Publicitat
Comarca

Instal·lacions solars en 25 habitatges

L’Ajuntament de Rubí promou l’autoconsum energètic amb una prova pilot que s’ha posat en marxa a la urbanització Els Avets

La prova pilot s’ha impulsat amb la col·laboració de l’AV Els Avets

L’Ajuntament de Rubí, a través de la unitat Rubí Brilla, ha dut a terme una prova pilot a la urbanització Els Avets per promoure l’autoconsum solar. De les 25 instal·lacions que s’acabaran executant, una desena ja estan en funcionament.

Amb aquesta iniciativa s’han perseguit dos objectius, a banda d’ajudar el veïnat a reduir les seves factures elèctriques i reduir les emissions de CO2. D’una banda, es pretenia analitzar quina era la preferència del veïnat a l’hora de triar entre fer un autoconsum individual o un autoconsum compartit, és a dir, desenvolupar instal·lacions per compartir la producció d’energia entre diversos habitatges. I, de l’altra, estudiar si el fet d’agregar la demanda d’instal·lacions solars properes entre elles era prou atractiu perquè el mercat fotovoltaic oferís la possibilitat a aquells habitatges que ho desitgessin no haver de fer cap inversió i poder retornar el cost de la instal·lació mensualment, amb els propis estalvis que aquesta instal·lació generés.

Dels 25 habitatges que han decidit, a partir d’aquest projecte, apostar per l’autoconsum, tots ells han preferit tenir la seva pròpia instal·lació solar d’autoconsum individual.

Tot i que dur a terme una instal·lació col·lectiva és més econòmic que fer-la individual (per economia de mercat), la percepció de facilitat i tranquil·litat que suposa disposar de l’autoconsum individual han prevalgut per sobre del factor econòmic. “L’augment desmesurat del preu de l’electricitat, juntament amb una regulació favorable, fan de l’autoconsum una eina d’empoderament ciutadà necessària per la transició energètica”, va assegurar l’alcaldessa, Ana María Martínez.

10 en funcionament

A dia d’avui hi ha 10 instal·lacions ja en funcionament de les 25 que es faran. Això es tradueix en més de 75kWp instal·lats, que equival a 99 MWh/any d’energia verda i a 25 tones de CO2 evitades (l’equivalent a l’emissió de 10 cotxes de gasoil amb una mitjana de consum de 7 litres/100 km transitant 15.000 km/any).

“Un cop ja en fase de finalització d’aquesta prova pilot a Els Avets, ens disposem a apropar-nos a la resta d’urbanitzacions per mostrar la capacitat d’estalviar en consum elèctric i autoproduir la seva pròpia energia”, va comentar Martínez. “Els grans canvis necessiten accions a petita escala que van sumant”, assegurà.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top