El Sala Badrinas inicia el curs a cop de xiulet

Mentre alguns centres educatius obrien les seves portes amb normalitat, els alumnes i les famílies de l’escola Sala Badrinas protestaven per l’ajornament del termini de finalització del nou centre

  • El Sala Badrinas inicia el curs a cop de xiulet
Publicat el 09 de setembre de 2024 a les 12:44
Actualitzat el 09 de setembre de 2024 a les 21:51
Alguns consideren que l’any no comença al gener com indica el calendari gregorià, sinó que comença al setembre, amb l’inici del curs escolar. I potser tenen raó, perquè quan les escoles obren les seves portes després d’un llarg estiu, a la ciutat es respira un aire diferent. Des de primera hora del matí d’aquest dilluns, es notava que la tornada a la rutina ja era oficial, sobretot per l’increment del trànsit a les diferents vies de la ciutat i pels grups de nens i adolescents amb les seves motxilles penjades a l’esquena, caminant cap al seu centre educatiu. Un dia d’il·lusió i retrobament pels 31.279 alumnes d’infantil, primària i secundària obligatòria que han començat el curs 2024-2025. Però aquestes primeres sensacions no han estat les mateixes per tots els centres de Terrassa.

Una classe simbòlica

L’escola Sala Badrinas ha donat el tret de sortida al nou curs a cop de xiulet, en una primera classe simbòlica en forma de manifestació a la cantonada de la carretera de Rubí amb el carrer de Sant Sebastià. Un punt situat al costat del solar on aquest centre educatiu havia d’estar ja operatiu, si no fos perquè la seva construcció s’ha arrossegat com a mínim tretze anys. “A l’escola Badrinas estem com a sardines”, “Volem edifici ja!” o “Stop endarreriments” eren alguns dels missatges que contenien les pancartes verdes que sostenien els alumnes de primària i les seves famílies, que durant aquest estiu han vist com la Generalitat tornava a ajornar el termini de finalització de l’escola, que estarà llesta pel curs 2028-2029. “Al 2008 ens van dir que serien quatre anys, i ara la data és setembre del 2028. No volem que vagi més enllà”, explica la presidenta de l’Associació de Famílies d’Alumnes ( AFA) de l’escola, Emily Burgos. La notícia de l’endarreriment ha generat ràbia i indignació al Sala Badrinas, però sobretot, ganes de lluitar. “Volem que se’ns escolti i això faci que s’adonin que no ho poden ajornar més”, assegura Burgos. La indignació durant la protesta era evident, sobretot per la incertesa de no tenir una data fixada al calendari i no saber quins dels infants presents veurien finalitzada l’escola. [caption id="attachment_558558" align="aligncenter" width="700"] / LLUÍS CLOTET[/caption] La decisió del Govern també ha generat disconformitat a l’Ajuntament de Terrassa: “Vam rebre la notícia de forma inesperada i vam demanar una reunió urgent amb la consellera d’Educació -explicava el regidor d’Educació, Joan Salvador-, i vam saber que tot s’havia encallat pel Departament d’Infraestructures. La paraula de la consellera és que intentarien fer un trasllat pautat dels alumnes cap al nou centre, potser l’any 2027”. El regidor destaca el seu “suport total” a la reclamació de l’escola, que veu com els compromisos i promeses es van aplaçant quatre anys més. L’AFA vol que Educació informi sobre els progressos i els endarreriments del projecte, ja que sovint l’escola s’ha trobat amb el silenci administratiu: “Volem més comunicació per part de serveis territorials d’Educació quan no s’estan complint els terminis promesos, i que el departament d’Infraestructures rendeixi comptes sobre l’estat del projecte i assumeixi responsabilitats”. L’Associació de Famílies confirma que “fa anys que denunciem la manca de compromisos per part de les administracions i després d’anys lluitant, ara ens trobem amb la ineficiència per dur a terme un projecte per causes burocràtiques”.“Sempre és culpa de l’altre, i al final i no estan vetllant pels interessos dels nostres infants”, afegien.

Cal inversió

Destaquen que les instal·lacions del Sala Badrinas estan en bon estat, però presenten unes carències d’entrada, “els passadissos són estrets, el menjador és petit i sorollós i els infants no tenen extraescolars d’esports perquè no hi ha un gimnàs”, explica la presidenta de l’AFA. I tot i que són conscients que els barracons són provisionals, els mòduls “necessiten una inversió per fer millores, perquè encara falten anys perquè tinguem l’edifici definitiu. Per exemple, caldria ampliar el pati i instal·lar zones d’ombra”. Aquestes qüestions es tractaran en la propera reunió entre l’AFA i el consistori, programada per la setmana vinent, on s’enumeraran les millores pendents. “Nosaltres hem pres nota de totes les demandes, sobretot aquelles que requereixen més urgència. Farem una planificació d’aquelles actuacions necessàries per adaptar els barracons”, assegura el regidor d’Educació, Joan Salvador. Els protagonistes, els alumnes de primària de l’escola Sala Badrinas, viuen amb normalitat aquesta realitat “perquè no són conscients de la situació, no han vist altres escoles”, assegura la mare Laura Jiménez, que ja te dubtes que el seu fill de 7 anys pugui veure la inauguració del nou centre. “Espero que la petita, que ara té 2 anys, sí que ho pugui viure”. L’inici del curs escolar ha estat un dia que s’ha viscut diferent a les escoles de Terrassa, però sense perdre la il·lusió per encetar un nou any ple de nous reptes pels alumnes, el professorat i les famílies.