Condemnen l'exalcalde de Sabadell Maties Serracant per l'1-O

La jutgessa el considera autor d'un delicte de "desobediència greu" i li imposa una pena de quatre mesos d'inhabilitació i 1.800 euros de multa

Publicat el 06 de juny de 2023 a les 16:39
Un jutjat ha condemnat l'exalcalde de Sabadell Maties Serracant a quatre mesos d'inhabilitació especial i 1.800 euros de multa per la seva actuació en relació a la celebració del referèndum de l'1-O al municipi, quan ell era alcalde. En la sentència, la jutgessa resol que Serracant és autor "criminalment responsable d'un delicte de desobediència greu" i l'inhabilita per ocupar cap càrrec públic o electiu o amb funcions de govern o administració, siguin en l’àmbit local, provincial, autonòmic, estatal o supranacional, però no en el camp de la docència. A més, li imposa una quota diària de multa de 30 euros durant dos mesos, equivalent a 1.800 euros. La sentència arriba després de la celebració del judici contra Serracant el passat mes d’abril pel seu paper en l’1-O. La Fiscalia li demanava dos anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics i una multa de 15.000 euros a pagar en deu mesos per un delicte de desobediència. Durant el judici, l’exalcalde de Sabadell va refermar davant la jutge que com alcalde no podia fer res per evitar la celebració del referèndum.

L’ACTUACIÓ DE SERRACANT

La jutgessa justifica que la pena s’ha imposat tenint en compte el temps transcorregut des de la comissió dels fets. Sis anys després del 2017, veu “adequada” la inhabilitació de quatre mesos i una multa de 1.800 euros. A més, matisa que la pena no afecta l’exercici de la docència, a la qual es dedica Serracant, que va deixar de ser alcalde de Sabadell el 2019. En la sentència, la jutgessa conclou que Serracant tenia coneixement del mandat judicial concret del Tribunal Constitucional que exigia “abstenir-se” de tramitar qualsevol acord o actuació que permetés la celebració del referèndum. Es constata que, com a mínim, el llavors alcalde en tenia coneixement des del 12 de setembre del 2017, ja que és la data en què l’Ajuntament va rebre un requeriment dirigit a l’alcaldia en el qual, entre altres, s’advertia de les eventuals responsabilitats en les quals podien incórrer si no atenien el requeriment.

Recorrerà la sentència

Serracant assegura que recorrerà la sentència condemnatòria. En declaracions a l'ACN, l'exalcalde de Sabadell ha afirmat que més enllà de la dimensió personal s'està posant en valor una acció política quan no tenia marge d'interferència: "des de la posició d'alcaldia no teníem instruments per afavorir el referèndum, es va fer perquè la gent va voler", ha destacat. De la mateixa manera, considera que la única sentència hauria de ser l'absolució, i que la condemna té una dimensió col·lectiva i va més enllà "del que hauria de ser la competència judicial". "Més enllà dels matisos de si és més o menys temps o més o menys diners, esperàvem que la sentència fos absolutòria, perquè és per una acció política que vaig tenir com alcalde i que no hauria de comportar pena", ha detallat. Serracant també demanarà un aclariment, donat que la sentència el condemna a 4 mesos sense poder exercir càrrec públic electe, fet pel qual volen que es confirmi si pot seguir desenvolupant la seva tasca com a tècnic al departament de Territori de la Generalitat, on treballa amb el seu predecessor a l'alcaldia de Sabadell i actual conseller, Juli Fernàndez. La condemna no és ferma, motiu pel qual calcula que no arribarà la resolució definitiva en un mínim de 6 mesos.