
De carxofes i naps: el català és sexi
Tessa Julià i Núria Armengol publiquen “Sota el xal”, una novel·la eròtica que naturalitza la parla sexual tradicional en català. La presenten dimecres a La Coral (19 hores)

- Pols sahariana al cel de Rubí -
- Marta Casas
ARA A PORTADA
Publicat el 11 de març de 2024 a les 19:39
Actualitzat el 12 de març de 2024 a les 20:12
Això va de “sucar el melindro”. També d’“enfonsar l’espasa”, afegeix l’escriptora Tessa Julià. “Perquè hi ha expressions molt gràfiques, per parlar de sexe en català”, enraona.
També naps. I carxofes. “És que si només haguéssim d’escriure la paraula penis i vulva, quin avorriment...”, remata.
I no és avorrida, “Sota el xal”. Es tracta de la novel·la escrita a quatre mans per les escriptores terrassenques Tessa Julià i Núria Armengol. Publicada per l’editorial Aledis, surt demà a la venda. Tant és així que els primers exemplars arribaran tot just sortits del forn, a la presentació de “Sota el xal” de demà dimecres. Serà a La Coral Els Amics (del carrer del Pantà), en un acte conduït pel seu amic i escriptor Josep Giralt, a partir de les 19 hores.
La portada de la novel·la ja és suggerent, doncs mostra una dona jove en roba interior. “No volíem enganyar la gent, que si algú se’l mira i el compra, que sàpiga abans de què va”, assenyala Julià.
Sensualitat, romanticisme, sexualitat, erotisme. “Curiosament, cada cop que li expliquem a algun conegut que la novel·la que presentem, és eròtica, posa cara alegre i diu que l’interessa”, explica Julià. “Perquè la gent té ganes de llegir de tot”, afegeix la seva amiga i coautora Núria Armengol.
També de novel·la romàntica, que és el paraigua dins la qual l’editorial ha situat “Sota el xal”. I això que el gènere romàntic ha estat històricament menyspreat per la “intelligentsia” literària. “No hem fet un tipus de novel·la romàntica en desús”, matisa Julià. I Armengol afegeix al vol: “Tota manera, les novel·les romàntiques fan molt bones vendes, així que està clar que tenen el seu públic”.
[caption id="attachment_533789" align="aligncenter" width="466"]
Tessa Julià i Núria Armengol, al Vapor Ros / ALBERTO TALLÓN[/caption]
Certament. I amb l’autoedició com a eina, l’accés a la seva escriptura s’ha democratitzat.
De fet, aquest projecte sorgeix també des de la reivindicació de poder fer “un divertimento”, diu Julià. “Ambdues hem fet anteriorment novel·les molt serioses, però en aquesta ocasió no parlar d’un gran conflicte o drama, sinó fer una comèdia d’embolics”, enraona Tessa Julià.
I és que si el català necessita expressions sexuals genuïnes per ser una llengua moderna, la literatura ha de menester de tots els gèneres per ser atractiva als diferents tipus de públic. “És desenfadada, lleugera, per llegir-te en dos dies de tren”, afegeix Julià.

Notícies recomenades
-
Cultura i Espectacles Set exposicions que pots visitar aquesta Fira Modernista
-
Cultura i Espectacles Què fer aquest cap de setmana a Terrassa: 10 i 11 de maig
-
Cultura i Espectacles Pere Arquillué, també al festival Grec d'estiu
-
Cultura i Espectacles Lildami estrena el nou àlbum avui a la sala Rasa 64 de Terrassa