Publicitat
Cultura i Espectacles

Restaurat un teixit dels segles XIX i XX

El Museu Tèxtil ha fet el treball de recuperació de l’obra artística

Un fragment del teixit estampat restaurat

El Centre de Documentació i Museu Tèxtil ha posat punt final a les obres de restauració d’un teixit estampat de finals de segle XIX i principis del XX de la Casa Alegre de Sagrera. Es tracta d’una obra de caràcter historicista que reprodueix un ambient cortesà amb nobles, patges i músics. Fins ara no s’ha pogut esbrinar el nom de l’autor. El teixit s’ha recol·locat en el seu espai, que és en el primer pis de la casa senyorial de la Font Vella. De moment, però ha quedat cobert perquè s’estan fent obres de rehabilitació de la lluerna de l’escala.

La peça artística va arribar al Museu Tèxtil en el marc del programa de conservació i restauració de les oficines del patrimoni de la Diputació de Barcelona. Va ser a finals de l’any passat. El teixit presentava desperfectes a causa del pas del temps. Estava brut, deformat, estripat, recosit i físicament era inestable.

Treballs
Després de fer el diagnòstic, l’equip de restauració va fer el pla de treball per reparar els danys que tenia i recuperar la seva textura i bellesa. Les tasques de tractament van començar per una neteja superficial i una immersió en aigua. Seguidament es va procedir al treball de cosir i folrar. Per acabar es va fer la unió de tot el teixit i es va cercar un suport per fixar la seva consolidació. El treball es va desenvolupar en dues etapes, a causa d’assignació del pressupost, i va quedar enllestit a principis d’aquesta setmana.

De caràcter historicista, l’obra és un teixit amb ordit de cotó i trama de seda. El paisatge estampat ofereix una mirada complaent i delicada. Ens transporta a l’aire lliure, al camp. Hi ha dues escenes. En la primera s’intueix una reunió informal de la cort i en la segona la celebració d’un ball amenitzat per músics. Al fons de cada imatge hi ha un perfil d’arquitectura diferent. A la primera, hi apareixen edificis de ciutat mentre que a la segona, els que hi surten semblen més de l’entorn rural.

A l’espera
La peça restaurada es podrà admirar, segurament, a finals d’agost o primers de setembre, tan bon punt s’acabin les reformes que es fan de la lluerna de l’escala de la Casa Alegre de Sagrera. Aquesta lluerna també s’havia de reparar perquè tenia algun vidre que altre que estava malmès.
Aquestes obres no afecten la visita a la Casa Alegre que enguany estarà oberta durant el mes d’agost, igual que el Castell Cartoixa de Vallparadís. Feia molts anys que aquestes dues seccions del Museu de Terrassa tancaven a l’agost perquè hi havia poca demanda. Ara, l’Ajuntament, a través del servei de Cultura, ha decidit que els dos elements patrimonials mantinguin l’horari de tot l’any.
De fet, els dos espais, Castell i Casa Alegre, acullen concerts del programa Sons dels Temps que presenta concerts de música d’acord en el recinte històric que es fan.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Restaurat un teixit dels segles XIX i XX
To Top