Publicitat
Terrassa

“El glaucoma té factors de risc”

Nascut a Barcelona, el doctor Alfonso Antón és el director d´Investigació i del Departament de Glaucoma de l´Institut Català de Retina (ICR). A l´ICR han superat les 100 operacions de glaucoma, aplicant un nou micro implant, l´anomenat Cypass. Aquest prestigiós i expert oftalmòleg, a més, és professor titular d´aquesta especialitat a la Universitat Internacional de Catalunya.

Què és el glaucoma?
És una malaltia del nervi òptic que, a la major part dels pacients, no a tots, està associada a una pressió interocular alta. El nervi òptic és com el cable que uneix els ulls amb el cervell, i és que els porta tot allò que veiem i perquè siguem conscients que ho estem veient. En el glaucoma, aquest cable s´espatlla. Hi ha cèl·lules que moren abans de temps, es transmet malament la informació i el pacient perd camp visual i, amb el temps, pot produir ceguera.

És una malaltia que no avisa?
Així és. Les formes més freqüents de glaucoma són crònics, d´angle obert, i no provoquen símptomes en el pacient i, per aquest motiu, no va a l´oftalmòleg. Per això és tan important fer-se revisions periòdiques. Hi ha certs factors de risc com tenir és de 40 anys, antecedents a la família, la miopia, la pressió elevada als ulls…

No es pot prevenir?
L´única forma és la detecció precoç i això implica una visita a l´oftalmòleg per identificar si hi ha algun problema. No hi ha mesures específiques a la via diària que permetin prevenir el glaucoma, però hi ha estudis que suggereixen que una vida sana, una alimentació equilibrada i un exercici moderat ajuden que hi hagi menys glaucoma però no hi ha cap estudi concret que ho demostri.

En què consisteix el micro implant Cypass?
És l´últim que ha sortit al mercat. És un petit tub que facilita el drenatge cap a un espai que fins ara no hem utilitzat en el tractament quirúrgic del glaucoma. Això té el benefici que és compatible amb poder realitzar després, altres tipus de tractaments quirúrgics que ja anem utilitzant de forma complementària. És una cirurgia curta, amb una incisió petita, de pocs minuts, d´una recuperació curta i amb menys complicacions que la cirurgia clàssica del glaucoma.

Quins són els casos on és més recomanable per aplicar aquest nou mètode?
Els casos més adequats són els inicials o moderats de glaucoma, en els que es necessita reduir la pressió intraocular. I també en casos, on el pacient ja pateix cataractes, i necessita ser intervinguts i es fa a la vegada.

L´eficàcia, en els pacients intervinguts, és molt elevada?
És bona. No hi ha res en el glaucoma que sigui eficaç a un cent per cent, però la majoria de pacients que han estat intervinguts amb aquesta tècnica s´han beneficiat i, juntament amb la resta de teràpies com els col·liris, un tractament mèdic i un seguiment adequats, la major part evolucionen bé.

Les cèl·lules mare obren tot un camí que pot ser d´utilitat per tractar patologies oculars greus?
Sense dubte. Hi ha molts camps d´investigació i el de les cèl·lules mare és un dels més prometedors. En el glaucoma és més difícil, però obren moltes possibilitats a malalties de la retina o de la superfície ocular. Qui sap, si amb el temps, també en el glaucoma.

La proliferació d´òptiques provoca menys visites a l´oftalmòleg?
És cert que hi ha cada vegada més òptiques però, també és cert, que la seva participació en la detecció del glaucoma és molt positiva.

Ens estan perjudicant molt la vista les noves tecnologies?
Utilitzar tants instruments on hem d´utilitzar la vista més a prop, sobretot en edats de creixement, s´ha associat de manera clara al desenvolupament de la miopia, però és una miopia lleu i moderada. Ja passava abans però ara s´ha notat encara més.

Ens cuidem bé de la nostra vista?
Es podria millorar molt. Hem de fer revisions periòdicament per comprovar que la nostra visió és l´adequada. I hem de corregir el que necessitem. Si hi ha símptomes, hem d´anar a l´oftalmòleg. Hem d´utilitzar la llum adequada per llegir i no abusar de la utilització de tots els elements que dèiem abans, tot i que és inevitable.

Quant a cirurgia, els pacients del seu camp són més aprensius?
Molt. La major part dels pacients, especialment els més joves, es resisteixen a deixar que els hi toquem els ulls. La cirurgia està molt controlada i, en la major part de les intervencions, el pacient està sedat i relaxat i no pateix.

Perdre la vista és el pitjor que li pot passar a una persona?
El sistema visual porta al cervell el noranta per cent de la informació i prescindir d´aquesta informació és terrible, limita molt i obliga a adaptar-se. Hem de fer un esforç per la detecció precoç de les malalties oftalmològiques i seguir els consells dels facultatius per arribar al final de la nostra vida, el millor possible.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top