Publicitat
Comarca

Pujada del 2,9% de l’IBI a Sant Cugat el 2020

Els santcugatencs hauran de pagar més el pròxim any per l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). En concret, el tribut, principal font d’ingressos dels ajuntaments, puja un 2,9%, en passar el tipus impositiu del 0,513% al 0,528%. Aquest increment, segons l’equip de govern, suposarà un augment dels rebuts en “immobles mitjans” d’entre 25 i 30 euros anuals, va informar Totsantcugat.cat. El 2018, es van recaptar més 46 milions d’euros per l’IBI del total de 119 milions d’ingressos de l’Ajuntament.

La pujada de l’IBI s’emmarca dins de les ordenances fiscals de 2020, que l’equip de govern format per ERC, PSC i CUP (tretze regidors) va aprovar de manera inicial en solitari en un ple dilluns. Des de l’oposició, Junts per Sant Cugat (nou edils) es va abstenir i Cs (tres) es va mostrar en contra. Ara s’obre un període per presentar al·legacions a les ordenances abans de la seva aprovació definitiva.

Massa salarial
L’elevat valor cadastral de Sant Cugat pel preu de l’habitatge fa que els ciutadans paguin un dels rebuts d’IBI més elevats. Tot i això, el tipus impositiu, que és el que decideix directament l’Ajuntament, es troba molt per sota del màxim permès, que és de l’1,3% del valor cadastral (el mínim és del 0,4%).

A aquest increment de l’IBI se li haurà d’afegir el nou tribut metropolità que cobrarà l’Àrea Metropolitana de Barcelona als santcugatencs per, entre altres motius, l’entrada a la tarifa plana (zona 1) del transport.

El tinent d’alcalde d’Economia, Pere Soler (PSC), va explicar al ple que l’augment de l’IBI persegueix fer front a tres factors: l’increment de la massa salarial dels treballadors municipals, l’estancament dels ingressos provinents de l’Estat i l’amortització de diversos préstecs previstos pel 2020.

“Els serveis de qualitat que volem, es paguen i han de sortir d’algun lloc. L’IBI és el principal ingrés per fer front a aquests serveis”, va justificar Soler al ple, en declaracions recollides per Totsantcugat.cat. “Hem d’incrementar els nostres ingressos per poder fer front a les despeses”, va resumir.

El regidor de Junts per Sant Cugat i anterior tinent d’alcalde d’Economia, Carles Brugarolas, va posar en dubte els motius esgrimits pel govern per pujar l’IBI i ho va atribuir a una “decisió política”, mentre que des de Cs es van mostrar molt crítics perquè aquest augment suposa “estrènyer encara més al contribuent”.

Capital de la sardana
D’altra banda, el ple municipal va aprovar una moció institucional per donar suport a la candidatura de Sant Cugat per esdevenir capital de la sardana el curs 2022-2023. El text acorda donar total suport a la proposta de la candidatura de “Sant Cugat capital de la Sardana 2022/23″, promoguda per l’Entitat Sardanista de Sant Cugat, facilitant la logística i els recursos necessaris així com l’acompanyament tècnic per dur a terme els actes programats”.

El ple també va aprovar una moció per a la no criminalització de l’independentisme. El text va comptar amb el suport d’ERC i la CUP i l’abstenció del PSC des de l’equip, i el vot a favor de Junts per Sant Cugat i en contra de Cs des de l’oposició. La moció aprovada denuncia “la criminalització de l’independentisme” i defensa “el sentit pacífic, cívic i democràtic de l’independentisme català. I hi afegeix: que “l’independentisme no és terrorisme”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top