Publicitat
Cultura i Espectacles

Els pioners del jazz local fan homenatge a Josep Puigbó

El concert dedicat al pianista serà aquest dijous a la Nova Jazz Cava

Un moment de l'assaig a l'estudi d'Adrià Font / Lluís Clotet

“Hi ha persones que marxen i queden per sempre. El músic i pianista de jazz Josep Puigbó va ser un gran mestre per molts de nosaltres i un gran amic”. Són les paraules del bateria Adrià Font, que aquest dijous, 28 de juliol, liderarà la Jam session de la Nova Jazz Cava de Terrassa. La darrera Jam de la temporada serà molt especial perquè reuneix als pioners del gènere de la ciutat i la dedicaran al pianista i amic Josep Puigbó, que va morir el juliol de 2020, ara fa dos anys.

El reconegut pianista Josep Puigbó, traspassat el juliol de 2020

L’Adrià pujarà a l’escenari amb els músics i companys de la ciutat que han compartit i gaudit de la travessia. Gairebé no necessiten presentació. Són el trompetista Josep Maria Farràs, el saxofonista Joan Albert i el baixista Xavier Ortiz i el pianista Enric Carreras. Tots ells rememoraran la mítica formació local dels principis dels anys 80 del Quintet d’Ègara i recordaran el capdavanter del grup que va ser en Puigbó.

El júnior de la banda, l’Enric, ocuparà, doncs, la banqueta del piano que Puigbó va deixar buida el 2020. Per a ell és tot un honor perquè, a més, és el seu nebot. “El meu tiet va ser una figura essencial per a mi perquè en va fer descobrir el nou món de la música i del jazz en particular. Vaig aprendre tantes coses que, gairebé, podria dir que he crescut musicalment influenciat per a ell al cent per cent. El meu agraïment és infinit perquè a més va confiar en mi de seguida i a 14 anys ja em feia tocar al seu costat i amb altres músics. Aquesta invitació per un jove de la meva edat era un honor. Jo al·lucinava perquè era el més petit de tots. La majoria em doblaven l’edat.”

L’Adrià i l’Enric comparteixen el fet que Puigbó, fou un músic i pianista enèrgic, brillant però també innovador. En aquest sentit, el més veterà evoca que “tots els membres del Quintet d’Ègara érem molt inquiets, però ell sempre estava al corrent de les noves tendències que en aquell moment era la música que arribava dels Estats Units amb primeres figures. Això feia que nosaltres ens apuntéssim de seguida a fer aquest camí progressiu i innovador”.

Figures de primer nivell com el pianista Herbie Hancock, el trompetista Freddie Hubbard, el contrabaixista Ron Carter i el baterista Art Blakley al davant de la banda Jazz Messengers. Grans noms de referència que formen part de la història del jazz al món.

L’Enric s’hi afegeix als records de l’Adrià sobre Puigbó. “Va ser un músic molt eclèctic. Va tenir una sòlida formació en clàssica i en moderna, en el jazz. Estava obert a tots els estils i a les fussions. Era un gran apassionat i ens ho transmitia”. L’Adrià conclou: “Puigbó fou un mestre indiscutible”.

La Jam d’aquest dijous s’ha preparat com es mereix un homenatge i han fet assajos perquè tot surti rodó. Adrià avança que tocaran quatre o cinc temes del mític Quintet d’Ègara i que no seran gaire complicats. I després, com tota trobada d’aquest estil, vindrà la improvisació amb ells o altres músics que és el que sol passar cada dijous. Primer uns cap de cartell per engegar la sessió i en acabat els que es formen o s’ha acabant de formar per començar a tastar el què passar a l’escenari amb públic al voltant.

Les Jam de la Cava son tot un clàssic. La d’aquest dijous serà una festa d’homenatge a una de les persones que va contribuir que el jazz fos marca icònica de la ciutat.

Autodidactes i apassionats del gènere

El Quintet d’Ègara fou una formació autodidàctica i apassionada del jazz que es va crear a finals de la dècada dels 70 però no va ser fins al 1984, coincidint amb la 3a edició del Festival Jazz Terrassa a la Plaça Vella, que va fer la seva estrena i debut oficial. Al llarg de 16 anys, el quintet format per Josep Puigbó, Josep Maria Farràs, Adrià Font, Xavi Ortiz i Joan Albert va participar en nombroses ocasions per diversos escenaris com Amics de les Arts i la Cava (l’antiga i la nova). La darrera actuació va tenir lloc l’ any 1999, en la primera edició del Picnic Jazz al Parc de Vallparadís i en el marc del 18è Festival Jazz Terrassa.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Els pioners del jazz local fan homenatge a Josep Puigbó
To Top