Veus feministes de les generacions de Terrassa

Dones de diferents generacions expliquen com veuen la lluita feminista al llarg de la història

  • Veus feministes de les generacions de Terrassa
Publicat el 07 de març de 2025 a les 20:49
Actualitzat el 09 de març de 2025 a les 14:57
La manera de veure el feminisme ha canviat al llarg dels anys en les noies de la Generació Z, les Millennials, la Generació X i les “baby-boomers”, que han crescut en contextos històrics diferents.  

Teresa Novell , 26 anys. Generació Z

"La meva generació és menys tolerant amb la desigualtat de gènere" “La meva generació té menys tolerància amb la desigualtat de gènere que els “baby-boomers”, que potser han patit situacions més greus en l’àmbit laboral, per exemple, però toleren més coses. No estic descontenta amb el moviment feminista, sinó amb com es rep aquests últims anys. Trobo que, a diferència de fa uns anys, ara el jovent té la ment més tancada. Crec que el feminisme s’està entenent malament i, fins i tot, es qüestiona, però m’agradaria pensar que encara pot salvar-se. Crec que l’educació és important, però no és tan senzill, és una qüestió de caràcter interseccional”.  

Yurena Viana , 34 anys. Mil·lenista

“Cal educar les futures generacions en igualtat de gènere des de casa” “La dona té més veu ara. Abans el feminisme era vist de manera més radical, i ara, en canvi, la societat li dona valor. Ha canviat, tot i que lentament, la manera com viuen el feminisme les generacions. En la generació dels meus pares, era molt habitual que la dona es quedés a casa per cuidar els fills i el feminisme era més qüestionat. Falta molt camí per fer i per desgràcia encara existeix la violència masclista, però cal continuar lluitant. El més important per a educar les futures generacions és fer-ho des de casa, ensenyant-los que ningú està per sobre ni per sota de ningú”.  

Natlàlia Trullàs , 52 anys. Generació X

“Cal intentar educar des del respecte, la informació i la sensibilitat” “Percebo el feminisme de manera molt diferent de les meves àvies pel context històric en què van créixer. La societat ha avançat molt en matèria de feminisme, el qual ha despertat la confrontació d’aquells que no ho veuen amb bons ulls, com ara el moviment d’extrema dreta. Hem avançat, però no hem arribat al final. De cara a les generacions futures, no s’hauria de fomentar el feminisme amb ràbia. És lícit sentir ràbia, però cal intentar educar des del respecte, la informació i la sensibilitat. Sempre hi haurà qui ens posi bastons a les rodes, però cal continuar avançant”.  

Anne Bayley, 69 anys. Baby-boomer

“Abans ningú escoltava el feminisme si no es feia molt soroll” “Abans el feminisme era molt més reivindicatiu, ningú escoltava si no es feia molt soroll. El feminisme d’ara ha viscut un gran canvi en comparació amb l’època de la meva àvia. Dir que ets feminista ara és diferent que fa dues o tres dècades, però és trist que hi hagi d’haver un dia per reivindicar mundialment la figura de la dona. S’ha fet molt camí, però cal continuar aixecant la veu perquè no es deixi de parlar de temes que es considera que ja s’han solucionat. S’ha de començar a educar els infants des de ben petits, no només en gènere i respecte mutu, sinó també en raça i nacionalitat”.