Estel Cardellach Galí rebrà aquest dijous vinent, 8 de maig, el Premi Muncunill a la Innovació d’Honor, un dels guardons d’aquesta iniciativa amb què Terrassa reconeix empreses i persones que apropen la innovació a la vida quotidiana. Els premis, que arriben a la novena edició, volen contribuir també “a enfortir el posicionament de Terrassa com a referent d’innovació”. Estel Cardellach és investigadora de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i de l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC.
La cerimònia, organitzada per l’Ajuntament amb el suport de la Diputació, se celebrarà dijous, a partir de les 18.30 hores, al Teatre Principal i es tancarà amb un concert del cantant terrassenc Miki Núñez. L’acte serà conduït per Maria Cusó, periodista de RAC1, i comptarà amb una primera part on Mar Alarcón, cofundadora d’Ikonikas i emprenedora en sèrie, serà l’encarregada de la conferència marc: “Trencant mites de l’emprenedoria”.
Seguidament es procedirà al lliurament dels premis en les diferents categories: Empresarial d’àmbit local, Empresarial d’àmbit estatal, Cultural d’àmbit estatal i Social d’àmbit estatal, així com el Premi Muncunill a la lnnovació d’Honor. Durant la segona part de l’acte tindran lloc els parlaments institucionals, a càrrec d’Ana María Martínez, presidenta delegada de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona; Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, i Jordi Ballart, alcalde de Terrassa. Després de la gala, la plaça del Vapor Ventalló acollirà un tast.
Totes les categories dels Premis Muncunill a la Innovació recauen en empreses que han destacat per desenvolupar tasques innovadores rellevants per a la societat. A la categoria Empresarial d’àmbit local concorren set companyies: Polarimetrics, AEInnova-Alternative Energy Innovations SL, Crevin, Experience Laude, Keep Boat, All4Labels i Hercal Zero. A l’àmbit empresarial de tot Espanya hi ha vuit aspirants: Aracne Textile Solutions, AUSA, Koopera Servicios Ambientales i Omar Coatings, Multiverse Computing, Exxita Be Circular, Grupo Carinsa, Integra Therapeutics i Hipra. La categoria d’innovació cultural, també d’àmbit espanyol, inclou enguany aquestes vuits candidates: Hamill Industries, MID Studio, Sauvage.TV, Gnomalab Estudio, The Mad Pixel, Media Vaca, la plataforma 3Cat i l’Orquestra Simfònica del Vallès.
Innovació social
També son vuit els participants en la categoria d’innovació social: WHI Institute, Earth Pulse, Qida, Koiki, Estudi Casa de Carlota, Worldcoo, Grupo Gureak i ECOALF.
Estel Cardellach, guanyadora del premi d’honor, és doctora en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya i investigadora de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC (ICE-CSIC).
És investigadora principal de l’experiment de Radio Ocultacions Polarimètriques (PRO) a bord del satèl·lit PAZ. Aquest experiment, activat l’any 2018 i encara en funcionament, està demostrant un nou principi de mesura ideat per Estel Cardellach l’any 2009. Es tracta de l’única tècnica capaç de donar perfils verticals atmosfèrics de variables termodinàmiques, així com de partícules de precipitació com ara la pluja, la neu o els gels.
Actualment ja s’han llançat sis satèl·lits més amb instruments PRO i dues de les organitzacions de meteorologia més importants dels Estats Units i Europa estudien com aprofitar aquestes dades per millorar la predicció del temps. A banda de la creació de la tècnica PRO, Cardellach va ser pionera en l’estudi i desenvolupament de la tècnica reflectometria GNSS. Aquesta tècnica orbita en aproximadament 40 satèl·lits i ha contribuït a extreure’n diversos productes, com els vents marins i vents sobre huracans, estudi dels gels continentals polars o la presència d’aigua en superfície (inundació). L’any 2024, Cardellach va ser nomenada membre del Comité de Apoyo de Ciencia y Tecnología de l’Agència Espacial Espanyola.