La venda de disfresses es mou a basars, merceries i internet

L’arribada del Carnestoltes del 2025 mostra un canvi en les pautes de compra de les disfresses al mateix moment que tanquen botigues tradicionals (com Gusi) i especialitzades (Party Fiesta), creix la compra per Internet i als basars xinesos (com Món Llar)

  • Encallats amb els rivals de la part alta
Publicat el 25 de febrer de 2025 a les 20:00
Actualitzat el 26 de febrer de 2025 a les 17:24
Fins no fa gaire, la gran pregunta de Carnestoltes era “de què et disfressaràs?”. Però avui en dia, ha pres tanta força (o més) una altra pregunta: “I on has comprat la disfressa?”. I és que el canvi de l’estructura comercial de Terrassa ha traslladat els clients. D’on veien? La compra històrica de disfresses s’havia fet al centre de Terrassa a comerços tradicionals com Gusi, que va abaixar la persiana el juliol de 2023. I apuntaven al canvi d’hàbits de compra per part dels consumidors i al gran impacte de la covid-19 (amb la consegüent la suspensió de celebracions socials) com a motius principals del tancament. També es comprava a botigues especialitzades, com podria ser Party Fiesta. Tanmateix, el local ubicat al carrer dels Gavatxons va tancar portes el passat agost de 2024, després que la cadena entrés en fallida i tanqués una trentena de botigues (i provocar la pèrdua de 140 llocs de feina). Així i tot, les disfresses de Carnestoltes són com l’energia: no es destrueixen, sinó que es transformen. O dit d’una altra manera: la gent no deixarà de disfressar-se, així que la venda s’ha desplaçat a altres tipus de comerç. En el llistat sobresurten els basars xinesos, que ubiquen plantes comercials molt amples i tenen una gran oferta, com és el cas Món Llar, al carrer Galileu. Tant és així que les disfresses ocupen quatre “lineals” sencers de prestatgeries de la botiga. [caption id="attachment_580207" align="aligncenter" width="700"] Màscares de tot tipus, ahir al basar Món Llar del carrer Galileu / ALBERTO TALLÓN[/caption] A més, les disfresses també s’han desplaçat a la venda en línia; si bé tot el comerç, en bloc, s’ha traslladat en part a la compra per internet. Finalment, també van guanyant pes els centres comercials, amb la tendència a externalitzar les compres i concentrar-les a espais semi-interiors de la corona perifèrica de les ciutats. Tanmateix, dins les ciutats continua havent-hi botigues on adquirir material de Carnestoltes, tal com la botiga L’Informal, al carrer de la Font Vella. A més, les botigues de joguines també resisteixen com a punt on aconseguir certs complements. És el cas de Joguiba (a la Rambla) i Drim (al passeig del Comte d’Ègara). També es poden localitzar a cadenes, com ara Zeeman (carrer del Peix), Tedy (carrer Galileu) o fins i tot Tiger (carrer Major).

La influència de Netflix

Ja fa anys que les disfresses de Carnestoltes es mouen per allò que veiem a Netflix. Això ha fet que, darrerament, la disfressa de Halloween i Carnestoltes sovint siguin les mateixes, ja que “Miércoles” i “El juego del Calamar” són d’inspiració gòtica i terrorífica; i en certa manera “La casa de papel” i “V de Vendetta”, potser més per l’efecte enigmàtic de portar màscara. https://www.diarideterrassa.com/cultura-ocio/2025/02/26/el-juego-del-calamar-disfressa-estrella-de-2025-gracies-a-la-nova-temporada-a-netflix/