava poc més del 15% del total d'aigua que arriba a les nostres casa. "Avui suposa més del 55%", ha detallat Aragonès.