
Terrassa acollirà la cimera de la Unesco dels rodatges
Terrassa acollirà la Trobada de Ciutats de Cinema de la Unesco, que se celebrarà del 6 al 9 de novembre i en la qual participaran representants de 35 ciutats del món

- Defuncions a Terrassa: les cerimònies del divendres 1 de novembre del 2024
Ara a portada
Publicat el 31 d’octubre de 2024 a les 19:03
La setmana passada eren els països del BRICS els que s’ajuntaven a la cimera de Kazán (a Tatarstán). En altres ocasions són les cimeres de la G-7 o de l’OTAN.
Potser no sempre determinen el futur geopolític més immediat. Les de la Unesco, per exemple, parlen de cooperació en l’àmbit cultural. I precisament aquest és el tarannà de la Trobada de Ciutats de Cinema de la Unesco, que se celebrarà a Terrassa de dimecres a dissabte de la setmana vinent (6 al 9 de novembre).
Actualment, hi ha confirmats 35 representants de ciutats com Potsdam, Lodz, Cluj-Napoca, Vicente López, Asaba, Bitola, Valladolid, Galway, Gdynia, Bristol, Busan, Santos, Sofia, Katmandú, Roma i Sarajevo.
La regidora de Cultura, Rosa Boladeras, explica: “Serà un esdeveniment pioner dins de la xarxa de ciutats creatives de la Unesco. Per primera vegada i de forma majoritària, es reuniran les ciutats de cinema en unes jornades específiques de treball i de forma presencial”.
A més, aquesta petita “cimera internacional” servirà també per tal que Terrassa s’acomiadi com a ciutat coordinadora de la xarxa. “Vam entrar a la xarxa el 2017, quan Terrassa va ser designada com a Ciutat Creativa de la Unesco en l’àmbit del cinema. Ara ens toca passar el relleu de la coordinació... I ho tancarem amb aquesta trobada, que serveixi com la cirereta d’aquest període”, afegeix la regidora. Tot i això, Terrassa seguirà a la xarxa, ja que l’any 2022, Terrassa va renovar la distinció per un període de quatre anys, després que el comitè avaluador adoptés la decisió.
Programació
La Trobada arrencarà el pròxim dimecres al vespre, amb una recepció oficial dels delegats a la Seu d’Ègara.
[caption id="attachment_565412" align="aligncenter" width="700"]
D'esquerra a dreta: Elisabet Tobella, Geoffrey Cowper, Guillem Beltrà, Rosa Boladeras i Lourdes Mora / NEBRIDI ARÓZTEGUI[/caption]
Allà hi haurà una visita al conjunt monumental, tot coincidint amb les obres de la biennal Manifesta. I hi haurà un espectacle de Gnomalab, l’estudi de disseny terrassenc liderat per David Martínez. L’endemà estarà dedicada a les visites als centres universitaris de Terrassa, el campus de la UPC i l’ESCAC. En aquest segon cas, la visita l’encapçalarà el cineasta Geoffrey Cowper, graduat, professor de l’ESCAC. “Recordo que fa vint anys vaig llegir al Diari de Terrassa que l’ESCAC es traslladava de Sarrià a Terrassa. Evidentment, va ser la meva excusa per convèncer els meus pares de matricular-me aquí”, recorda el cineasta.
Aquella tarda visitaran el Vapor Prodis, per desplaçar-se ja dijous al Parc Audiovisual de Catalunya. Jordi Fernández, director de projectes del parc, explica: “Visitarem l’Arxiu de la Filmoteca de Catalunya així com el conjunt del Parc Audiovisual”, afegeix.
Cloenda a Cal Reig
La trobada es tancarà divendres vespre amb un acte a Cal Reig, tot coincidint amb un assaig real de la colla castellera Minyons de Terrassa. “Tant pel patrimoni industrial, la cultura popular, com per ser escenari de rodatges com la sèrie “Pubertat”, remata la regidora Rosa Boladeras.
