
En breu, el pont de Sant Pere es tancarà al pas de vianants degut a les obres de restauració d’aquest viaducte del segle XVII. El tall serà, en principi, de tres mesos, però l’Ajuntament tractarà d’escurçar-lo. Quin itinerari alternatiu tindran els vianants? No es podria condicionar una passarel·la provisional?
Fins que no et manca, no te n’adones de la seva importància. Sense donar curs al dramatisme, que segurament no és per a tant, l’encertada asserció, potser cosa òbvia, es podrà aplicar en breu a aquest pont-símbol-joia històrica que també és pas clau, com ho va ser antany: el pont de Sant Pere (segle XVII). Aquesta estructura romandrà totalment tancada al pas de vianants (l’únic permès) durant diversos mesos a causa de l’inici de les esperades obres de restauració. En principi, tres mesos, però l’Ajuntament conscient de la importància del viaducte com a tal, intentarà escurçar la durada d’aquest obligat parèntesi. L’associació veïnal de l’Antic Poble de Sant Pere planteja la possibilitat d’habilitar un pas provisional en les mateixes bastides de l’obra.
Nou mesos d’obres
S’està tramitant l’informe d’adjudicació. Els treballs començaran en breu, es presumeix que abans de l’estiu. Si és així, el pont estaria tancat durant la celebració de la Festa Major. El procés global de rehabilitació, consolidació i enjardinament del mur adjacent durarà uns nou mesos, però, segons l’Ajuntament, la previsió de tall total del pont és sensiblement menor, d’un terç: de tres mesos. No obstant això, conscient de l’impediment que suposaria la mesura, el govern municipal estudia reduir aquest termini.

El pont, amb la Seu d’Ègara al fons / NEBRIDI ARÓZTEGUI
Les alternatives no són fàcils per als centenars de vianants que cada dia creuen el parc de Vallparadís pel pont de Sant Pere. Alguns porten fent-ho fa anys, dia rere dia. Jesús, per exemple, per anar a la seva feina i tornar després a casa. Ho fados cops cada dia.
El procés global de rehabilitació, consolidació i enjardinament del mur adjacent durarà uns nou mesos, però, segons l’Ajuntament, la previsió de tall total del pont és sensiblement menor, d’un terç: de tres mesos
“Habitualment pujo pel carrer de Sant Antoni, giro pel de la Creu Gran i travesso el pont per dirigir-me al carrer Major de Sant Pere. Quan tanquin el pont, suposo que hauré de continuar pel carrer del Mas Adei fins a Sant Valentí i creuar per la passarel·la, o seguir fins el passeig del Vint-i-dos de Juliol. L’alternativa d’anar pel parc de Vallparadís no em resulta molt apetible, sobretot de nit”, diu. Un altre recorregut alternatiu per a la connexió sud-nord és passar de la plaça del Doctor Robert al pont del Passeig per agafar el carrer de Salmerón.
Un pas temporal a la bastida?
Les molèsties generades seran tan normals com difícilment evitables, però en les últimes setmanes ha sorgit una opció que l’Ajuntament té en estudi. La va posar damunt de la taula l’associació veïnal de l’Antic Poble de Sant Pere: i si, com s’ha fet en altres ocasions en altres llocs, s’habilités un pas temporal, segur, en la mateixa bastida? El trànsit per als vianants es mantindria, tot i que d’un en un, menys fluid. El consistori haurà d’analitzar aquesta alternativa, sobretot pel que respecta a la seguretat d’aquesta estructura provisional.
El projecte de rehabilitació va ser aprovat de manera definitiva el novembre del 2022 i té un pressupost de 999.966,87 euros
La mobilitat a la zona dependrà d’aquesta decisió i de la durada del tancament, si finalment aquest és total. I sembla que serà així en l’execució d’un projecte de rehabilitació que va ser aprovat de manera definitiva el novembre del 2022 i que té un pressupost de 999.966,87 euros. Els treballs inclouran la injecció de morter en l’estructura, la substitució de la polèmica barana metàl·lica i del paviment, la retirada de vegetació i la instal·lació d’il·luminació. Un dels objectius del procés passa per fer més visible, sobretot de nit, aquest monument que dona accés a la Seu d’Ègara. Quedarà pendent un altre projecte, no menys ambiciós i de cost similar, per construir un vial de cornisa a la part posterior de la Seu d’Ègara. Serà com un mirador des del parc de Vallparadís

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI
El pont presentava diverses patologies. Ja l’any 1995 un estudi va detectar-hi esquerdes longitudinals, desplom general i degradació del morter, unes lesions que no eren greus ni comprometien l’estabilitat del viaducte, però que aconsellaven reparacions. El diagnòstic el va realitzar La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a la qual l’Ajuntament va encarregar un segon examen l’any 2017 per analitzar l’estat general del pont, de tres pilars i dos estreps, i un informe de consolidació. Hi havia diverses lesions, algunes de “molt aparatoses”. Pel pont de Sant Pere ja no es podia passar en vehicle a motor des del 2006.
