
- Tallen el carrer de Sant Jaume de Terrassa a les entrades i sortides escolars
Ara a portada
Publicat el 02 de maig de 2024 a les 21:03
Actualitzat el 03 de maig de 2024 a les 12:11
Estem en emergència per sequera i, tot i que les pluges dels darrers dies ens han fet mirar els embassaments, a Terrassa fa mesos que els ulls estan posats en l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de les Fonts, la planta que tracta les aigües residuals procedents de la ciutat abans d’abocar-les a la riera, en direcció al mar. La indústria, l’agricultura, els camps esportius i l’Ajuntament són candidats a reutilitzar els 90.000 m³/dia d’aigües que la planta té capacitat de tractar i que permetrien tancar el cicle integral de l’aigua a la ciutat.
Els empresaris van posar el dilema sobre la taula a les trobades amb la indústria celebrades recentment a Els Bellots. A la jornada, l’empresa Dinstec, especialitzada en aplicacions en processos industrials, traçament i distribució d’aigua, va posar sobre la taula la primera proposta en temps de sequera per reutilitzar l’aigua de l’EDAR per a la Indústria de la ciutat.
El projecte formula la posada en funcionament d’un sistema de tractament MBR (amb bioreactors de membranes) a l’EDAR, amb una capacitat de producció de 15.000 m³/dia que permetria abastir la indústria local, “Amb un sistema d’osmosi inversa addicional podríem garantir aigua en òptimes condicions per al consum”, comenta Joan Reig, gerent de Dinstec.
Del tractament d’aquests 15.000 m³/dia de l’EDAR, en resultarien 11.250 m³/ dia d’aigua reciclada, que seria el 13% de la capacitat total de tractament de l’EDAR. “El cost per m³ d’aigua regenerada- explica Reig-, seria molt similar al de l’aigua potable actual que paguen les empreses”.
L’avantatge d’aquesta iniciativa de consum d’aigua regenerada per part de les empreses egarenques, si no és econòmica, ho seria clarament mediambiental. L’arribada d’aigua procedent de l’EDAR permetria estalviar consum d’aigua de boca. Cal recordar que, durant 2023, la indústria va utilitzar durant 721.499 m³ d’aigua a la ciutat, on ha fet un esforç d’estalvi. L’any passat, les empreses van consumir un 15% menys i durant el primer trimestre de 2024, l’estalvi supera el 20%.
A banda de la indústria, a Terrassa l’Ajuntament explora la viabilitat de regenerar l’aigua que arriba a la depuradora per a destinar-la al reg de parcs i jardins, la neteja de carrers, de clavegueram i de contenidors, però també per a usos esportius com el reg de camps i per a l’agricultura.
L’objectiu, en l’actual context de sequera, és que les aigües residuals de la tercera ciutat de Catalunya, Terrassa, puguin reutilitzar-se. Avui no és així. L’estació depuradora tracta uns 40.000 m³/any, dels quals 5.000 m³/dia s’utilitzen par al reg del Golf El Prat, que disposa d’una planta de tractament pròpia al complex de les Fonts. El golf està obligat a regar amb aigua reciclada. Els cabals no usats pel golf s’aboquen, un cop depurats, a la riera i acaben al riu Llobregat.