Publicitat
Cultura i Espectacles

Els museus, gratuïts tots els caps de setmana fins passats Reis

Tant les seccions del Museu de Terrassa (la Seu d’Ègara, el Castell Cartoixa de Vallparadís i la Casa Alegre de Sagrera) com el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Catalunya, és a dir, tots els de la ciutat, faran jornades de portes obertes amb entrada gratuïta tots els caps de setmana (el Tèxtil obrirà només els diumenges) de desembre (des d’aquest vinent) i els dos primers del mes de gener. És una iniciativa sorgida de l’Ajuntament per tal de "facilitar l’accés de tots els terrassencs al nostre riquíssim patrimoni local", assenyala la regidora de Cultura, Rosa Boladeras.

L’ objectiu és l’ampliació de l’oferta cultural gratuïta a la nostra ciutat, en un període que inclou les festes de Nadal, i "especialment davant les restriccions de mobilitat aplicades des del passat 23 de novembre. És una declaració d’intencions en tota regla per part de l’Ajuntament de Terrassa en el sentit que la cultura és segura i que totes aquelles persones que vulguin acostar-se aquests dies a les diferents seccions del Museu, ho poden fer amb tota la tranquil·litat del món, ja que aplicarem totes les mesures necessàries per poder fer les visites amb plena seguretat".

El Museu de Terrassa, d’altra banda, ha donat a conèixer el seu programa d’activitats nadalenques, aquest any molt reduït i amb tres de tipus virtual i una presencial. Les primeres són els tallers familiars "Fem minitions" (22 de desembre), "Decorem el Nadal" (29 de desembre) i "Fem un Xiu-Xiu" (4 de gener). Tots a les sis de la tarda.

L’ activitat presencial serà la visita "Llums de Nadal des de la Torre del Palau", el dia 23, amb dues sessions, a les set i a les 7.40 de la tarda. Tot i que està programada, la celebració d’aquesta visita es concretarà a última hora, segons evolucionin les restriccions per la pandèmia de la Covid-19. Les inscripcions per totes aquestes activitats es poden fer a través del telèfon 93 739 70 72, de dilluns a divendres, de nou del matí a dues de la tarda o a l’adreça electrònica museudeterrassa@terrassa.cat.

Les persones inscrites a les activitats familiars rebran l’enllaç del programa de videoconferències Zoom per tal de participar en el taller i se’ls facilitarà el material. Malgrat desenvolupar-se virtualment, en aquests tallers els nens han d’estar acompanyats, en tot moment, per una persona adulta.

Jornada sobre la restauració
També de manera virtual i a través de Zoom el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) desenvoluparà avui la segonda edició de la jornada tècnica "La restauració i conservació de patrimoni industrial, científic i tècnic". S’hi han inscrit més de dues-centes persones, de Catalunya, de diversos punts de l’Estat i també de diferents països sud-americans. Els perfils dels inscrits són molt variats: conservadors-restauradors de museus i autònoms, tècnics d’institucions culturals i estudiants.

La conferència inaugural, a les 9.45 del matí, "Conservació de metalls en el patrimoni científic, tècnic i industrial: particularitats i estratègies d’intervenció", anirà a càrrec d’Emilio Cano Díaz, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Les altres conferències del matí tractaran les darreres intervencions al taller del mNACTEC, les restauracions d’una excavadora Bucyrus al Museu de les Mines de Cercs i del molí de Moner Cocoa a Viladecans, la conservació d’un grup generador Winterthur i de les intervencions del Museo de Aeronáutica y Astronáutica.

A la tarda, els ponents abordaran les restauracions de la locomotora del segle XIX Cuco, una turbina de Molins de Rei i l’hospital de cartó de la central de Capdella. La jornada la clourà una xerrada sobre la política d’intervencions del MNACTEC, a càrrec de la conservadora-restauradora, Mercè Gual Via.

"La gran acollida de la primera edició de la jornada, celebrada l’any 2019, va reafirmar la necessitat de donar-li continuïtat", assenyalen fonts del museu. Aquesta segona edició, organitzada de manera virtual a causa de la Covid-19, se centra en exemples pràctics de restauració, per tal que "els professionals puguin conèixer altres realitats i establir ponts de comunicació".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top