Publicitat
Comarca

Un habitatge fet amb blat de moro i gira-sol

El prototip s’ha construït per demostrar les propietats d’aïllament tèrmic del material

El prototip d’habitatge dissenyat per l’ETSAV a Sant Cugat / ACN

L’Escola d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va presentar aquest divendres el prototip d’habitatge que s’ha construït al campus de Sant Cugat del Vallès utilitzant tiges de blat de moro i gira-sol.

Es tracta d’un model que pretén demostrar les propietats d’aïllament tèrmic del material en el marc d’un estudi liderat per la Universitat Tolosa III Paul Sabatier i en què també participen la Universitat Rovira i Virgili (URC) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), entre altres. El projecte vol demostrar la capacitat d’adaptar materials d’origen vegetal per minimitzar l’impacte ambiental del sector de la construcció, aprofitant el seu rendiment per regular la temperatura.

Es tracta d’un projecte de recerca transfronterer en què participen fins a vuit socis de França i Catalunya, entre els quals el Grup Interdisciplinari de Ciència i Tecnologia de l’Edificació (GICITED), vinculat a l’ETSAV.

Sota el nom de SAVASCO, la iniciativa busca desenvolupar materials amb base biològica per demostrar com es pot reduir l’impacte que el sector de la construcció té en l’entorn.

“Les canyes de blat de moro i gira-sol tenen un material a l’interior, la medul·la, amb unes propietats específiques el que el fan un bon aïllant tèrmic, i per això ens interessem a veure com podem confeccionar materials i sistemes de construcció per donar un millor aïllament tèrmic als edificis”, va explicar la sotsdirectora de Relacions amb l’Exterior de l’ETSAV i coordinadora del projecte, Mariana Palumbo.

D’aquesta manera, s’ha treballat amb materials biològics per dur a terme el projecte, que ha culminat amb la construcció de dos prototips, un a Sant Cugat del Vallès i un altre a Tarbes (França). En el cas de Catalunya, s’ha fet utilitzant blat de moro procedent de Miralcamp (Pla d’Urgell) i gira-sols de Castelló d’Empúries (Alt Empordà).

Del laboratori a la prova real

Una primera fase del projecte ha estat en el laboratori: “Allà hi hem vist que les característiques tècniques dels materials són les adequades per fer la prova”, va assenyalar Palumbo. Un cop testat al laboratori, el pas següent implicava dur-lo a la pràctica amb les construccions a escala real, a Sant Cugat aprofitant els terrenys de l’ETSAV.

El resultat ha estat la creació del prototip, una edificació de 5×5 metres on es combinen els materials que es volen testar amb altres, principalment biopolímers i terra. Consta d’una estructura lleugera de fusta, on s’hi han aplicat les opcions sobre les quals es vol investigar.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Un habitatge fet amb blat de moro i gira-sol
To Top