
Mòbil després dels 16, ho intentem
Un centenar de famílies de l'AFA de l’Escola Tecnos donen suport al manifest de l’associació Adolescència Lliure de Mòbils. Aquesta tardor convidaran les AFA de la ciutat

- Avancem cap a l’accessibilitat universal
Ara a portada
Publicat el 11 de setembre de 2024 a les 20:17
El debat sobre l’ús dels mòbils en la infància i l’adolescència ha marcat l’inici del curs escolar, el primer sense dispositius a la primària i restringits a la secundària. En aquest context, amb una creixent presa de consciència sobre la necessitat de posar límits en l’accés dels infants a internet, les famílies de Terrassa fan un primer pas comprometent-se a endarrerir l’entrega dels mòbils als seus infants, més enllà dels 16 anys.
Un centenar de famílies de l'AFA de l’Escola Tecnos han estat les primeres a subscriure el manifest de la plataforma Adolescència Lliure de Mòbils (ALM), un document d’abast català que l’entitat ha adaptat a la realitat del centre i que fixa cinc compromisos: endarrerir l’entrega del mòbil, idealment més enllà dels 16 anys; no facilitar l’accés dels fills i filles a cap xarxa social abans d’aquesta edat; fer un ús racional de la tecnologia en l’àmbit familiar; no utilitzar el mòbil dins del recinte escolar (o fer-ho discretament) i donar suport a l’escola per facilitar que sigui un espai lliure de mòbils.
[caption id="attachment_558821" align="aligncenter" width="700"]
Adolescents consultant el mòbil. La plataforma Adolescents Lliures de Mòbil demana el compromís de les famílies per endarrerir l’ús com a mesura per protegir els infants i reduir la pressió social / a. tallón[/caption]
“És un primer pas –comenta Núria González-Rojas, portaveu de la plataforma–. Ja som un primer grup de famílies compromeses en endarrerir l’entrega del mòbil als nostres fills i filles i a partir de l’octubre convidarem a les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) de la ciutat a sumar-hi”.
Es calcula que un 72% dels infants accedeixen al primer mòbil als 12 anys, que un de cada dos ho fan als 11 anys i un 23,3% abans dels 10 anys. Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona els adolescents inverteixen vuit hores al dia de mitjana en dispositius digital, de les quals quatre es dediquen al mòbil i el temps més gran l’inverteixen en xarxes socials.
Una enquesta impulsada per l’ALM, amb respostes de més de mil famílies de 50 centres de Terrassa, revela que un 80% creuen que la millor edat per donar el mòbil als fills és a partir dels 12 anys i un 63% endarrereix l’edat fins als 16. Les respostes, però, contracten amb la realitat. Vuit de cada deu famílies admeten que han entregat un dispositiu amb connexió als seus fills als 12 anys o abans.
