L'Hospital Sant Llàtzer impulsa el projecte de geriatria comunitària

El programa, vinculat al Hub d'Innovació Social i Sanitària (HiSS), aposta per l’atenció centrada en la persona, l’apoderament del cuidador i la prevenció de la institucionalització

Publicat el 09 de maig de 2025 a les 13:52

L’Hospital Sant Llàtzer del Consorci Sanitari de Terrassa ha desenvolupat el projecte de Geriatria Comunitària, una iniciativa pionera que redefineix l’atenció a les persones amb trastorns  cognitius i a les seves famílies.  

Vinculat al Hub d'Innovació Social i Sanitària (HiSS) aquest projecte aposta per facilitar el  manteniment de la vida al domicili amb el major benestar possible i, en cas de precisar un ingrés  institucional, oferir un model assistencial que situï les necessitats de l'usuari i del seu entorn  cuidador al centre de les intervencions. 

Aquest nou model s'ha dissenyat a partir de les necessitats detectades a través de grups focals  amb usuaris, familiars i professionals. S'ha creat un grup motor format per un equip  multidisciplinar de professionals que ha estat l'encarregat d'idear i contribuir a implementar accions de millora que donin resposta a les mancances detectades. Aquestes accions s'han  traduït en modificacions en els tríptics informatius, acompanyament en l'ingrés i ampliació de  les valoracions i intervencions dels professionals, entre d’altres. Aquests canvis s'han  complementat amb accions formatives i adquisició de nou material per al centre. 

Entre les accions desenvolupades destaquen la creació d’un equip d’atenció a la comunitat, que  acompanya a persones que pateixen un dèficit cognitiu i viuen al seu domicili i també en  l’acompanyament en el retorn al domicili, en el cas de les persones que són donades d'alta  després d'un ingrés. Així es fomenta l'autonomia de la persona en la realització de les tasques  diàries, s’ofereix a la persona cuidadora estratègies que contribueixin a facilitar la convivència i a alentir la progressió dels efectes de la malaltia, i també s’ofereix assessorament sobre  adaptacions de la llar i l'ús de productes de suport que millorin la seguretat de l'usuari. 

En moltes ocasions el deteriorament cognitiu de les persones és progressiu i suposa una major  dependència. Aquest procés repercuteix en una sobrecàrrega per als cuidadors principals que,  des del projecte, es vol contribuir a minimitzar amb la incorporació d'una psicòloga  especialitzada en acompanyament emocional, amb la realització periòdica de grups  psicoeducatius i també de grups d'ajuda terapèutica. Un cuidador amb informació sobre el  procés de malaltia i amb eines per a l'autocura suposa una major qualitat de vida per al cuidador  i per a la persona amb deteriorament cognitiu.

Aquestes intervencions estan dirigides tant a cuidadors de persones que es troben ingressades  al centre com a persones que viuen al seu domicili i que són seguits des de l'Equip d'Atenció  Integral Ambulatòria (EAIA) o assisteixen als Hospitals de Dia d'Estimulació Cognitiva. 

Amb iniciatives com aquesta, l’Hospital Sant Llàtzer reafirma el seu compromís amb una atenció  sanitària humanitzada, innovadora i arrelada a la comunitat.