Publicitat
Comarca

Iniciativa d’autoconsum d’energia solar a Les Pedritxes

L’Associació de Veïns de les Pedritxes vol compensar l’excedent de l’energia solar

Publicitat

L’Associació de Veïns de Les Pedritxes està impulsant un nou projecte col·lectiu que consisteix a promoure l’autoconsum amb la generació d’energia solar i la col·laboració entre la comunitat de veïns per compensar els excedents que aquesta energia pugui produir. D’aquesta manera, s’han iniciat dos projectes, que estan relacionats, però que són independents.

Per una banda, l’associació s’ha posat en contacte amb diferents empreses instal·ladores de plaques solars per negociar la compra conjunta dels veïns interessats en el projecte i, així, aconseguir un preu més assequible, optimitzar les instal·lacions i triar els equips més avantatjosos per la situació de la urbanització, ja que tenen alguns talls de corrent de forma recurrent. El seu preu objectiu per la instal·lació és entre 1500 i 1700 euros per KWh instal·lat. 

A part d’apostar per un consum d’energies renovables, també tenen en compte l’actual bonificació de l’Ajuntament, que redueix el 50% de l’IBI durant 5 anys a aquells habitatges del municipi que instal·lin plaques solars. Aquesta bonificació va ser ratificada al Ple de l’Ajuntament del 26 d’octubre del 2020, on es van aprovar les ordenances fiscals per aquest 2021. D’aquesta manera, la reducció de l’IBI podria significar el finançament del 50% d’una instal·lació petita de sistemes d’aprofitament solar. 

Publicitat

No només es volen organitzar per fer la compra conjunta de les plaques solars i reduir costos. L’altre projecte que impulsa l’Associació de Veïns de les Pedritxes és construir-se com a agrupació d’autoconsum. Tal com afirma Sergi Baron, membre de la junta de l’Associació de Veïns de Les Pedritxes, “el grup d’autoconsum permetrà intercanviar excedents energètics entre el veïnat en condicions més avantatjoses que les que ofereixen les comercialitzadores”. 

Si aconsegueixen esdevenir una agrupació d’autoconsum, podran compensar els excedents generats per cases amb instal·lacions solars amb els consums dels què no en tenen, o bé, que en necessiten més. Ambdues parts sortiran avantatjades, és a dir, els que comptin amb plaques solars al seu domicili podran vendre el KWh d’excés a preu superior de compra de les companyies i, els que no comptin amb aquests sistemes d’aprofitament solar, aconseguiran preus inferiors als del mercat. 

Per tal de saber quants veïns estan interessats amb aquests dos projectes han obert un formulari. Un cop sàpiguen els resultats, podran donar forma definitiva a la proposta d’instal·lacions i expectatives del grup d’autoconsum. 

Publicitat
Iniciativa d’autoconsum d’energia solar a Les Pedritxes
To Top