Publicitat
Comarca

El Consorci de Residus aprova un pressupost de 28,5 milions per al 2021

El plenari del Consorci de Residus ha aprovat per unanimitat el pressupost per l’any 2021. Ara els comptes hauran de passar pel plenari del Consell Comarcal per a ser ratificats. El pressupost per al 2021 és de 28,5 milions d’euros. Això significa un increment del 6% respecte als comptes d’aquest 2020. Aquest augment del pressupost ve motivat bàsicament per l’increment de costos de tractament de residus i la previsió de la construcció d’una planta de transferència.

Del total del pressupost, 25,6 milions es destinen a la prestació de serveis, és a dir, als costos de la gestió i tractament dels residus dels municipis de la comarca. Aquesta xifra representa gairebé el 95% del pressupost, sense comptar les inversions. L’altre 5% es destina a despeses de gestió: personal, educació, comunicació i sensibilització, despeses corrents i projectes singulars i innovadors.

Transició energètica
El president del Consorci i alcalde de Matadepera, Nil López, va explicar durant el plenari que "ens trobem davant un context marcat per l’emergència climàtica, la crisi sanitària de la Covid-19 i la situació d’impacte econòmic a tots nivells. Per això, i en el marc de les polítiques comarcals, els objectius de desenvolupament sostenible i el Pacte Verd Europeu, ens hem marcat tres estratègies per al 2021: per donar resposta a l’emergència climàtica, per donar resposta a la crisi sanitària i per donar suport als ajuntaments".

Entre les prioritats del Consorci hi ha l’aposta per la recollida selectiva, l’adaptació de les infraestructures de residus i una aposta per les polítiques de transició energètica de la mà del Consell Comarcal. Així, es preveu la progressiva incorporació de nous municipis a la recollida "Porta a porta" per assolir el 60% de municipis del Consorci amb aquest sistema l’any 2023.

En l’àmbit d’infraestructures, s’iniciarà el projecte per construir una planta de transferència annexa a Can Barba per facilitar la derivació dels residus municipals que no puguin ser tractades a altres plantes de tractament i disposar d’una alternativa davant possibles aturades de la planta. També es vol convertir i consolidar el Centre de Tractament de Residus en una planta de caràcter regional; transformar-la tecnològicament per tal d’adaptar-la a les noves necessitats de valorització de residus. Per tal d’abordar i finançar l’actualització d’aquesta instal·lació es treballa amb l’Agència de Residus de Catalunya en una subvenció per dur-la a terme.

Per donar resposta a la crisi sanitària s’ha posat en marxa un contracte marc de recollida separada a les residències de gent gran i també s’han redissenyat les activitats educatives i de sensibilització. A més, s’aposta per la digitalització i l’adaptació dels procediments a l’administració electrònica.

Igualment, per donar suport als ajuntaments es treballaran altres contractes marc per a productes especialitzats, al mateix temps que es vol impulsar la circularitat i replantejar el servei de recollida de voluminosos. Iniciar una línia de treball davant la normativa europea de residus tèxtil és una altra de les accions previstes, a més de l’ampliació del servei de recollida d’oli.

El 2021 també serà l’any de la transformació de l’Observatori de residus amb un servei d’estudis que a més de recollir les dades de les recollides i el tractament de residus elabori estudis i informes pels ajuntaments consorciats en els àmbits d’actuació del Consorci.

Inversions
Pel que fa a les inversions per al 2021, aquestes es quantifiquen en 1,5 milions d’euros. En aquest cas, el gruix de la despesa se l’emporta la construcció de la Planta de Transferència de Can Barba, amb 1,5 milions de despesa inicial referenciada a subvencions externes, i 15 mil euros per obres de millora.

També es preveuen 10 mil euros per a la compra de nous contenidors d’oli pels municipis consorciats i 25 mil euros per l’adquisició d’un vehicle elèctric per les tasques del Consorci, en una aposta per la lluita contra l’emergència climàtica i per la qualitat de l’aire. Finalment, hi ha 15 mil euros per l’adquisició de mobiliari i set mil per l’adequació d’equips informàtics.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top