Publicitat
Contingut patrocinat

Barnahus: un model d’atenció que posa l’infant víctima d’abusos sexuals al centre

Drets Socials comptarà amb 13 centres per millorar l’atenció integral als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals

Barnahus (casa dels nens, en islandès) és un model d’atenció als abusos contra la infància promogut per Save the Children i que és habitual als països nòrdics. El servei, pioner a l’Estat, aplega en un sol espai diferents recursos i un equip professional pluridisciplinari per evitar que les víctimes d’abusos sexuals hagin de recórrer les diverses instàncies que intervenen en aquests casos. Des que el juliol de 2020 va obrir a Tarragona la primera unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals, ja s’han atès més de 200 menors de 18 anys.

Tal com explica la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, “es tracta d’un recurs que posa l’infant víctima d’abusos sexuals al centre, perquè permet treballar en un espai amable tots els serveis d’atenció que necessita”. “Són els diversos actors (Mossos, Justícia, Salut, etc.) els qui es desplacen a aquest espai, en comptes de fer anar al nen o nena a diversos recursos”, subratlla Cervera. D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada, a un únic professional que s’encarrega exclusivament del seu desenvolupament i recuperació, evitant així la revictimització a través de la coordinació de totes les parts implicades en el procés i d’oferir al nen o nena un entorn agradable, que evitarà que es reobrin les ferides i facilitarà la seva recuperació.

Des que va obrir la primera unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals a Tarragona, s’ha triplicat la detecció de menors víctimes d’abusos sexuals a Tarragona respecte de la mitjana catalana. No és que a Tarragona hi hagi més agressions sexuals a menors, és que ara gràcies a Barnahus es detecten més. Aquest augment de la detecció és gràcies a la feina de prevenció i detecció de les situacions d’abús així com de la mirada multidisciplinària i interdepartamental amb què treballa l’equip de la unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals del Departament de Drets Socials.

Vistos els bons resultats del centre, i per tal de continuar treballant per millorar la prevenció i la detecció dels abusos sexuals a menors i evitar la revictimització dels infants i adolescents víctimes d’aquests abusos, el Departament de Drets Socials estendrà la xarxa d’unitats integrades d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals a tot el territori, amb un total de 13 centres, almenys un per vegueria.

El centre té l’aspecte d’una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable. Hi ha sales d’espera separades per protegir la privacitat de l’infant i equipades amb mobles, joguines, revistes i llibres adients a l’edat i necessitats dels usuaris petits i grans. Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles i es garanteix el servei de traducció quan sigui necessari. Al centre hi treballa a temps complet un equip psicosocial, més altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que hi connecten per videoconferència per evitar que sigui la víctima i la seva família qui hagi de recórrer les diferents instàncies que intervenen en aquests processos.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Barnahus: un model d’atenció que posa l’infant víctima d’abusos sexuals al centre
To Top