L’equip Trencalòs, integrat per estudiants d’enginyeria aeroespacial de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) ha pujat al podi del concurs XtraChallenge 2025, que ha tingut lloc recentment a València. El Trencalòs Team, format per 13 estudiants de l’Eseiaat, ha assolit un tercer lloc amb un avió dissenyat i construït per ells mateixos, en una final molt ajustada entre els tres primers. Ha estat l’únic equip català de la competició.
Amb una envergadura de 152 centímetres, una llargada de 133 centímetres des del motor fins a la cua, un motor elèctric de 175 watts de potència en vol i un dipòsit cilíndric per carregar aigua, l’avió del Trencalòs ha aconseguit una tercera posició al concurs d’aeromodelisme amb càrrega. A la competició XtraChallenge, organitzada per la Universitat Politècnica de València (UPV), hi han participat 15 equips universitaris d’arreu de l’Estat, amb la presència d’un equip francès i un d’alemany, així com quatre equips d’aeromodelistes amb una llarga trajectòria.
El concurs consisteix en la realització de diverses proves de vol amb un avió que transporta una càrrega útil. Abans, però, els equips han de presentar un projecte tècnic d’enginyeria en el qual es defineixen detalladament tots els aspectes del disseny i la construcció de l’aparell. Un cop avaluat el projecte presentat i la integritat de l’aeronau per part dels organitzadors, comencen les proves de vol.
Els equips participants han d’omplir d’aigua el dipòsit de càrrega de l’avió en el menor temps possible i s’ha de conservar íntegrament durant la ronda de vols. Tot seguit, l’avió ha d’assolir una altura de 80 metres en 60 segons un cop s’enlaira. La competició estableix tres distàncies d’enlairament —20, 40 o 60 metres—, amb una puntuació més alta com menor sigui la distància necessària perquè l’avió s’enlairi. Els estudiants de la UPC a Terrassa van aconseguir enlairar-se en menys de 20 metres en gairebé totes les rondes de vol i van assolir l’altitud requerida de 80 metres per iniciar el planeig, amb el suport de l’assistent de vol.
Abans d’iniciar el planeig, és fonamental assolir l’altitud correcta, ja que cada metre de desviació —per excés o per defecte— penalitza la puntuació. Un cop finalitzada la fase d’ascens, el motor elèctric s’atura i l’avió continua el vol aprofitant les corrents d’aire i les maniobres del pilot. Com més temps es mantingui planejant, més punts obté l’equip. Quan l’aparell s’acosta al terra, el pilot reactiva el motor per evitar l’impacte i garantir que l’avió aterri amb la càrrega d’aigua intacta.
Finalment, abans d’aterrar, es du a terme la prova de velocitat, on es realitzen un total de 10 voltes a un circuit en el menor temps possible. Per primer cop en la història de la competició, un avió de categoria universitària aconsegueix superar als clubs d’aeromodelisme en rapidesa; l’avió del Trencalòs Team de l’Eseiaat de la UPC és el que ha assolit aquesta fita, amb una marca de 71 segons, que li va valdre una menció honorífica per a la millor marca de velocitat.
L’any que ve, a Stuttgart
L’equip de Terrassa va haver de superar diverses dificultats. De fet, el primer avió amb què van competir es va estavellar durant la maniobra d’aterratge en xocar frontalment amb un pal amb banderí situat a la vora de la pista. L’impacte va ser tan espectacular que, a més d’obtenir la tercera posició, els organitzadors —amb molt de sentit de l’humor— els van atorgar la menció especial al “millor accident”. Segons explica l’estudiant Lisi Qiu Jansà, “vam ser previsors perquè anàvem preparats amb dos avions; amb el segon prototip ens vàrem recuperar de l’accident i vam aconseguir fer marca de velocitat, tant pels equips universitaris com pels aeromodelistes. Així que estem molt i molt satisfets amb el paper que hem tingut a l’XtraChallenge. Hem treballat molt i ens veiem recompensats amb la pujada al pòdium. Ara ens preparem per a un nou repte: participar a l'Air Cargo Challenge, el concurs internacional biennal que tindrà lloc el juliol de 2026 a Stuttgart, Alemanya. Allà volem superar-nos un cop més, ja que es tracta del concurs d’aeromodelisme universitari més important d’Europa.”
Els tres llocs del podi van estar molt disputats. L’equip VANTUS, de la Universidad de Sevilla, es va proclamar guanyador amb 770 punts. La segona posició va ser per a Kondor Aero, de la Universitat Politècnica de València, amb 755 punts, mentre que la medalla de bronze se la va endur el Trencalòs Team, de l’Eseiaat de la UPC, amb un total de 731 punts.
El Trencalòs Team està format per 13 estudiants del grau en Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials i del grau en Enginyeria en Vehicles Aeroespacials de l’Eseiaat, i són Martí Badia, Oriol Carrasco, Bru Codina, Àlex Folch, Lisi Qiu Jansà, Miquel Lòpez, Jan Moles, Miquel Paris, Arnau Sabaté, Adrián Sadrija, Núria Saún, Èlia Serra i Martí Sol. Els acompanya Martí Coma, professor de l’Eseiaat, que va ser membre del primer equip del Trencalòs Team quan era estudiant.