Publicitat
Cultura i Espectacles

Marta Pessarrodona guanya el III Premi especial de Poesia de la Fundació Jesús Serra

En reconeixement a la seva trajectòria literària, profunda i compromesa

La poeta terrassenca Marta Pesarrodona, en un acte a la Casa Alegre

L’escriptora Marta Pessarrodona ha guanyat aquest dilluns el III Premi Especial de Poesia de la Fundació Jesús Serra, amb una dotació de 5.000 euros, en reconeixement a la seva trajectòria i per una “poesia clara, de llenguatge rotund, en la qual eleva a l’art i la bellesa la música de la conversa“. La cerimònia de lliurament dels premis se celebrarà a la Torre Bellesguard de Barcelona el proper dia 1 de juliol.

El jurat, format per Elena Medel, Andrea Valbuena, Carlos Zanón, David Castillo i Ricardo Fernández Aguilà, també ha destacat de l’autora terrassenca el seu discurs, que “té a veure amb l’observació de la realitat i eludeix el mer relat quotidià per apropar-se a la reflexió profunda, travessada sempre per la consciència feminista i el compromís polític”. En anteriors edicions, els poetes premiats van ser Feliu Formosa i Antonio Pujols.

Nascuda a Terrassa (Vallès Occidental) el 1941, Pessarrodona és poeta, narradora i traductora, amb una carrera en la qual ha conreat, també, l’assaig i el gènere biogràfic. Articulista en diversos mitjans de comunicació, compte en el seu haver amb diferents reconeixements com la Creu de Sant Jordi, el premi Enric Prat de la Riba, el Nacional de Literatura, la Medalla d’Honor de la Ciutat de Terrassa o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el 2019.

Entre els seus llibres de poesia, destaquen “Berlin suite”, “Homenatge a Walter Benjamin”, “Tria de poemes”, “Animals i plantes” o “Variacions profanes”, així com les antologies “Poemes 1969-2007” i “A favor nostre”, així com el volum de poesia completa “Tot m’admira”.

Impulsar el gènere poètic

Aquest premi de poesia es va crear en el marc del Concurs de Poesia de la Fundació Jesús Serra, que té l’objectiu d’impulsar el gènere poètic en totes les franges d’edat, celebrant aquest any la seva XV edició, amb un total de 1.263 obres presentades, superant les convocatòries anteriors.

En la categoria C en català, l’obra guanyadora és “Un Llibre”, d’Ingrid Miquel Roig, mentre que en castellà és “Hormigas”, de Victoria Arregui Sancho. 

“La música del cor” és la poesia premiada en català, en la categoria B, i és obra de Simerdeep Chauhan kaur, sent en aquesta mateixa categoria guanyadora en castellà Irene Makay García per “Amarillo Salvaje”. En la categoria A en català, ha resultat distingida “Habituds”, de Xavier Rodon Morera i en castellà “Febrero y los almendros”, de Jorge Fernández Gonzalo.

La categoria A és la protagonitzada per persones a partir dels 18 anys, amb una dotació de 2.500 euros, mentre que la categoria B, compta amb una dotació de 1.500 i és per a joves, entre els 14 i els 17 anys.

La categoria C la integren nens d’entre 10 i 13 anys, amb una dotació de 800 euros.

Al concurs s’hi han presentat obres de tot el món, amb participació de països de Llatinoamèrica com Veneçuela, el Perú, Uruguai, la República Dominicana o el Paraguai, així com de diferents països d’Europa.

El premi vol seguir el llegat del fundador del Grup Catalana Occident, Jesús Serra, de fomentar el gènere de la poesia i la cultura en general.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top